Actualitate

Casele de Ajutor Reciproc ale Salariaţilor înregistreazã performanţe notabile

07 CAR Unirea Deva sediuÎn ultimii ani, cele 22 case de ajutor reciproc ale salariaţilor din judeţul Hunedoara, reunite în una din cele mai puternice şi performante uniuni teritoriale din România, se constituie într-o tot mai solicitată şi recunoscută formulă de finanţare a nevoilor de credit pentru  nevoi personale, de încurajare a economisirii sub forma depunerilor la fondul social.

Realizarea acestui nivel de performanţă s-a datorat profesionalizării şi modernizării activităţii, direcţii manageriale care s-au materializat prin consacrarea tuturor caselor de ajutor reciproc afiliate în adevărate instituţii financiare nebancare. Printre măsurile manageriale generatoare de performanţă financiară şi socială, pot fi amintite următoarele:
– finalizarea procesului de informatizare complexă a activităţii, astăzi, casele afiliate uniunii dispunând de peste 200 sisteme informatice legate în reţea, de birotica auxiliară specifică oricărei instituţii financiare cu pretenţii. Atât în activitatea de  evidenţă, cât şi în cea de gestiune a împrumuturilor, de supraveghere a delincvenţei, sunt utilizate programe realizate de grupul de proiectanţi ai sistemelor informatice ale uniunii teritoriale, aceştia asigurând şi întreaga mentenanţă.
– încheierea acţiunii de externalizare a caselor de ajutor reciproc din întreprinderi, crearea şi consolidarea puternicelor case municipale şi orăşeneşti de astăzi;
– modernizarea sediilor CAR, transformarea lor în nişte incinte prieteneşti atractive, care nu se remarcă prin opulenţă sau prost gust, ci prin modernitate, funcţionalitate şi securitate a sediilor şi valorilor;
– perfecţionarea continuă a pregătirii profesionale a personalului, strategie care a făcut ca în prezent, din cei 175 salariaţi ai CAR din judeţ, mai mult de 2/3 sunt absolvenţi de studii superioare economice şi juridice şi ai modulelor de învăţământ la distanţă organizate de Institutul Bancar Român, peste 30 din ei fiind deţinători ai Certificatului Bancar European. Formele de perfecţionare profesională organizate anual de uniunea teritorială au menirea de a ţine trează dorinţa de a fi la curent cu tot ce este nou în acest domeniu;
– extinderea activităţii în mediul rural prin crearea a 48 de agenţii  care dispun de sedii corespunzătoare cu program permanent, sunt conectate prin internet cu sediile centrale şi sunt deservite de salariaţi cu normă întreagă. Prin intermediul acestor agenţii comunale, sunt deserviţi peste 25 la sută din membri, s-a extins creditarea micilor meseriaşi şi fermieri, dar şi împrumutul pentru consum al sătenilor membri ai acestor instituţii financiare nebancare. Ne referim la locuitorii comunelor Baru, Beriu, Blăjeni, Boşorod, Brănişca, Certej, Crişcior, Dobra, Ghelari, Ilia, Peştişu Mic, Pui, Teliucu Inferior, Toteşti, Vaţa de Jos şi Zam. Un real suuces poate fi considerată înfiinţarea şi buna funcţionare a agenţiilor din afara judeţului, între care remarcăm pentru bune performanţe pe cele din Timişoara,  Oţelu Roşu, Făget, Lugoj, Giarmata şi Orţişoara din judeţul Timiş, Săvârşin, Sebiş şi Hălmagiu în judeţul Arad, Turburea şi Tîntăreni din judeţul Gorj.
Aceasta este una din explicaţiile rezultatelor notabile obţinute de cele 22 case afiliate, care la finele lunii iunie 2013 se concretizau în 77.557  membri, deţinători ai unui fond social de 184.466.578 lei (41,74 milioane euro). Ele dispun de un capital propriu de 64.219.505 lei (cca. 14,53 milioane euro), de active productive în valoare de 240.209.925 lei (54,34 milioane euro). Numai în primul semestru din anul 2013, ele au acordat 25.785 împrumuturi în valoare de  88.362.376 lei (19,99 milioane euro). Datele de mai sus le definesc ca fiind adevărate instituţii financiare, implicate profund în viaţa comunităţilor, acţionând unitar şi practicând norme moderne de creditare, implementate la recomandarea uniunii teritoriale constituită ca o puternică asociaţie cu caracter profesional. Trebuie subliniat şi cu acest prilej că la nivel naţional, casele de ajutor reciproc ale salariaţilor care cuprind peste un milion de membri reprezintă una din cele mai puternice instituţii financiare nebancare cu capital privat românesc.
Uniunea teritorială este preocupată în continuare de creşterea încrederii populaţiei în serviciile oferite. Menţinerea caselor de ajutor reciproc ale salariaţilor din judeţul Hunedoara, an de an, pe un trend ascendent şi rezultatele bilanţiere peste aşteptări au situat uniunea teritorială Hunedoara în ultimii 10 ani pe primul loc la nivel naţional în competiţia bazată pe criterii de performanţă şi de eficienţă, evaluare realizată de Uniunea Naţională a caselor de ajutor reciproc ale salariaţilor. Acest succes creează un sentiment de siguranţă şi soliditate, de păstrare a unui echilibru între interesul de grup şi cel al întregii societăţi, între latura economică şi cea socială. Este de altfel şi motivaţia intenţiilor vădite ale uniunii teritoriale şi ale caselor de ajutor reciproc afiliate de a extinde serviciile şi prestaţiile de natură social umanitară, de completare a obiectului lor de activitate în acest sens.
Nu întâmplător, în conferinţele anuale ale caselor de ajutor reciproc hunedorene, s-au analizat şi aprobat noi  posibilităţi de instituire a unor forme de  întrajutorare mutuală a unor categorii de membri cu vechime substanţială în CAR, putând fi prevăzute în statutele proprii. Pe lângă ajutorul în caz de deces acordat în ultimii ani atât pentru titular, cât şi pentru toţi membrii săi de familie, instituirea unor burse de studii pentru copii din familiile unor membri cu vechime importantă şi cu posibilităţi materiale mai reduse constituie un exemplu de implicare a caselor de ajutor reciproc ale salariaţilor în soluţionarea unor probleme de viaţă ale membrilor. În anul universitar 2013-2014, sunt aprobate burse de studii pentru nouă studenţi, numărul lor crescând anual.
Practicarea unei largi palete de împrumuturi promoţionale a stârnit un viu interes din partea membrilor, atât în acest an, cât şi în cei viitori, acordându-se împrumuturi promoţionale cu dobândă redusă pentru o gamă largă de evenimente stabilite de consiliile directoare ale caselor de ajutor reciproc.
Pe agenda de lucru a Consiliului director al Uniunii Teritoriale este înscrisă ca prioritate, înlesnirea refacerii sănătăţii membrilor prin tratament balneoclimateric, în acest sens, fiind în curs de definitivare soluţiile de acces al membrilor la tratament  balnear şi de cuprindere în normele interne de creditare a împrumuturilor promoţionale pentru acest scop de înaltă semnificaţie social umanitară.
Biroul Executiv al Uniunii Teritoriale a C.A.R.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura