Actualitate

Cât a recuperat statul din prejudiciul creat în dosarul „2 Mai”

Natalia Bumbac

Fostul ministru Monica Iacob-Ridzi (foto) se pare că a plătit până în acest moment doar cu închisoarea pentru faptele pentru care a fost condamnată în dosarul „2 Mai”. Autorităţile statului nu au executat nici un leu din averea fostului demnitar, pentru a recupera prejudiciul stabilit de instanţă, de la pronunţarea sentinţei definitive în februarie 2015, conform site-ului tolo.ro.

Datoria s-ar fi prescris    
În decembrie anul trecut, Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS), reprezentat de ministrul Elisabeta Lipă, în calitate de creditor, a deschis o acţiune la Judecătoria Petroşani de executare silită a bunurilor persoanelor condamnate în dosarul „2 Mai”, precum şi a firmelor implicate în acest caz. În ianuarie 2017, instanţa admite cererea MTS şi a executorului judecătoresc Florin Creţu Ionaşc, decizia fiind definitivă. Totuşi, această acţiune a fost făcută la limită, dacă ar fi întârziat cu două săptămâni, dreptul ministerului de a-şi recupera paguba s-ar fi prescris, susţin cei de la site-ul menţionat: „În toamna lui 2016, un control al Curţii de Conturi o bagă în sperieţi pe Elisabeta Lipă, ministrul din Guvernul Cioloş! «Am aflat că suntem în situaţia de a se prescrie prejudiciul din dosarul Ridzi! Dacă nu facem nimic într-o lună, iute, se prescrie. Cei de la Curtea de Conturi mi-au spus clar că, dacă nu recuperez prejudiciul, îl voi plăti eu!», a spus Elisabeta Lipă.”
Prejudiciul stabilit de instanţă este de 2,7 milioane de lei şi trebuia recuperat de la toate părţile implicate în dosarul „2 Mai”. Până acum, autorităţile au reuşit să recupereze suma de 300.000 de lei, bani pe care i-a găsit în conturile firmei Brand Vision, cea care a organizat evenimentul, conform sursei citate. Aşa cum a stabilit instanţa, Monica Iacob-Ridzi nu are bani în conturi, prin urmare, statul nu ar avea ce să execute. Pe numele fostului demnitar figurează trei imobile. Ridzi are în scripte un apartament în Petroşani cu o valoare de impozitare de 140.861 de lei, o casă deţinută în coproprietate cu soţul său în comuna Scărişoara, judeţul Olt, cu o valoare impozabilă de 126.000 de lei şi un teren intravilan în Slatina, de 3.000 de metri pătraţi, valoarea de impozitare fiind de doar 136 de lei. Adunate, toate aceste sume ar însemna cam tot 10 la sută din întreg prejudiciul. Cei de la tolo.ro mai arată că autorităţile nu au vrut să recupereze prejudiciul din acest dosar, aducând argumente de natură politică, precum trecerea fostului ministru de la un partid politic la altul.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura