Care pe care!
Carmen Cosman
Primăria Aninoasa încearcă să-şi recupereze în instanţă un teren de 1.000 de metri pătraţi, ocupat abuziv de o firmă controlată de fostul prefect de Hunedoara, Aurelian Serafinceanu (foto). Terenul se află pe raza oraşului Aninoasa, dar reprezentanţii Gerom International se bazează pe o documentaţie cadastrală semnată de fostul primar al municipiului Petroşani, Schreter Carol.
Miza, un teren de 1.000 mp
Război în instanţă între primarul oraşului Aninoasa, Ilie Botgros, şi SC Gerom Internaţional SA, firmă controlată de fostul prefect PSD de Hunedoara, Aurelian Serafinceanu, acum membru de vază al UNPR Hunedoara. Fiecare dintre părţi s-a reclamat judecătorilor, iar miza este un teren aflat pe marginea DN 66, în zona Dănuţoni, chiar lângă Fabrica de Oxigen, care aparţine tot de grupul de firme Gerom. Până acum, câştigător a ieşit primarul din Aninoasa, dar războiul este în plină desfăşurare.
Potrivit lui Ilie Botgros, primarul oraşului Aninoasa, terenul în cauză, în suprafaţă de circa 1.000 mp, situat pe strada Dănuţoni, a aparţinut dintotdeauna statului român şi se află în administrarea Primăriei oraşului Aninoasa. În 2006, edilii de aici au emis o hotărâre de Consiliu Local pentru concesionarea lui către Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara (aparţinând de CNADR), care urma să înfiinţeze aici un district teritorial. În acest fel, intrau şi bani la bugetul local şi se făceau şi 30-40 de angajări din rândul localnicilor. Numai că reprezentanţii Gerom Internaţional, care susţin că terenul respectiv le aparţine, l-au îngrădit deja. În plus, l-au dat în judecată pe primarul Aninoasei, Ilie Botgros, pentru abuz în serviciu. „Cei de la Gerom Internaţional SA mi-au făcut o plângere penală, pentru că nu am emis certificatul de urbanism pentru terenul de pe strada Dănuţoni, din cauză că nu aveau actele necesare. Am fost cercetat de procurori, care au dat neînceperea urmăririi penale, iar reprezentanţii Gerom au făcut plângere împotriva rezoluţiei procurorului. La Judecătoria Petroşani am câştigat, dar au făcut recurs la Tribunalul Hunedoara”, a declarat primarul Ilie Botgros. Primul termen al recursului a avut loc marţi, dar procesul s-a amânat pentru data de 9 noiembrie. Ilie Botgros spune că firma în cauză solicită certificat de urbanism în baza unei documentaţii de cadastru, pentru intabulare semnată de fostul primar al municipiului Petroşani, Schreter Carol, şi nu de edilii din Aninoasa, cum era normal.
Plângere pentru tulburare de posesie
Dar, nici Primăria Aninoasa nu a stat cu mâinile în sân şi, la rândul ei, a făcut o plângere împotriva celor de la Gerom Internaţional, pentru tulburare de posesie. Procesul este pe rolul Judecătoriei Petroşani şi are termen pe data de 25 octombrie, după ce, la prima înfăţişare, din 11 octombrie, magistraţii au dispus amânarea cauzei. „O să merg cu martori, cu cetăţeni din zonă, să arăt că acesta este terenul statului român şi că a rămas în administrarea Consiliului Local Aninoasa. Eu am respectat doar legislaţia în vigoare şi consider că totul este cusut cu aţă albă. Cred că vor să ia un teren care nu le aparţine”, a mai spus primarul oraşului Aninoasa.
„Dreptatea este de partea noastră”
Pe de altă parte, reprezentanţii Gerom susţin că dreptatea este de partea lor şi nu de azi – de ieri, ci dinainte chiar de privatizarea UMIROM, iar ceea ce încearcă Ilie Botgros este „jenant”. „În 1992, pe vremea aceea UMIROM, a întocmit documentaţia topografică amănunţită, pentru a intra în posesia unor terenuri pe care le deţinea, respectiv pentru uzina de bază, pentru Fabrica de Oxigen şi Barajul Varniţa. A şi intrat în posesia lor, prin hotărâre de Guvern, în 1998, înainte de privatizarea uzinei, şi există şi certificate de proprietate. Anul trecut, la Fabrica de Oxigen am vrut să ne îngrădim întreaga proprietate şi am solicitat expertiză topografică pentru obţinerea certificatului de urbanism, am obţinut respectiva expertiză, vizată de Oficiul de Cadastru, şi am depus solicitarea pentru obţinerea certificatului de urbanism, în vederea ridicării unui gard împrejmuitor pentru o parte a proprietăţii”, susţine directorul general al GEROM, Michael Melczer. Şi aici, încep problemele, pentru că – spune acesta – primarul Ilie Botgros a susţinut că este terenul lui, dar nu a putut face dovada legală. „Invocă documente de acum 100 de ani, care nu mai sunt valabile. Botgros a refuzat eliberarea certificatului de urbanism şi a scris negru pe alb că o parte din teren este concesionată către o altă firmă”, mai spune Melczer, explicând demersurile în instanţă.
PRAF IN OCHI! asa au facut si la Tulipan cu terenul respectiv,in cardasie amindoi mai incearca sa legalizeze o tranzactie. BANUL!Botgros sa apere proprietatea!