Câţi hunedoreni au avut telefoanele ascultate?
Prudenţa multora care vorbesc la telefon este întemeiată. Recent, avocatul Radu Chiriţă a publicat pe blogul personal o listă cu numărul de cereri de interceptare a convorbirilor telefonice aprobate de judecători, în perioada 2010 – 2015.
În total, instanţele din toată ţara au aprobat 102.729 cereri ale procurorilor din 109.946 depuse, respectiv o proporţie de 93.44 la sută. Şi, explică avocatul, pentru cine nu ştie, pe o singură astfel de cerere, de regulă, figurează mai multe persoane. „Estimez că, în medie, e vorba de minimum trei persoane pe cerere, ceea ce înseamnă că în aceşti patru ani şi ceva s-au ascultat, cu acte în regulă, vreo 300.000 de oameni. Naţie de infractori, ce să faci…”, a scris Chiriţă pe blog.
Nu au fost refuzaţi
În acest context, am dorit să vedem câte cereri au aprobat magistraţii din judeţ şi, în consecinţă, câţi hunedoreni au avut telefoanele ascultate. Astfel, am aflat că Tribunalul Hunedoara a admis 1.108 cereri şi a refuzat doar 11, iar Judecătoria Deva le-a aprobat procurorilor 400 de solicitări din 405 formulate. Judecătoria Hunedoara le-a admis procurorilor 245 de mandate de interceptare telefonică, refuzându-le cinci. Şi de la Judecătoria Petroşani Parchetul a obţinut 120 de mandate de ascultare a telefoanelor, opt cereri fiindu-le respinse. Judecătoria Haţeg le-a admis procurorilor 57 de cereri din 57 depuse. Instanţele din Orăştie şi Brad se pot „lăuda” cu 41 de mandate admise din 48 depuse, respectiv 20 aprobate din 20 depuse. În total, timp de cinci ani, instanţele din judeţ au admis 1.991 de cereri de interceptare telefonică şi a respins doar 36 de cereri. Ceea ce într-o societate democratică nu este chiar în regulă, arată Radu Chiriţă. Iar, după calculele avocatului Radu Chiriţă, adică numărul de mandate înmulţit cu trei, ar reieşi că aproape 6.000 de hunedoreni nu au avut nici un secret în faţa procurorilor.
Avocatul Radu Chiriţă a explicat că demersul de a afla câte mandate de interceptare telefonică au obţinut procurorii în cei patru ani a plecat de la Decizia CEDO în cazul „Iordachi c. Moldova”. În acest caz Curtea a fost chemată să se pronunţe asupra compatibilităţii între procedura internă de ascultare a telefoanelor şi Convenţia europeană a drepturilor omului. Astfel, instanţa europeană a constatat că judecătorii din România au admis orice solicitare a Parchetelor, aproape în proporţie de 100 la sută, „ceea ce indică, în realitate, lipsa oricărei garanţii împotriva arbitrariului şi că sistemul de protecţie a dreptului la viaţă privată şi la inviolabilitatea corespondenţei a eşuat”. a
Relevanta ZERO.
1. Care e termenul de referinta sau de comparatie ?! (intern sau extern).
2. Care e rata condamnarilor „pe ascultari” ?!
3. Care este procentul din populatia „consumetoare” de stiri gen „perdea de fum” (inclusiv „bomba” arhivei SIPA), care poate sa-si formeze o parere „competenta” privitor la „eficienta” ascultarilor ?!
„Debordantul” guvern Grindeanu a lansat o campanie de perdele de fum care sa-i acopere realizarile marete. Perdele de fum savurate de „piata pensionarilor” fosti membri de partid care nu au trecut Tisa nici macar o data. Dar care plang fie dupa Ceausescu fie dupa Antonescu.
Hai, sa vad ce injuraturi noi mai stiti !
Cei carora nu le place confortul din puscariile din Romania si faptul ca sunt ascultati, va invitam in Afganistan si in Siria. Cica acolo nimeni nu e deranjat de „confortul” din puscarii si nici de ascultarea telefoanelor.
In Romania, justitia trebuie sa fie musai oarba, politia neaparat ciunga si SRI-ul surd. Toti bineanteles sa fie cu salarii mici.
Doar hotii trebuie sa fie grasi, cu locuri de munca multiple si daca se poate la birouri, iar programul de lucru musai sa contina ore de teren cu deplasare in cluburi. Masini de la suta de cai in plus, fara impozite si inmatriculari. Masinile astea functionand doar cu ciobani fara permis.
Iar prostii, sa fim multi si sa platim , intocmai si la timp, toate laturile din presa (de)FORMATOARE. Care profita din plin de creerele indelung spalate de tovarasi.
Hai sictir