Arhitectul însărcinat cu ridicarea unei biserici pe locul în care avea să strălucească zeci de ani mai târziu Sagrada Familia a fost iniţial Francesco de Paula del Villar. Ulterior, proiectul a fost preluat de către Antoni Gaudi care a modificat arhitectura predecesorului său.
Gaudi a continuat construcţia grandioasei biserici în 1883, dar la moartea acestuia, respectiv în 1926, biserica era abia începută, deşi toată viaţa a încercat să finalizeze acest proiect, însă lipsa fondurilor necesare a determinat mai multe întreruperi. Nici astăzi nu este pe deplin încheiată construcţia ei, estimându-se ca an de finalizare 2026, când se va celebra un centenar de la moartea arhitectului.
Catedrala este realizată în stil neo-gotic cu influenţe moderniste şi a fost prevăzută cu 18 turle decorate cu mozaicuri multicolore, din care 12 dedicate în cinstea apostolilor, ale căror statui sunt prezente la baza acestora, 4 ale evengheliştilor, unul lui Iisus şi unul Fecioarei Maria. Acestea au fost gândite de diferite dimensiuni, ţinându-se cont de ierarhia celor pe care îi reprezintă, însă numai 8 turle sunt terminate, la moartea celebrului arhitect fiind ridicat abia unul singur.
Două dintre cele trei faţade ale bazilicii sunt finalizate. Realizată de către Gaudi însuşi, Faţada Naşterii Domnului, cum a fost denumită prima dintre ele, poartă amprenta stilului baroc şi uimeşte prin profunzimea detaliilor, fiind ornamentată cu motive ce simbolizează animalele şi plantele. Un chiparos învăluit de porumbei înfrumuseţează partea centrală.
Faţada Patimilor, care simbolizează suferinţele lui Hristos, începută mai târziu, a născut multe controverse, având în vedere că denatura stilul marelui arhitect. În vârful acestora se poate ajunge şi cu liftul, nu numai urcând cele 400 de trepte, priveliştea fantastică asupra Barcelonei de la înălţimea lor uimind turiştii din întreaga lume.
În prezent, o a treia faţada este în construcţie, numită Faţada Gloriei, care va întregi basilica, alături de celelalte turle ce urmează a se finaliza. Aceasta simbolizează învierea lui Iisus şi ridicarea la Cer, Raiul, Iadul şi Purgatoriul.
Însă nu numai faţadele şi turlele Sagradei sunt uimitoare, portalurile, arcadele, rozetele de la ferestre, întreg interiorul fiind în perfectă armonie cu exteriorul. În naos, coloanele care susţin acoperişul se despică în câteva ramuri pentru a-l susţine, ca un contrapunct la Patimilie lui Hristos de pe faţada acesteia.
Gaudi nu a trăit ca să îşi vadă opera terminată, dar o parte din sufletul său se afla în biserica impunătoare, în cripta căreia îşi găseşte odihnă eternă şi trupul acestuia, spre nemurire. Pentru vizitarea bazilicii se percepe o taxă, vizitatorii putând intra şi în muzeul acesteia, care prezintă diferitele faze ale construcţiei, precum şi viaţa marelui arhitect. Deşi încă nefinalizată, datorită frumuseţii şi măreţiei acesteia, Sagrada Familia este inclusă în patrimoniul internaţional Unesco. (Monica Anghelovici)
(Articol şi imagini preluate de pe site-ul http://www.infoturism.ro/atractii-turistice/turismall)
Vorbesc gurile rele că o duduie, cu un salariu net de vreo 8.000 de lei,…
Peste câteva zile, Donald Trump își preia mandatul de președinte al SUA. Peste câteva zile,…
Mircea Rotea, pompier la Detașamentul de pompieri Deva Pentru că a intervenit, fiind în timpul…
Claudia N., din municipiul Hunedoara Pentru că a fost trimisă în judecată pentru infracțiunea de…
Hunedoreanul a cerut intervenția polițiștilor după ce mai mulți cetățeni olandezi s-au încăierat la o…
Tânărul aflat în arest preventiv a fost închis de mai multe ori pentru furturi, iar…