Castelul Corvinilor, în topul destinaţiilor fascinante
Carmen Cosman
După ce a fost inclus pe lista celor mai înfricoşătoare destinaţii turistice, Castelul Corvinilor din Hunedoara mai prinde o poziţie fruntaşă în topul celor mai fascinante destinaţii turistice din lume.
Numărul turiştilor a scăzut simţitor
Castelul Corvinilor din Hunedoara ocupă locul 6 în clasamentul celor mai fascinante destinaţii turistice din lume, topul fiind alcătuit de site-ul oddies.com. Castelul medieval se situează după Palatul Potala din Tibet, Mont Saint Michel – Franţa, Castelul Predjamski din Slovenia, Castelul Neuschwanstein – Germania şi Castelul Matsumoto, din Japonia. Site-ul la care facem referire este preocupat, în special, de destinaţiile puţin mai ciudate din întreaga lume, iar despre monumentul hunedorean, scrie următoarele: „Acum localizat în Hunedoara, România, Castelul Huniazilor a fost parte a Principatului Transilvaniei, şi se crede că acesta este locul în care Vlad al lll-lea al Valahiei (cunoscut ca Dracula) a fost ţinut prizonier timp de şapte ani, după ce a fost detronat în 1462”. Ridicat în secolul al XV-lea, Castelul Corvinilor este unul dintre cele mai impunătoare din Europa, apreciat îndeosebi pentru combinaţia stilurilor arhitectonice. Anul acesta, Castelul Corvinilor a fost “îngenuncheat”, însă, de recesiunea economică şi a scăzut foarte mult şi numărul turiştilor. În primele luni ale anului, s-a înregistrat o scădere de 40 la sută faţă de perioada similară a anului trecut, când au fost aproximativ 120.000 de turişti plătitori de bilet şi alţi 15 -20.000 care nu au plătit.
O istorie copleşitoare
Cunoscut şi sub denumirea de Castelul Huniazilor sau Cetatea Hunedoarei, Castelul Corvinilor atrage prin construcţia impunătoare, cu acoperişuri înalte, cu turnuri şi turnuleţe, ferestre înguste cioplite în piatră şi balcoane împodobite cu dantelărie de piatră. Castelul Corvinilor a fost construit în secolul al XV-lea de Iancu de Hunedoara, pe locul unei vechi întărituri, pe o stâncă la picioarele căreia curge pârâul Zlaşti. A fost una dintre cele mai mari şi vestite proprietăţi ale lui Iancu de Hunedoara şi, din acest motiv, castelul a cunoscut în timpul acestuia însemnate transformări. El devine astfel o somptuoasă locuinţă, nu numai un punct strategic întărit. Cu trecerea anilor, diverşii stăpâni ai castelului i-au modificat înfăţişarea, îmbogăţindu-l cu turnuri, săli şi camere de onoare. După ce şi-a pierdut utilitatea iniţială, castelul a fost restaurat şi transformat în muzeu, iar cei mai fideli vizitatori sunt turiştii maghiari. Este, de asemenea, şi un loc preferat de regizorii europeni, dar şi de cei americani, iar aici s-au turnat în ultimii ani mai multe filme artistice sau documentare.