Actualitate

Cazurile de COVID-19 în România au crescut cu 71% într-o săptămână. „Avem de zece ori mai mulți pacienți internați față de luna trecută”

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a publicat statistici care arată că România traversează în această perioadă cea mai rapidă și abruptă creștere de cazuri de COVID-19 de când infecția cu SARS-CoV-2 nu a mai fost considerată pandemie, scriu cei de la Libertatea.

Majoritatea infecțiilor, contractate în concedii
Traversăm perioada de „așezare” a viru­sului Omicron, varianta majoritară. Au fost 3.446 de îmbolnăviri în săptămâna 22-28 iulie la nivel național, o creștere cu 71 la sută față de intervalul de șapte zile anterior, iar medicii consultați de Libertatea aver­tizează că virusul este mult mai extins. Pe de altă parte, numărul cazurilor grave este redus. Cei internați sunt majoritar vârstnici sau per­soane cu comorbidități.
Sunt persoane care se prezintă cu dureri în gât, febră de până în 39 de grade Celsius, cu simptome ca de viroză. „Pacienții primesc test triplu pentru cele trei boli: gripă, SARS-CoV-2 și virus respirator sincițial. Avem de 10 ori mai mulți pacienți internați față de luna iunie. Sunt cazuri care au nevoie de mo­ni­torizare în spital. De principiu, au și probleme respiratorii, au nevoie de oxigenoterapie, dar de un suport minim. Nu sunt pacienți tineri, au peste 60 de ani și prezintă comorbidități semnificative”, a precizat directorul spitalului din Iași. Informațiile obținute de medici arată că majoritatea pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2 fie au fost plecați în concedii, fie s-au întâlnit cu oameni întorși din vacanță, iar aglomerațiile populaționale sunt locurile în care virusul se răspândește cel mai ușor. „Din nefericire, vorbim în continuare de subiectul acesta. Sperăm să-l închidem odată, eu încă primesc tot felul de apelative pentru că mă pronunț public, dar tot insist, că asta este situația și nu trebuie să renunțăm, politica de sănătate trebuie făcută. E important să ne protejăm, dar și pe ceilalți. Dacă avem simptome specifice unei viroze, nu neapărat COVID-19, pentru că nu avem de unde să știm, spiritul civic trebuie să ne îndemne să purtăm mască pe unde ne deplasăm”, declară medicul Florin Roșu, directorul Spitalului din Iași.

Mai mulți pacienți
Și la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale Dr. Victor Babeș din București numărul cazurilor de COVID-19 este pe o pantă ascendentă. Simin-Aysel Florescu, managerul unității, a declarat pentru Liber­tatea că în fiecare zi rămân internați cel puțin 10 pacienți care ajung cu simptome, dar că numărul oamenilor care primesc tratament ambulatoriu este mai mare. Florescu adaugă că unitatea medicală a resimțit creșterea indicată de rapoartele INSP în ultimele săptămâni. Medicul consideră că traversăm perioada de „așezare” a virusului SARS-CoV-29 în viețile noastre pentru anii care vor ur­ma. „Sunt mai mulți pacienți, există aceas­tă creștere, dar nu are legătură cu ce s-a în­tâmplat în valurile din timpul pandemiei. Pro­ba­bil că aceasta va fi sezonalitatea COVID-ului.
S-ar putea să aibă două vârfuri: unul în sezonul rece, unul în sezonul cald. Cam așa pare că se profilează, dar vom vedea în anii care vor urma”, a explicat Simin-Aysel Florescu. Omicron, varianta majoritară Me­dicul Florescu a explicat că, dintre cei care rămân internați, majoritatea sunt în vârstă, prezintă manifestări severe ale bolii sau diferite complicații, precum pneumonii. Au venit și tineri cu simptome mai importante de infecții acute ale tractului respirator su­perior, cauzate de SARS-CoV-2, dar aceștia au primit tratament și nu au necesitat in­ternarea în spital pentru supraveghere. În mo­mentul de față, tulpina predominantă a COVID-19 aflată în circulație în lume este tot Omicron, cu subvariațiile sale. Se răspân­dește mai rapid, dar nivelul complicațiilor ge­nerate este mai redus, comparativ cu varian­tele anterioare. (A.N.)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat cârcotașii ăștia cărora nu le sca­pă nimic că un examen pentru un post…

6 ore ago

Bulina albă

Liviu Simedroni, primarul din Răchitova Pentru că își încheie mandatul cu fruntea sus, reușind, de-a…

6 ore ago

Bulina neagră

Dragoș C., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de…

6 ore ago

COMUNICAT DE PRESĂ

În perioada 18-19 septembrie 2024, doamna Natalia-Elena Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse,…

6 ore ago

Zeci de pompieri hunedoreni au pornit spre zonele inundate

Un număr de 32 de pompieri hune­do­reni au pornit spre zonele afectate de inundații din…

6 ore ago

Cum a ajuns un tânăr de 27 de ani să moară după administrarea vaccinului anti-COVID. Sângerări și cheaguri în creier

O anchetă privind moartea unui tânăr din cauza unui cheag de sânge apărut pe fondul…

6 ore ago