Adriana Năstase
Reporter: Care sunt cotele de recoltare pentru animalele care pot fi vânate pe fondurile Direcției?
Radu Crișan: Cotele de recoltă la vânat sunt aprobate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru fiecare fond cinegetic și specie de vânat. Pentru noul sezon de vânătoare, care a început în 15 mai 2023, cotele de recoltă sunt în curs de aprobare. În sezonul trecut au fost recoltate 17 exemplare de cerb comun, 20 de căpriori, 20 de capre negre, 38 de mistreț, 138 de vulpe.
R: Care sunt speciile cele mai căutate de vânători?
Radu Crișan: Cele mai solicitate specii de către vânătorii români sau străini sunt cerbul comun și capra neagră. Momentan, lupul și ursul sunt specii care beneficiază de o protecție strictă, deși sunt în număr mare în fondurile cinegetice și provoacă pagube atât vânatului cât și animalelor domestice.
R: Ce facem cu urșii agresivi?
Radu Crișan: Regia Națională a Pădurilor este partener într-un proiect prin care pe bază de probe genetice se urmărește evaluarea cât mai aproape de realitate a populației de urși. În urma rezultatelor obținute în acest proiect, Ministerul Mediului va avea o bază solidă pentru a lua decizii privind managementul ursului. Este necesară vânătoarea ursului și lupului care să asigure prevenirea pagubelor și accidentelor. În cazul ursului și lupului, atunci când a fost permisă vânătoarea lor, acestea au fost specii de vânat foarte solicitate de către vânători.
De asemenea, vânătoare de cocoș de munte, o altă specie de vânat apreciată de vânători, este de mult timp interzisă.
R: Cine poate participa la asemenea vânători?
Radu Crișan: Pentru a participa la acțiuni de vânătoare pe fondurile cinegetice gestionate de Direcția Silvică Hunedoara, vânătorii trebuie să prezinte o serie de documente și anume, permisul de vânător, permisul de port-armă, asigurarea de accidente și răspundere civilă valabilă pentru participarea la vânătoare. Această aprobare este dată de directorul Direcției Silvice Hunedoara în baza unei cereri scrise. Iar participarea la acțiunile de vânătoare se face contra-cost.
Trofeele de vânătoare sunt evaluate după formulele Consiliului Internațional al Vânătorii și Conservării Vânatului (CIC) de către comisii special constituite în acest scop. În ultimii ani au fost recoltate și trofee deosebite. Spre exemplu, cerb comun cu trofeu de 230 puncte CIC, capre negre în jurul și peste 115 puncte CIC.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…