Elevii clasei a VIII-a A de la Liceul Teoretic „Teglas Gabor“ din Deva au ales să „adopte“ castelul Fay Bela (foto) şi Parcul Dendrologic din Simeria, în cadrul concursului „Adoptă un monument istoric!“. Concursul a început în luna ianuarie şi se va finaliza la sfârşitul lui aprilie.
„Ne-am speriat un pic, când am aflat că trebuie să concurăm alături de elevii de liceu, dar ne-am consolat cu ideea că acest aspect ne va stimula şi mai mult să lucrăm cu dăruire şi cu seriozitate. Dintre monumentele care puteau fi alese, noi am ales Castelul „Fáy Béla” şi Parcul Dendrologic din Simeria, care în registrul monumentelor istorice au numărul 451-453. Datoria noastră este de a populariza acest obiectiv, de a face cunoscute trecutul şi prezentul acestuia“, povesteşte Rita Szabo, elevă în clasa a VIII-a A.
Promovarea a început prin crearea unui cont pe cea mai cunoscută reţea de socializare, Facebook, dar şi a unui blog. „Dar ştiam că acestea nu înseamnă nimic fără un conţinut valoros. În acest scop, ne-am întâlnit cu domnul Istvan Schreiber, profesor pensionar, care este un bun cunoscător al istoriei locale. De la dumnealui am aflat istoria castelului şi parcului. Şi după ce am vizionat de mai multe ori interviul realizat cu domnul profesor şi am studiat cu atenţie cartea scrisă de dumnealui – „Castele şi parcuri în bazinul devean“ – am început munca de promovare. Textul interviului l-am postat pe blog şi pe Facebook“, mai spune Rita Szabo.
De aici, totul parcă a fost mai uşor. Elevii clasei a VIII-a A de la Liceul Teoretic „Teglas Gabor“ au organizat un concurs de desen pentru colegii lor din clasele primare, iar mai apoi, a fost demarat un proiect literar pe tema „Deşteptare de primăvară în parcul din Simeria“. Totodată, în parc s-au mai ţinut o oră de dirigenţie şi una de Limba şi literatura maghiară, precum şi o şedinţă cu părinţii pe tema proiectului „Adoptă un monument!“.
„Comisia de evaluare a proiectului «Adoptă un monument istoric!» va ţine cont nu doar de activitatea acestor luni, ci şi de planurile noastre. Acest lucru ne bucură, deoarece ne propunem foarte multe lucruri, vrem să continuăm acest proiect până în clasa a XII-a. Unul dintre cele mai importante roade ale acestei munci colective este faptul că am devenit o clasă şi mai unită, şi acest lucru este o recompensă în sine. Desigur, ne-ar plăcea să câştigăm premiul cel mare, oferit de europarlamentarul Iuliu Winkler: o excursie la Bruxelles“, mai spune Rita Szabo.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…