Cât mai durează reabilitarea Cetății Devei

Adriana Năstase

Un proiect important care se de­rulează în municipiul Deva este cel al reabilitării Cetății. Lucrările sunt în toi, pentru repunerea în funcțiune, în totalitate, a Cetății. Totul pe bani euro­peni. Primarul Devei, Florin Oancea (foto), spune că investiția decurge bine, totul fiind în grafic.

În toamna anului viitor
„Recent a avut loc vizita în teren a echipei de implementare a proiectului, constructorului, dirigintelui de șantier, proiectantului și asistenței tehnice. Ce concluzii am tras? Lucrările sunt în grafic și se desfășoară conform pro­iectului.
Valoarea proiectului este de peste 18,7 milioane de lei (aproximativ 3,8 milioane euro), fiind o investiție fi­nan­țată din fonduri ale Uniunii Europene. Durata de execuție a lucrărilor este de 23 luni, termenul de finalizare fiind 23 octombrie 2023”, a declarat Florin Oancea, primarul municipiului Deva.

Refacerea zidăriei
Lucrările prevăzute în proiect vi­zează: efectuarea de plombări și injec­tării la zidăria de piatră, curățirea zi­dăriei de piatra și rostuirea acesteia, restaurarea/refacerea elementelor de piatra fasonată, refacerea pereților din zidărie de piatră, refacerea planșeelor intermediare și a șarpantei din lemn de stejar. Constructorul va executa o reabilitare volumetrică a Turnul Porții. Latura de Vest cuprinde Turnul de Vest, cisterna, zidurile de fortificație cu drum de strajă din piatră, iar la nivelul inferior sunt Zona Palat princiar și cele două pivnițe.
Latura de Sud (parțial) și Est (parțial) a Palatului cuprinde pivnița nr. 3, nr. 4 și camera de legătură dintre curtea mică și curtea mare.

Se pot organiza evenimente
„Trebuie amintit că pe locul fostei pivnițe de vinuri a garnizoanei se va realiza sala multifuncțională nr. 2. Vor fi realizați pereți cu panouri din sticlă, pe o structură din lemn stratificat, situați la 0,6 m de zidăria istorică, pentru a permite vizualizarea structurii origi­nale. Sala va fi protejată cu un acoperiș realizat tot din sticlă. Sala multi­funcțională va fi dotată cu instalație audio performantă și dispozitive de proiecție.
Acest spațiu va fi folosit pentru simpozioane, conferințe, sală de curs pentru lecții deschise de istorie etc. La finalul lucrărilor, devenii și nu numai se vor putea bucura din plin de Cetatea lor”, a adăugat edilul șef al reședinței de județ.
„Latura de Est a Cetății cu­prinde decantorul, fosta ma­ga­zie de arme, zidurile de de­limitare a incintei I. În ma­gazia de arme se va realiza sala multifuncțională nr. 1, care va găz­dui o ex­po­ziție de arme specifice dife­ritelor epoci isto­rice prin care a trecut mo­nu­mentul.
Deasupra magaziei de arme va fi a­me­na­jată Platforma Belvedere Est, care va fi folosită pentru manifestări cul­tu­rale și găz­du­irea de evenimente cu spe­cific istoric. Ceva excepțio­nal!”, a afir­mat primarul Florin Oancea.
În zona de Nord a incintei I – zona de stânci de pe latura Nord a incintei, complet distrusă în urma exploziei, lu­crările exteri­oare se vor realiza în Curtea Mare.
În Curtea Mică și în zona de legătură dintre cele două, care au scopul asi­gurării unei func­țiuni culturale a Curții Mari, se pot organiza spectacole în aer liber de teatru, operă, concerte de muzică clasică.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

ANUNŢ

3 zile ago

COMUNICAT al Asociației Județene a Răniților Revoluției și Urmașilor Eroilor Martiri Hunedoara-Deva

STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…

4 zile ago

Bandă de hoți din Ilia, furturi pe bandă rulantă

Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…

6 zile ago