Ce ar trebui să consumăm iarna? (2)

06 Simona Timofte 885545343_n06 Simona Timofte 885545343_nSimona Timofte

Iarna, ştim cu toţii că avem tendinţa să mâncăm mai consistent din cauza frigului de afară. Corpul simte acest lucru prin intensificarea metabolismului energetic… rezultatul fiind tocmai acest lucru: simţim foamea mai exagerat ca de obicei şi dorinţa de a mânca alimente bogate în proteine şi grăsimi, pentru că ne dau senzaţia de saţietate.
Aşadar, acesta este un răspuns compensator al organismului uman. Iată un prilej pentru cei care vor să se îngraşe  sau pentru cei care au o constituţie slabă, au şansa să devină mai rezistenţi în faţa bolilor dacă folosesc corect alimentele din perioada de iarnă. În tradiţia Ayurveda (ştiinţa vieţii – cum este denumită în medicina indiană tradiţională), se recomandă ca oamenii să consume în mod preponderent alimente consistente şi hrănitoare, caracterizate în general prin gusturile dulce, sărat şi acru. Supele calde de legume (cartofi, ţelină, morcovi), la care să nu uităm să adăugăm condimente şi arome naturale precum cimbru, dafin, busuioc, piper, ghimbir, coriandru… sunt cele mai recomandate. În perioada de iarnă sunt foarte importante grăsimile (sunt cele care ne ajută să ne încălzim), aşadar trebuie să alegem reţete care conţin uleiuri naturale şi unt natural proaspăt (în principal), dar asta nu înseamnă că trebuie să renunţăm la slănină, la peştele gras şi la bucatele tradiţionale de porc, dar, cu moderaţie pentru cei cu colesterolul mare, pentru hipertensivi, pentru cardiaci şi pentru cei veşnic la dietă. Secretul, pentru a nu ne îngrăşa aceste bucate, constă în combinaţiile pe care le facem, ce punem alături de ele şi cantitatea pe care o consumăm. Este greşită ideea că grăsimile îngraşă… totul îngraşă dacă le consumi haotic şi nu-ţi pui frâu la gură… (va continua)

 (Informaţii suplimentare şi programări la tel. 0741-087.588 sau la Cabinet nutriţie Simona Timofte, Deva, Piaţa Victoriei, clădirea IPH, camera 8, parter)

AddThis Website Tools
Mesagerul Hunedorean

Share
Published by
Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURIBÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un angajat de la o unitate medicală din zonă scuipă pe…

2 zile ago
Start în campania electorală pentru al doilea tur de scrutin al prezidențialelorStart în campania electorală pentru al doilea tur de scrutin al prezidențialelor

Start în campania electorală pentru al doilea tur de scrutin al prezidențialelor

Start în campania electorală pentru turul al doilea tur de scrutin pentru prezidențiale. Duminică, 18…

2 zile ago
Proiect de anvergură la Exploatarea Culturală Petrila. O întâlnire altfel cu invitata Mariea CrâșmaruProiect de anvergură la Exploatarea Culturală Petrila. O întâlnire altfel cu invitata Mariea Crâșmaru

Proiect de anvergură la Exploatarea Culturală Petrila. O întâlnire altfel cu invitata Mariea Crâșmaru

Magdalena Șerban În organizarea Consiliul Județean Hunedoara și a Centrului de Cultură și Artă al…

2 zile ago
Bulina albăBulina albă

Bulina albă

Lucian Rus, primarul municipiului Deva Pentru că a rezolvat o problemă a unora dintre cetățenii…

2 zile ago
Bulina neagrăBulina neagră

Bulina neagră

I.A., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată pentru infracțiuni de corupție,…

2 zile ago
S-a îmbătat și și-a dat foc la casăS-a îmbătat și și-a dat foc la casă

S-a îmbătat și și-a dat foc la casă

Un bărbat din municipiul Lupeni s-a ales cu dosar penal pentru in­frac­țiunea de distrugere după…

2 zile ago