Castelul Corvinilor din Hunedoara a ajuns unul dintre cele mai populare puncte de atracție din România, ba mai mult din Europa de Est. Legendele care “îmbracă” edificiul, dar și arhitectura gotică a cetății medievale au atras sute de mii de turiști în ultimii ani. Și nu numai!
Regizorii de la Hollywood parcă au fost vrăjiți de castel și încă se mai toarnă filme de mare amploare aici. Chiar și producătorii de la Discovery sau Travel Channel au venit să-i descopere povestea, iar festivalurile medievale sunt o experiență unică pentru vizitatori.
Dacă ați vizitat vreodată Castelul Huniazilor, așa cum i se mai spune, cu siguranță ați rămas la fel de impresionați de această cetate ca toți americanii care s-au îndrăgostit de ea. Este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume, fiind clasat în topul 10 ale celor mai frumoase destinații de basm din Europa. Și pe bună dreptate! Castelul te impresionează la prima vedere prin arhitectura gotică și măreția construcției. A fost ridicat în secolul al XV-lea de Ioan de Hunedoara cu scopul de a fi reședință feudală, însă a fost pentru o perioadă și punct strategic. A fost construit pe o stâncă la poalele căreia curge pârâul Zlaști. De-a lungul anilor, și-a schimbat înfățișarea, iar fiecare proprietar care a deținut castelul i-a adăugat ba un turn, ba o sală, ba un bastion. Galeria, donjonul (turnul de apărare) și Turnul Capistrano au rămas neschimbate de pe vremea lui Ioan de Hunedoara și sunt și astăzi elemente semnificative ale construcției. În prezent, Castelul Corvinilor este cea mai mare construcție medievală din România care are dublă funcționalitate: civilă și militară. Este de asemenea și muzeu.
Vestea că un castel de-o frumusețe răpitoare există în Europa de Est s-a dus către mări și țări, așa că regizorii de la Hollywood au călătorit special în România ca să vadă cu ochiul lor minunăția.
În 2010, Nicolas Cage i-a adus un capital de imagine imens Castelului Huniazilor odată cu scenele filmate în interior pentru filmul“Ghost Rider 2”. Ba mai mult, directorul muzeului a și păstrat câteva elemente din decorul de la filmări, ca amintire pentru momentul important. Este vorba despre două porți gotice și o scară de fier de pe care mercenarii din film păzeau fortăreața.
În 2016, Hollywoodul a revenit la Hunedoara și o armată de regizori, scenariști și actori din cetatea filmului au venit în cetatea medievală pentru a filma pelicula de gen fantastic “Dragonheart 4”. Filmările au avut loc mai mult în curtea exterioară, unde echipa a recreat atmosfera unui sat medieval. Le-a plăcut atât de mult locația încât au anunțat în 2018 că vor filma și pentru următoarea serie tot la Castelul Corvinilor.
Și asta nu e tot! Anul acesta a făcut furori producția “Călugărița” (“The Nun”), unde au jucat și românce de-ale noastre: actrița Ingrid Bisu și Manuela Ciucur. Celebra companie Warner Bros a decis să filmeze în întregime thriller-ul horror în România, scenariul fiind gândit special pentru țara noastră. Unul dintre regizori a mărturisit că i s-a tăiat pur și simplu respirația când a văzut prima oară Castelul Corvinilor: “Atât era de frumos”, a declarat Gary Dauberman.
Chiar și filme de la Bollywood s-au turnat aici, ca de exemplu “Singh is Bling”, dar și zeci de reclame și videoclipuri.
Construcția atrage și sute de mii de turiști anual. Numai în luna august a anului acesta, peste 73.000 de turiști i-au călcat pragul, aducând venituri importante zonei. Aici au loc însă și festivaluri care aduc încă un plus de valoare și culoare (dacă mai era nevoie) Castelului. Carnavalul Medieval atrage în fiecare august oameni din toate colțurile țării și nu numai. Teatrul, muzica și dansurile medievale îi distrează pe participanți trei zile și trei nopți. Au de asemenea loc și ateliere meșteșugărești de pielărie, țesătură, prelucrarea lemnului sau pictură pe sticlă și ceramică. Costumele medievale sunt atracția tuturor, iar mâncarea de altă dată gătită chiar în curtea exterioară e savurată de toți turiștii. Mai mult, curioșii intră și în lumea fascinantă a jocurilor medievale, ca de exemplu cel de zaruri, unul dintre cele mai vechi jocuri ce datează din anul 3000 î.H., din Mesopotamia. Bineînțeles, toate jocurile au caracter demonstrativ. Acrobațiile cu focuri și luptele sunt alte atracții ale Carnavalului Medieval.
Și, desigur,nu se poate să nu pomenim și de legendele ce vin împreună cu numele Castelului Huniazilor, legende ce s-au auzit până în SUA, la Discovery Channel sau Travel Channel. Ambele posturi au realizat documentare TV,unul dintre ele fiind denumit sugestiv “Castelul bântuit”. Mai mult, a fost și “obiectivul” mai multor reality show-uri cu vampiri, difuzate în America. Totul a pornit de la legenda că Vlad Țepeș a fost întemnițat într-un beci al monumentului istoric, timp de șapte ani. Și cum voievodul muntean a fost asociat cu Dracula, de aici și până la scenariul demn de filmele cu vampiri a fost doar un pas. Istoricii spun că legenda nu este adevărată, însă povestea a adus notorietate și mai mare cetății din Hunedoara.
Într-o țară care produce anual peste 2,6 milioane de biciclete și se situează pe locul…
Subprogramul de Tratament medicamentos al bolnavilor cu afecțiuni oncologice, Subprogramul de monitorizare a evoluției bolii…
Candidații PSD Hunedoara la Parlament se angajează să investească în viitorul țării printr-un sistem educațional…
Deputatul PSD de Hunedoara, Ilie Toma (foto), a declarat că primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu…
„Sunt Natalia-Elena Intotero și candidez cu convingerea că împreună putem continua efortul comun de dezvoltare…