Într-o lume dominată de consum şi mai puţin de producţie, în care serviciile nu mai ţin cont de valoare, de bun gust, sau de talentul şlefuit prin muncă, puţini artişti şi-au păstrat drumul spre destinaţia finală. Casa Mureşan este denumirea sub care s-au unit trei persoane: Florin Mureşan, solist de muzică uşoară, fratele cantautorului Ovidiu Komornyik, Valentina Mureşan, soţia acestuia şi fiica lor, Dara – Antonia.
În anul 2014, după o lungă perioadă de agonie financiară generată de renunţarea şi pierderea job-urilor oficiale la stat (soţul meu a fost angajat 17 ani al Teatrului de Revistă din Deva, desfiinţat prin 2008 -2009, eu am lucrat cam opt ani în domeniul relaţiilor externe la Consiliul Judeţean), am luat hotărârea de a crea o variantă artistică bazată pe patru ani de cercetare, respectiv un program artistic bazat pe ursirea pruncilor la botez. Nu a fost uşor să intrăm pe piaţa de gen, pentru că lumea era obişnuită cu varianta de ursitoare Disney, cele trei zâne care baletează în jurul scaunului, pe care este aşezată mama cu pruncul în braţe, unii mai au şi o ursitoare rea care face glume, toate folosesc acelaşi text, fie că sunt din Ardeal, Banat, Moldova etc., poartă coifuri şi baghete, ca şi cum ursitoarea va face o vrajă, nicidecum ceea ce e menită să facă. Noi am venit cu un concept nou care serveşte subliminal o lecţie de etnografie, folclor şi istorie tuturor celor prezenţi la eveniment, tot momentul fiind ”îmbrăcat” artistic, astfel încât să nu plictisim, să stârnim curiozitatea şi voia bună. Am transformat bagheta în mănunchi de spice, coifurile în coroniţe de flori, rochiile de bal cu ţinute de daci stilizate, iar baletul l-am transformat în hora statorniciei. Desfăşurătorul programului are o notă ritualică, bazată pe simbolistică sacră şi elemente ancestrale, textul folosit este compus de mine, iar din pleiada de melodii iniţiatice, pe care poporul nostru le deţine, am luat câteva şi am adaptat pentru fiecare un text corespunzător. Când am pus bazele acestui program, recunosc că nu ne-am aşteptat ca atât de multă lume să rezoneze cu ceea ce facem, am fost premiaţi de diferite ONG-uri care luptă pentru păstrarea tradiţiilor şi am depăşit de mult graniţele judeţului nostru, fiind invitaţi în toată ţara şi chiar dincolo de graniţe. În 2019 aniversăm cinci ani de existenţă şi de lucruri, evenimente şi trăiri, puse în comun cu oameni frumoşi şi vom marca momentul cu o întâlnire a tuturor copiilor ursiţi de Casa Mureşan, o petrecere tradiţională şi un spectacol surpriză.
Florin Mureşan este o voce apreciată şi fireşte că unul dintre serviciile de bază sunt programele de muzică uşoară, pe care oamenii le cer la evenimentele private. Din păcate, avem foarte puţine cereri în judeţul Hunedoara, pentru că aici se pune foarte mare accent pe muzica populară. Florin are, în schimb, solicitări în aproape toate oraşele mari: Arad, Timişoara, Bucureşti, Cluj etc. Iar din 2019 vom crea un pachet de servicii artistice pentru nunţi, unul inedit pentru zona noastră, care va conţine mai multe genuri muzicale, vor fi schimburi de vestimentaţii, de ritm etc. Cu siguranţă vom filma aspecte din acest concept, ca să putem face şi promovarea necesară.
Un alt serviciu oferit este cel de Moş Crăciun, dar acesta este mai mult un bonus, o acţiune cu iz caritabil. De altfel, ne-a intrat în obişnuinţă să participăm la diferite acţiuni ale şcolilor, să le spunem copiilor poveştile neamului nostru frumos şi nobil, să le oferim o completare a istoriei sau să le vorbim despre daci.
Mai facem pahare pentru miri şi trusouri personalizate pentru botez, în condiţiile în care ne permite timpul. În rest compunem, eu versuri, Florin partea muzicală, el stă foarte multe ore în studio. Pentru 2019 îmi doresc să edităm câteva piese tribut Maria Tănase şi minimum trei melodii de neam, iar Florin urmează să editeze un nou CD, alături de una dintre cele mai vechi trupe rock din Ardeal. Dar vom veni cu amănunte, de îndată ce lucrurile prind contur.
Poate aduce satisfacţii genul acesta de activitate?
Satisfacţiile vin din bucuria de a face ceea ce ne place. Noi nu câştigăm mulţi bani. Nici nu avem aşteptări spectaculoase în acest sens, deoarece am învăţat că aşteptările aduc deznădejde. Ne bucurăm de ceea ce realizăm, de faptul că suntem mereu împreună, preţuim fiecare moment liber şi mergem la pescuit, sau colindăm prin locuri încărcate energetic, sau spiritual. Oamenii care ne solicită la evenimente ştiu clar ce facem, bucuria şi trăirile lor li se citesc de cele mai multe ori pe chip sau prin felul în care ne îmbrăţişează, sau ne mulţumesc la final. Toate sunt pietre de temelie la menirea noastră pe pământ, iar asta e cea mai mare satisfacţie.
Pentru că ne-aţi dat ocazia să spunem câteva cuvinte, am vrea ca, la final, să le mulţumim tuturor celor care au ales varianta noastră de exprimare, să vă dorim un an mai bun ca toţi cei de până acum, iar 2019 să preţuiască şi să răsplătească pe fiecare, după munca, virtutea şi nădejdea sa.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…