Cât de apăraţi sunt locuitorii Devei de către structurile de ordine publică
Sorina Popa
După articolul în care am relatat cum a fost agresat şeful Serviciului de la Permise Auto, din cadrul Prefecturii Hunedoara, de un grup de derbedei, în timp ce-şi plimba câinele pe Strada Mărăşti din Deva, am vrut să aflăm cum stăm cu siguranţa cetăţenilor şi cum suntem apăraţi de structurile plătite pentru asta. Din păcate, credem că este cazul să ne protejăm singuri, pentru că, dacă veţi citi rândurile următoare, vă veţi da seama că aşa este mai sigur.
Încă 30 de camere video necesare
După ce a citit articolul din MESAGERUL HUNEDOREAN, primarul Florin Oancea a convocat ieri toată conducerea Poliţiei Locale Deva.
”Am avut azi (n.r.-ieri) o şedinţă cu conducerea Poliţiei Locale. Am ascultat toate problemele cu care se confruntă fiecare departament. Am primit un raport al situaţiei detaliat. Există un deficit atât în dotare, cât şi de personal operativ. În zilele următoare, pentru că e perioada în care lucrăm la bugetul pentru acest an, vom ţine cont de doleanţele celor de la Poliţia Locală, astfel încât să putem finanţa investiţiile care duc la soluţionarea problemelor. Vrem să creştem eficienţa Poliţiei Locale. În Deva, sunt trei zone, Dacia, Grigorescu şi Progresului unde nu sunt camere video pe străzi. Aşadar, mai e nevoie de 30 de camere video pe care le vom achiziţiona. Alte două proiecte, Centrul vechi, de la Prefectură, la Piaţa Cetăţii şi de la Poşta Veche până la Piaţa Arras, cu finanţare europeană, sunt depuse deja pentru a fi echipate cu camere video. Inclusiv intrările şi ieşirile din municipiu trebuie monitorizate. Sunt convins că noua conducere a Poliţiei Locale va fi eficientă. Am făcut o restructurare a Poliţiei Locale, pentru că e nevoie de oameni în stradă, nu să păzească diferite instituţii. În perioada următoare vom creşte numărul poliţiştilor locali de la ordine publică, pentru a creşte siguranţa cetăţenilor. Este adevărat, am încheiat un protocol cu Poliţia Naţională, dar din păcate, din cauza lipsei de personal, acesta nu funcţionează. În judeţ, am înţeles că există un deficit de peste 300 de poliţişti şi de aceea nu putem face echipaje mixte, deoarece nu sunt oameni”, a declarat Florin Oancea, primarul Devei.
O patrulă de jandarmi pentru… elevi
Am întrebat şi pe cei de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, dacă au patrule prin oraş. Răspunsul jandarmilor, care se laudă că infracţionalitatea stradală este în scădere, este de-a dreptul revoltător: ”Pe raza municipiului Deva, pe timpul anului şcolar, acţionează o patrulă de jandarmi care execută misiuni de ordine publică în imediata apropiere a instituţiilor de învăţământ repartizate în competenţă, prin Planul Teritorial Comun de acţiune al judeţului Hunedoara (…). Precizăm că această patrulă de jandarmi are în componenţă doi jandarmi şi este planificată în serviciu zilnic de luni până vineri, în intervalul orar 7.30-15.30, pe întreg cursul anului, mai puţin pe perioada vacanţelor şcolare”.
Ca atare, potrivit răspunsului jandarmilor, să înţelegem că aceştia acţionează pe raza municipiului Deva cu o singură patrulă, care se plimbă, între orele 7.30 – 15.30, prin preajma şcolilor din municipiu? Atunci care este contribuţia lor la ordinea publică şi siguranţa devenilor? Ei contribuie doar atunci când sunt solicitaţi să asigure paza unor acţiuni de protest sau mitinguri?
Poliţia naţională, câte două-trei patrule auto pe schimb
Cei de la poliţia naţională din Deva acţionează cu două-trei patrule auto pe fiecare schimb de tură. Cel puţin aşa ne-a declarat comisarul Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara (dar noi n-am paria pe asta!), care a mai spus că ”la nevoie, colaborăm cu jandarmii, în funcţie de situaţia operativă”. Care jandarmi? Cu cei doi din patrula dedicată şcolilor, care după ora 15.30 dispare din peisaj?
E bine ce zice domnul primar, păcat ca nu relatează faptul ca a făcut restructurări anul trecut din cadrul Serviciului de Politie LOCALA.Ce a făcut în privința restructurărilor nu se mai zice nimic…