Comunitate

Castrul roman Micia – fortificație militară, așezare civilă și două necropole

Castrul roman Micia este o impor­tantă așezare antică, iar accesul nu este unul dificil. Situl arheologic se află pe raza localității Mintia, în comuna Vețel, la aproximativ 10 kilometri distanță de municipiul Deva, scrie GOHUNEDOARA.

Rolul trupelor militare
Amplasat pe malul stâng al Mureşului, la granița vestică a provinciei Dacia, s-a dezvoltat un important centru militar şi economic, Micia. Acesta are o su­pra­fața de peste șase hectare. Nucleul aşe­zării romane l-a constituit castrul auxiliar, amplasat într-un punct stra­tegic cheie pentru apărarea provinciei. Acesta cu­prinde o așezare de epocă romană, cu o fortificație militară, așe­za­rea civilă, pre­cum și două necropole. Situl poate de­veni un pilon de dez­vol­tare durabilă a co­mu­nității locale și un reper pe harta tu­ristică a iubitorilor de istorie. Prin c­a­rac­teristicile sale și prin potențialul său tu­ristic și științific, dar și prin gradul de ac­ce­sibilitate, situl de la Micia se indi­vi­dualizează, fiind unic în cadrul siturilor romane din provincia Dacia. Rolul tru­pelor militare cantonate aici era acelea de a împiedica înaintarea populațiilor sar­mate pe Valea Mure­șului, însă mo­bilitatea cavaleriei o făcea aptă și în a interveni pentru apărarea zonei aurifere din Munții Apuseni sau chiar a capitalei de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Festival „Micia Rediviva”, în fiecare an
Începând din anul 2017, aici se or­ga­nizează, în luna septembrie, Festivalul „Micia Rediviva” a fost organizat, prima dată, și s-a bucurat, de fiecare dată, de un real succes. În cadrul acestui festival au loc ateliere de gastronomie, jocuri ro­mane, sunt prezentate diferite meș­te­șu­guri, sunt amenajate tabere militare, sunt prezentate dansuri antince, dar și ri­tualuri antice. De asemenea, are loc și o confruntare a armatelor.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura