Ce cred parlamentarii hunedoreni despre Legea falimentului personal

Natalia Bumbac

Legea falimentului personal a fost supusă zilele trecute în dezbatere la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, urmând ca în scurt timp, după discutarea tuturor amendamentelor, să fie trimisă spre vot.
Proiectul legislativ a trecut tacit de Senat în octombrie 2014, stârnind o serie de reacţii dure din partea organismelor financiare internaţionale, dar şi a instituţiilor bancare din ţară. Potrivit acestora, o astfel de lege ar putea duce la o încurajare a persoanelor care fac împrumuturi să nu şi le achite la timp, tocmai pentru a beneficia de relaxările financiare prevăzute în lege. Dacă proiectul legislativ va trece de toţi factorii decizionali şi va intra în vigoare, de prevederile acesteia vor beneficia şi persoanele care au împrumuturi bancare în franci elveţieni.
Aşteaptă forma finală
Parlamentarii hunedoreni, atât cei de la putere, cât şi cei din opoziţie, susţin că este nevoie de o astfel de lege, aşteptând să vadă care va fi forma finală pentru a putea spune ferm dacă o susţin sau nu. „Sunt de acord cu această lege, doar că trebuie consultate organismele bancare şi partenerii financiari externi pentru a vedea care ar trebui să fie forma finală. Dincolo de acest aspect, aş mai dori să adaug că băncile ar trebui să relaxeze cetăţenii în vederea recuperării datoriilor, pentru că şi pe viitor, tot cu ei vor realiza profit”, a afirmat senatorul UNPR Haralambie Vochiţoiu.
Şi deputatul PSD Laurenţiu Nistor a afirmat că aşteaptă să vadă care va fi forma finală a legii după ce va ieşi de la dezbaterile din comisii, ca să poată să-şi exprime mai clar susţinerea.
„Iniţiativa legislativă când a fost gândită a avut la bază tăierile de 25 la sută din salarii, fapt care a dus multe persoane în imposibilitatea de a-şi achita creditele la bănci. Consider că este o lege care vine în sprijinul cetăţenilor, o voi susţine, dar depinde şi de amendamentele care vor fi făcute”, a explicat deputatul PSD Natalia Intotero.
Deşi cu o oarecare prudenţă, şi reprezentanţii opoziţiei declară că sunt susţinători ai proiectului legislativ. „Consider că este necesară o astfel de lege, dar aş vrea să văd care va fi forma finală după ce va ieşi de la dezbaterile din comisii. Sunt unul dintre iniţiatorii unui astfel de proiect legislativ, iar despre proiectul de faţă pot să vă spun că sunt singurul deputat liberal care a semnat pentru susţinere”, a declarat deputatul PNL Bogdan Ţîmpău.
Ce presupune legea?
Potrivit iniţiatorului legii, deputatul PSD Ana Birchall, dacă un debitor de bună credinţă are un necaz financiar, în loc să fie executat silit sau în loc să stea să i se adune dobânda la dobândă, penalitate la penalitate, cum este în cazul unui credit sau orice altă datorie, îşi poate declara falimentul personal, la fel cum este şi în cazul firmelor. Proiectul propune un plan de rambursare pe cinci ani plus încă un an, dacă doreşte prelungirea planului de rambursare, perioada în care îşi achită datoria, aşa cum consideră că va reuşi şi nici nu i se vor executa silit bunurile.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Foarte corect ,asa trebuie ,faliment personal cum au si firmele mari ,o lege fara discriminare intre cetateni ,trebuie sa beneficieze toti cetatenii daca nu mai au servici pentru ca ,firma a dat faliment sau la dat in somaj !

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Frumoasă foc, dar cam tută! Gurile rele din sudul județului nos­tru spun că un ales…

14 ore ago

„Să ne luăm țara înapoi!”, „Să vă fie frică, poporul se ridică!” au strigat protestarii la manifestarea de ieri

Peste 100.000 de români s-au adunat, ieri, în Piața Universității. Oamenii au scan­dat „Libertate” și…

14 ore ago

Bulina albă

Alexia Crina în vârstă de 15 ani, sportivă la Clubul Kempo Lupeni Pentru că a…

14 ore ago

Bulina neagră

Adrian T., din municipiul Vulcan, recidivist Pentru că riscă să ajungă iarăși în pușcărie pentru…

14 ore ago

Gospodărie distrusă, animale moarte

Un incendiu s-a pornit la o gospo­dărie din satul Bucium din comuna Sântămăria Orlea, mai…

14 ore ago

Nu face pușcărie, deși era să-și omoare fiul

Tribunalul Hunedoara l-a con­dam­nat pe tatăl agresor la o pedeapsă de 7 ani închisoare cu…

14 ore ago