Ce a reuşit colectivul Teatrului de Artă Deva în 10 ani de activitate. Quo Vadis Teatrul de Artă Deva?

Sorina Popa

Vineri, 5 martie 2021, a avut loc, la Teatrul de Artă Deva lansarea cărţii-document “Quo Vadis, 10 ani de proiecte teatrale”, care spu­ne povestea ultimilor 10 de ani ai instituţiei de cultură din oraşul nostru.

O echipă de nota 10
Regizorul acestei manifestări a fost ma­nagerul teatrului devean, Mihai Panaitescu, care ne-a demonstrat de atâtea ori că este un artist desăvârşit. La fel ca şi echipa sa, o mână de artişti care ne fac, de fiecare dată când vizionăm spectacolele lor să ne bu­curăm de viaţă. O echipă de nota 10, care merită mult mai mult din partea devenilor şi a hunedorenilor. În aceşti 10 ani de existenţă a Teatrului de Artă Deva au fost 84 de premiere.
„În cei 60 de ani de existenţă zbuciumată, Teatrul de Artă Deva a devenit un pol cultural, o instituţie importantă, atât pentru muni­cipiul Deva, cât şi pe plan naţional şi inter­na­ţional, prin numeroasele participări la festi­valurile de profil, dar mai ales prin organi­zarea celor două festivaluri proprii de mare anvergură – Festivalul Internaţional de Operă şi Muzică Clasică „Hunedoara Lirică„ şi „Deva Performing Arts Festival„ .Diversitatea şi consistenţa evenimentelor au transformat instituţia într-un punct cardinal cu o largă arie de activitate, de la expoziţii permanente de pictură, sculptură şi fotografie în foaierul teatrului, la proiecţii de filme în regim de cinematecă, concerte simfonice, lansări de carte şi, nu în ultimul rând, spectacole me­mo­rabile ale Teatrului de Artă Deva, la care am participat nemijlocit în calitate de pro­ducător, actor, scenograf şi regizor.
Acum, în această carte-document, vă pre­zentăm o parte din viaţa noastră, materia­lizată în câteva zeci de spectacole care au avut impact asupra publicului în ultimii 10 ani”, a spus Mihai Panaitescu, managerul Tea­trului de Artă Deva, la deschiderea ma­nifestării.

Surpriza de la final
La final, cei prezenţi la această lansare de carte au avut parte de o surpriză, fiind invitaţi să vizioneze (n.r.-de pe scenă) piesa “Jerry şi câinele”, o adaptare după piesa scrisă de Edward Albee în urmă cu 62 de ani, dar care se pretează extrem de bine la momentele actuale.
Piesa “Jerry şi câinele” este o adaptare după celebra “The zoo story”, scrisă de Edward Albee acum mai bine de 62 de ani. Cine s-ar fi gândit că după atâţia ani tema şi mesajul piesei vor fi la fel de actuale? Piesa explorează teme ca izolarea, singurătatea, comunicarea greşită între oameni – ca o ana­tematizare, disparitate socială şi dezuma­nizare într-o lume materialistă, plină de false valori. Producţia teatrului devean este un ma­nifest pentru viaţă, un semnal de alarmă pri­vind viitorul nostru, un îndemn de a deveni mai atenţi şi mai buni cu cei din jurul nostru, o transfuzie de umanitate de la actori către spectatori.
De ce a ales managerul piesa “Jerry şi câinele” pentru ziua lansării cărţii-docu­ment? “Este o adaptare după un dramaturg important. Este o piesă care s-a jucat în mii de feluri. Maniera regizată de mine este una specială. De ce am ales această piesă pentru ziua lansării cărţii Quo Vadis?. Pentru că ea este un manifest pentru viaţă. Ea vorbeşte despre singurătate, despre faptul că nu mai comunicăm între noi. Dar, putem fi fericiţi şi cu puţin. Importanţa tuturor lucrurilor o dăm noi. Trebuie să ne bucurăm de soare, de tot. Importantă este viaţa”, a adăugat managerul teatrului devean.

Prin buget, putem avea artiştii la Deva
„Sunt 10 ani de muncă asiduă în folosul oamenilor. Ceea ce facem noi este pentru ridicarea calităţii vieţii acestui oraş nu foarte mare, dar foarte frumos, de care eu m-am îndrăgostit de multă vreme. Sunt 84 de premiere pe care le-am avut în aceşti ani. Şi ele reprezintă parte din viaţa noastră. Fie­care pagină este încărcată de emoţie, de o amintire, de ceva special. Ne-am simţit datori să scriem această carte-document pentru ca ea să rămâna posterităţii, este bine să lăsăm urme pe unde trecem. În spectacolul din aceas­tă seară nu s-a auzit nici respiraţia spec­tatorilor. Mi-am dat seama, aşadar cât de important este teatrul şi cât de mult ajun­ge la sufletul oamenilor. De aceea, nu voi re­nunţa niciodată şi voi continua în demersul meu artistic cât mă vor ţine puterile”, a spus Mihai Panaitescu.
L-am întrebat pe acesta cum se poate să menţină trupa de actori tineri la Deva? “Prin bugetul teatrului o putem face, să-i ţinem la Deva. Deocamdată ei sunt aici şi ne bucurăm de ei”, a afirmat managerul Teatrului de Artă.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

13 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

18 ore ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

18 ore ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

18 ore ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

18 ore ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

19 ore ago