Cardurile de sănătate, alternativă la asigurarea medicală?
Persoanele care doresc să călătorească în străinătate, în concediu sau în interes de serviciu, pot opta pentru obţinerea cardului european de sănătate. Acesta poate înlocui asigurarea medicală privată şi îşi asigură dreptul la serviciile medicale, pe care cetăţenii Uniunii Europene le au în statele membre.
Prea puţine avantaje
Cardul european are o valabilitate de şase luni şi nu acoperă spitalizarea şi tratamentul medical, decât în cazurile de urgenţă. „Decontarea cheltuielilor medicale suportate de bolnav într-o altă ţară a Uniunii Europene poate fi făcută parţial sau integral, în funcţie de clinică. Spre exemplu, dacă preţurile tratamentului unui pacient sunt de 3.000 de euro, spitalul poate solicita statului român decontarea a 50 la sută din valoare, restul fiind suportat de bolnav. Mai există şi varianta ca unitatea medicală să solicite decontarea integrală a costurilor, o parte din aceşti bani fiind profitul spitalului”, a declarat directorul economic al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Hunedoara, Ovidiu Bândea.
Mai sigură este asigurarea medicală
Cardul european de sănătate poate fi obţinut gratuit de la casele Judeţene de Asigurări de Sănătate sau Casele de Pensii. Solicitantul trebuie să facă dovada de asigurat, să completeze o cerere tip, iar cardul îl primeşte în aproximativ o săptămână. Asigurările medicale private pot fi încheiate la orice companie de asigurări, însă contra cost. În timp ce cardul de sănătate acoperă doar serviciile medicale în caz de urgenţă, asigurarea medicală poate deconta şi serviciile oferite de medici privaţi. „În cazul vacanţelor în statele membre UE, se acceptă şi cardul european de sănătate. Eu, totuşi, le recomand turiştilor să aibă asigurare medicală, pentru că, de multe ori, este mai eficientă”, a declarat reprezentantul unei agenţii de turism.
Cardurile naţionale, mai la toamnă
Dacă sistemul privind cardurile europene de sănătate a fost pus în practică încă din 2007, cel al cardurilor naţionale, are încă probleme tehnice. Deşi trebuia implementat încă de acum trei ani, piedicile sunt strict legate de funcţionarea sistemului. „Cardul naţional de sănătate va cuprinde două tipuri de informaţii. Primele sunt informaţiile sociale despre beneficiar, iar apoi cele medicale: grupa de sânge, bolile cronice. Acestea din urmă sunt foarte utile, în special în cazul accidentelor de circulaţie. În acest caz, medicii nu vor mai fi nevoiţi să efectueze un set de analize înainte de a interveni în salvarea victimelor, toate informaţiile necesare fiind stocate pe aceste carduri”, a declarat directorul economic alCJAS Hunedoara. Potrivit reprezentanţilor Casei de Asigurări, aceste carduri ar putea deveni funcţionale, cel mai devreme, la jumătatea acestui an.
dar nu stiu daca acopera toate riscurile