Doris Visirin, avocat

Reglementat de OG 39/2015, cazierul fiscal reprezintă un mijloc de evidenţă şi urmărire a respectării disciplinei fiscale, contabile şi financiare de către contribuabili.
Prezentarea cazierului fiscal este obligatorie la înfiinţarea societăţilor comerciale, asociaţiilor şi fundaţiilor, la autorizarea exercitării unei activităţi independente, la cesiunea ori înstrăinarea sub orice formă a părţilor sociale sau a acţiunilor, la numirea unor noi reprezentanţi legali, precum şi cooptarea unor noi membri în asociaţii sau fundaţii.
În cazierul fiscal al persoanelor fizice, juridice şi al entităţilor fără personalitate juridică se înscriu informaţii privind faptele sancţionate contravenţional sau penal de legile fiscale, contabile, vamale, precum şi cele care privesc disciplina financiară, precum şi informaţii din documentele întocmite pentru atragerea răspunderii solidare, patrimoniale sau a inactivităţii fiscale. Inactivitatea fiscală se înscrie atât în cazierul fiscal al persoanei juridice, cât şi în cazierul fiscal al reprezentanţilor acesteia, persoane fizice. În Hotărârea Guvernului 1000/ 2015 sunt prevăzute toate faptele care se înscriu în cazierul fiscal, acest act normativ prevăzând 318 situaţii de acest fel.
Contribuabilii care au înscrise informaţii în cazierul fiscal se scot din evidenţă dacă faptele pe care le-au săvârşit nu mai sunt sancţionate de lege, a intervenit amnistia, reabilitarea de drept sau judecătorească constatată prin hotărâre judecătorească, iar dacă faptele sunt sancţionate contravenţional, într-o perioadă de o lună de la data înscrierii informaţiilor în cazierul fiscal, cu condiţia achitării cuantumului amenzilor contravenţionale. În situaţia în care cuantumul amenzilor nu a fost achitat în această perioadă, scoaterea din evidenţă se realizează în termen de trei zile lucrătoare de la data achitării amenzilor sau la data împlinirii unui termen de cinci ani de la data înscrierii informaţiilor în cazierul fiscal, în situaţia în care cuantumul amenzilor nu a fost achitat în acest termen. În cazul contribuabilului inactiv, faptele înscrise în cazierul fiscal se radiază la reactivarea acestuia.
Informaţiile care se scot din oficiu din evidenţa cazierului fiscal, pot fi scoase şi la cererea contribuabilului, în situaţia în care acesta prezintă documente doveditoare care să probeze încetarea cauzei pentru care a fost efectuată înscrierea.

Mesagerul Hunedorean

Share
Published by
Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

ANUNŢ

3 zile ago

COMUNICAT al Asociației Județene a Răniților Revoluției și Urmașilor Eroilor Martiri Hunedoara-Deva

STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…

4 zile ago

Bandă de hoți din Ilia, furturi pe bandă rulantă

Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…

6 zile ago