România a rămas singura ţară din Uniunea Europeană care n-a adoptat aşa numita lege ”Big Brother”. Ţara noastră riscă amenzi de peste 30.000 de euro pe zi dacă nu va adopta cât mai repede legea privind retenţia datelor, cunoscută şi ca legea „Big Brother“, pentru care este deschisă procedură de infringement împotriva României.
După ce un proiect de lege adoptat de Parlament în 2008 a fost declarat neconstituţional de CC în 2009, un nou proiect de lege privind reţinerea datelor de trafic de către operatorii de telefonie mobilă a fost depus la Parlament la începutul lunii noiembrie 2011 de către ministrul Comunicaţiilor de la acea vreme. Comisia juridică a Camerei Deputaţilor l-a avizat favorabil, în 18 aprilie a.c. Potrivit proiectului, furnizorii de telefonie fixă, mobilă şi de internet sunt obligaţi să stocheze datele de trafic ale tuturor clienţilor, dar nu şi conţinutul convorbirilor, pentru un an de zile, care să fie trimise la cererea autorităţilor din domeniul siguranţei naţionale. Aşa stând lucrurile, am vrut să aflăm părerea unor parlamentari şi alţi politicieni hunedoreni, despre adoptarea legii „Big Brother”. Iată cum văd ei această problemă.
„Este un subiect delicat”
”Este un subiect foarte delicat. Trăim într-o lume în care trebuie să avem o oarecare libertate. Cred că nimeni nu trebuie să intre atât de adânc în viaţa unui om, încât să se stocheze mesajele şi email-urile. Rămâne să vedem ce se va întâmpla cu această lege la vot, majoritatea va decide”, a declarat Cristian Resmeriţă, deputat PSD.
„Unde mai este libertatea omului”
Deputatul social democrat Laurenţiu Nistor consideră că apariţia unei asemenea legi îngrădeşte în totalitate libertatea omului. ”Nu sunt de acord cu înregistrarea telefoanelor, mesajelor, e-mailurilor şi cu stocarea datelor pe anumite surse. Unde mai este libertatea omului? Dacă i se propune o relaţie de dragoste cuiva şi acea persoană este publică? Suntem într-o ţară mai securistă decât pe vremea lui Ceauşescu. Când o persoană ajunge într-o funcţie publică, aceste informaţii se scot, iar asta denotă neseriozitate. Sunt de acord să existe o lege pentru cei care pun în pericol siguranţa publică, dar nu cu una care să atenteze la intimitatea noastră”, este de părere Nistor.
„Dacă este gestionată corect, este în regulă”
Dorin Gligor, preşedintele PDL Hunedoara, precizează că o asemenea lege ar fi indicată numai dacă va fi ”gestionată corect”. ”Noi, în general, la nivelul societăţii româneşti, avem o mare problemă acolo unde trebuie să tragem linia lângă interesul personal. Este o practică folosită la nivelul întregii Uniuni Europene. Dacă această lege este gestionată corect, este un lucru bun”, a declarat Dorin Gligor.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
Pai da daca pe aia din UE ii controleza cineva asta inseamana ca si noi trebuie sa fim prosti si sa ne lasam controloti de altii Gligor face parte din masonerie ca aia vor controlul total asupra populatiei, te-ai dat singur de gol prin sustinerea acestei legi