Caravana Salvital a poposit la Lelese
Adriana Năstase
Caravana Salvital este prezentă în fiecare săptămână într-un loc mai greu accesibil, unde oferă servicii medicale sătenilor care nu pot ajunge sau ajung mai greu la un medic, la oraș. Sunt și zone unde lipsesc medicii de familie.
A vrut să vadă reacția oamenilor
„În această dimineață (n.r.-ieri dimineață), am profitat de un scurt răgaz în programul destul de încărcat al zilei și am fost până la Lelese, în Ținutul Pădurenilor. Aici, în centrul de comună a poposit Caravana Salvital. Împreună cu Asociația Salvital, derulăm de ceva vreme un proiect important destinat, în special, locuitorilor din zona rurală a județului Hunedoara. Pot să spun că în premieră națională, Consiliul Județean Hunedoara a implementat un proiect de Telemedicină și Teleconsultații, prin care se încearcă prevenirea bolilor, dar și depistarea în stadii incipiente a unor afecțiuni care pot amenința viața oamenilor.
Am dorit să văd cum se desfășoară acest proiect pe care noi îl susținem și care a început de ceva vreme, să aflu care este reacția locuitorilor din Lelese, dacă sunt interesați de aceste acțiuni ale noastre, dacă le este de ajutor această evaluare. Comuna Lelese este una dintre comunele mici din județ, care dispune de drumuri de legătură, dar distanța până la oraș sau până la cabinetul unui medic de familie este destul de mare. În aceste condiții, pentru oamenii în vârstă, deplasarea poate fi destul de anevoioasă și preferă să amâne să-și vadă de sănătate”, a spus Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara.
Fac practică
„Pe lângă asistenții Salvital, la acțiune sunt prezenți și 15 studenți ai Facultății de Asistență Medicală Generală de la Deva, dar și o studentă în anul VI la medicină generală de la UMF „Victor Babeș” din Timișoara. Din câte am discutat cu medicul Ioan Demeter, care coordonează facultatea de la Deva, prezența studenților la această caravană le oferă acestora posibilitatea să se implice direct și să învețe practic ce înseamnă medicină profilactică și curativă, cum se recoltează analizele, cum se efectuează o electrocardiogramă sau se măsoară o tensiune arterială, cum se face anamneza, cum se introduc toți parametrii în fișa de analize, ce recomandări se fac pentru regim și tratament.
Acțiunile Salvital vor continua și în perioada următoare, caravana urmând să ajungă în fiecare săptămână în cel puțin două comune din județ, în baza calendarului convenit cu primarii”, a adăugat