Comunitate

Cântecul lui Drăgan Muntean, dus mai departe de „Festivalul pădurenilor”

Magdalena Şerban

Peste weekend, pe Dealul Cornetului, din Poieniţa Voinii, va avea loc ediţia cu numărul XXXVIII a „Festivalului pădurenilor”, manifestare de tradiţie, desfăşurată în memoria apreciatului rapsod Drăgan Muntean. Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Judeţean Hunedoara, Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara, primăriile Bunila şi Ghelari.

Două zile de tradiţii şi folclor autentic
Sâmbătă, 25 august, de la ora 18:00, începe nedeea pădurenească. Iubitorii de folclor sunt aşteptaţi la joc, aşa cum o făceau înaintaşii lor, pe vremuri. Formaţia „Olanii din Caransebeş” (solişti Vanesa Olan şi Petrică Urecheanu) va reînvia tradiţiile, urmând să le asigure distracţia celor prezenţi. Ziua de duminică va începe la ora 10:00 cu o slujbă de Liturghie, enoriaşii fiind aşteptaţi la biserica din Poieniţa Voinii. Va urma o slujbă de pomenire în memoria îndrăgitului interpret Drăgan Muntean şi aşa cum se practică în fiecare an, cei interesaţi vor putea cunoaşte îndeaproape casa memorială a acestuia, vizitând-o gratuit şi având priejul să asiste la o veritabilă paradă a portului popular.
Spectacolul folcloric cuprins în programul manifestărilor va fi un tribut adus marelui artist, pe scenă urcând Ansamblul Profesionist „Drăgan Muntean” (dirijor Gheorghe Cîlţea şi coregraf Mircea Resiga), Nicu şi Nicoleta Novac, Traian şi Valeria Ilea, Nicoleta Voica, Bogdan Toma, Felicia Stoian, Maria Coman, Alin Ienciu, Carmen Muntean, Mara Andraş, Viorica Brânduşan Lupo şi Mariana Suciu. Tot în cadrul festivalului vor mai evolua formaţii artistice din ţinutul Pădurenilor (comunele Lelese, Cerbăl, Ghelari şi Bunila), iar prezentarea îi va reveni Feliciei Stoian.
„Poieniţa Voinii este unul din locurile hunedorene unde se păstrează încă vii tradiţiile, folclorul, portul românesc, obiceiurile ce erau atât de obişnuite traiului zilnic şi care astăzi trebuie considerate adevărate comori ale istoriei noastre. Însă mai presus de orice, aceste meleaguri ne-au dat cel mai iubit fiu al pădurenilor, care s-a bucurat de o deosebită apreciere, într-o carieră care a durat două decenii, fiind cunoscut în special pentru frumoasele sale doine şi melodii specifice spaţiului natal. A debutat la concursul Dialog pe aceeaşi scenă. În 1972 a fost laureat al Festivalului Voci tinere, iar în 1986 obţinea punctajul maxim la concursul Floarea din grădină. De atunci, a devenit colaborator permanent al Televiziunii Române. Din păcate, la 20 aprilie 2002, a încetat din viaţă, după ce, cu aproximativ o săptămână înainte, a suferit un accident cerebral. Avea doar 47 de ani. Dumnezeu să-l odihnească! Zestrea sa folclorică va rămâne pe vecie, sarcina noastră morală fiind aceea de a o promova, pentru a ne simţi demni în faţa unei astfel de valori”, a declarat Ciprian Roman (foto sus), managerul Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara.
„Vă aşteptăm cu mare drag să petrecem împreună două zile în care Poieniţa Voinii va deveni un nucleu al cântecului popular. Drăgan Muntean reprezintă pentru noi, cei de aici, un brand, cel mai puternic simbol pe care Dumnezeu ni l-a dat. Îi suntem recunoscători pentru întregul patrimoniu cultural pe care ni l-a lăsat şi se impune ca măcar din respect să-i ducem munca mai departe, căreia i-a fost atât de dedicat. Vă invit la noi, dragi hunedoreni! ”, a spus Romulus Stroia (foto jos), primarul comunei Bunila.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

O fabrică de componente din plastic pentru industria auto se construieşte la Hunedoara

O nouă fabrică de componente din plastic pentru industria auto se va construi pe un…

23 de ore ago

Bulina albă

Prof. univ. dr. ing. Sorin Mihai Radu, rectorul Universității din Petroșani Pentru că Universitatea din…

23 de ore ago

Bulina neagră

Alexandru C., recidivist din Lupeni Pentru că a comis o tâlhărie la scurt timp după…

23 de ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Schimbare de șefie în capitala regiunii cu lăm­pașe, unde mai mulți șefi cu epoleți au…

23 de ore ago

Proxeneți aruncați după gratii

Cei trei proxeneți, doi bărbați și o femeie, au sechestrat trei tinere și le-au obligat…

23 de ore ago

Atenție, ni se pregătește o nouă pandemie. Tot făcută în laboratoare

Sezonul de îmbolnăviri de iarnă din China este mai puţin sever decât anul trecut, potrivit…

23 de ore ago