Câtă încredere au românii în actuala coaliție de guvernare. Partidul care rămâne în topuri
Potrivit unui nou sondaj, românii cred că țara se îndreaptă într-o direcție greșită, dar nu doresc să renunțe la actuala coaliție de guvernare. Și Președinția are o cotă de încredere de 9 procente, scrie evz.ro
Într-o direcție greșită
Potrivit unui sondaj, trei sferturi dintre români sunt de părere că țara se îndreaptă într-o direcție greșită, iar jumătate dintre cei chestionați de CURS sunt dezamăgiți de beneficiile pe care le culege România în calitate de stat membru al UE. Ei sunt împotriva alegerilor parlamentare anticipate și vor vota în continuare partidele care compun actuala coaliție de guvernare. PSD și PNL rămân în topuri. Și AUR a atras simpatia oamenilor. Aproape74 la sută dintre cei chestionați în timpul realizării acestui sondaj sunt de părere că România se îndreaptă, mai degrabă, într-o direcție greșită, în vreme ce doar 19 procente cred că România se îndreaptă, mai degrabă, într-o direcție bună. Aceste procente se corelează și cu răspunsul la întrebarea „câtă încredere aveți în instituții”, unde partidele politice se bucură de o încredere de doar 7 la sută, Parlamentul se bucură de o cotă de încredere de 8 la sută, iar Președinția și Guvernul sunt învestite, fiecare separat, cu o cotă de încredere de 9 procente. Cu toate astea, românii cred că România se îndreaptă către o direcție greșită, ca și anul trecut. Cota de încredere a partidelor politice a fost identică (7 la sută), iar Parlamentul se bucura de o cotă de încredere de 10 procente (cu 2 la sută mai mult decât în martie 2023. Președinția a pierdut 5 procente în cota de încredere (de la 14 la sută în noiembrie 2022, la 9 la sută în martie 2023), iar guvernul a pierdut 7 procente ale cotei de încredere (de la 16 la sută în noiembrie 2022, la 9 la sută în martie 2023).
Beneficii doar pentru unii
Pe primul loc la nivelul încrederii se află pompierii, cu o cotă de 83 la sută, urmați de Armată, cu o cotă de 67 la sută, și de Biserică, cu o cotă de încredere de 64 de procente. Încrederea în Uniunea Europeană este, în luna martie a anului 2023, în proporție de 34 la sută. Aproape 56 la sută dintre cei chestionați sunt de părere că integrarea în UE a adus beneficii doar pentru unii, majoritatea românilor având de pierdut. Peste 53 la sută dintre cei chestionați sunt de părere că, în interiorul UE, statele membre nu sunt egale și că România nu are la fel de multe drepturi ca alte state. Peste 43 la sută dintre respondenți cred că România trebuie să devină mai independentă față de Uniunea Europeană, iar 46 la sută cred că România beneficiază puțin de faptul că este membru al UE, în timp ce 10 la sută cred că România nu beneficiază deloc de faptul că face parte din UE.
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PSD ar obține 33 la sută din voturi, urmat de PNL, cu 21 la sută din voturi. AUR se află pe locul al treilea, cu 16 la sută din intenția de vot. USR ar primi doar 9 la sută din voturi. UDMR se menține în marja pragului electoral de 5 la sută. (A.N.)