Dragii mei, astăzi vom vorbi despre principii! Unii spun că la baza unei societăţi sănătoase trebuie să existe principii de valoare. Personal, cred cu toată convingerea că aşa este. Dar cum facem noi, românii, să mai desluşim valoarea din non-valoare, pentru că locul onoarei a fost luat de interes, locul credinţei a fost luat de orgolii, locul simplităţii e luat de opulenţă, pe locul educaţiei stă ”las că merge şi aşa” şi exemplele pot continua. Ce ne-a mai rămas din scara de valori a înaintaşilor noştri, care şi-au dăruit viaţa în schimbul libertăţii unei naţiuni? Cam nimic… Dar, dincolo de toate acestea, rămâne lupta unor oameni, puţini, e drept, rămâne crezul acestora şi speranţa că… totuşi, într-o zi va fi bine.
Dar vine întrebarea care a demontat zeci de principii sănătoase: de ce să lupţi, când ştii că oricum pierzi? Mulţi dintre noi uită, însă, că logica luptei este mult mai puternică decât logica rezultatelor, chiar dacă omul funcţionează în principal pe logica rezultatului. La fel şi când plecăm în concediu: călătoria poate fi mult mai interesantă, decât destinaţia. În sport, laurii îi primesc doar primii trei, dar cât timp nu abandonezi competiţia, ai mereu şansa să te afli pe podium. Oricum ar fi, ideea este să mergi până la capăt! De multe ori, cei aflaţi pe primul loc şi-au luat laurii momentului şi au dispărut în uitare şi unul din competitorii neaflaţi pe podium a rămas în conştiinţa colectivă generaţii întregi. Doar cei care au părăsit lupta şi au trecut în tribune, rămânând simpli spectatori, aceia au pierdut, cu adevărat, chiar dacă, poate, s-au bucurat efemer de ”spectacol”. Poate că logica asta a rezultatelor îi împiedică pe tineri să-şi fixeze un ideal, pentru că până să atingi idealul eşti oprit de rezultate. Însă mai este un criteriu, cel al performanţei lipit de stăruinţă, care ne întoarce din nou la luptă şi la neabandonul ei, care a generat împlinire sufletească oricui a trecut linia de finish.
Şi mai este un argument al rezistenţei, al perseverenţei şi al victoriei, indiferent de rezultat: darurile Lui Dumnezeu sunt între spini! Cel ce ştie să le culeagă, le va şi dobândi! Însă, a izbândi, în zilele noastre, nu este neapărat o virtute scrisă în dreptul divin al câştigătorului, căci toate cele lumeşti au fost pervertite şi influenţate de necurat. Câştigător este cel care nu s-a pus în genunchi, cel care ştie să urmeze drumul până la capăt, conştient că roadele lui sunt pe cărarea ce duce la linia de finish.
Corinteni 12:27-31 ”Voi sunteţi trupul lui Cristos, şi fiecare, în parte, mădularele lui. Şi Dumnezeu a rânduit în Biserică, întâi, apostoli; al doilea, proroci; al treilea, învăţători; apoi, pe cei ce au darul minunilor; apoi, pe cei ce au darul tămăduirilor, ajutorărilor, cârmuirilor şi vorbirii în felurite limbi. Oare toţi sunt apostoli? Toţi sunt proroci? Toţi sunt învăţători? Toţi sunt făcători de minuni? Toţi au darul tămăduirilor? Toţi vorbesc în alte limbi? Toţi tălmăcesc? Umblaţi, dar, după darurile cele mai bune. Şi vă voi arăta o cale nespus mai bună.”
N-am câştigat multe lupte în această viaţă şi mi-am pus mereu întrebarea: de ce?… pentru că am luat în serios orice competiţie, fiecare detaliu. Apoi, timpul mi-a dovedit că, deşi am pus în fiecare lucru părţi serioase din sufletul meu, virtutea câştigului nu era pentru mine, nu mi se potrivea, sau îmi oferea mai multe deservicii decât durerea efemeră a înfrângerii. Şi dobândisem, oricum, experienţa ”călătoriei”.
Să nu vă fie teamă să pierdeţi, niciodată, chiar dacă miza este imensă! În realitate, miza este dictată de mintea noastră, de beneficii şi de orgolii. Adevărata victorie se află desupra tuturor acestora şi stă scrisă pe braţele ADN-ului nostru, ca o pecete a ceea ce suntem acum, a ceea ce am fost cândva şi a tot ceea ce vom fi, cu voia bunului Dumnezeu!
Până săptămâna viitoare…
ALEGEŢI SĂ TRĂIŢI CU DETAŞARE, BUCURÂNDU-VĂ DE VIAŢĂ!
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
In calitate de medici catolici, ne pasă de demnitatea și sănătatea fiecărei persoane și nu permitem niciodată ca politica să se împiedice”, a spus dr. Parker.
ASOCIATIA MEDICILOR CATOLICI HUNEDOARA