De la 1 iulie, pensiile au înregistrat o nouă creştere ca urmare a majorării punctului de pensie cu 9 procente, ajungând astfel la 1.000 de lei. Aceasta este a doua modificare din 2017, după ce la 1 ianuarie a crescut cu 5,25 la sută.
Odată cu majorarea punctului de pensie s-a modificat şi indemnizaţia de însoţitor pentru persoanele cu handicap, care reprezintă 80 la sută din valoarea punctului de pensie, precum şi indemnizaţia acordată în baza Legii 8/2006 membrilor uniunilor de creatori legal constituite. Aceasta nu poate depăşi însă suma de 2.900 de lei, contravaloarea a două salarii minime pe economie. De asemenea, au fost majorate şi indemnizaţiile pentru persoanele persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940, până la 6 martie 1945, din motive etnice.
Beriu: ar fi nevoie de mai multe măsuri sociale pentru pensionari
“Până la 31 decembrie 2016, valoarea punctului de pensie a fost de 871,7 lei. E un mic pas şi, personal, cred că ar trebui făcut anual, în condiţiile în care este şi sustenabil. Destul se chinuie cei de vârsta a treia cu neputinţele, bolile şi greutăţile bătrâneţii. Măcar să li se mai diminueze din neajunsuri, că şi aşa sunt destule. Dacă ar fi să vorbim strict pe reglementări, în mod firesc, pensiile ar trebui să crească în fiecare an, având în vedere prevederea din Legea nr. 263/2010 ce stabileşte că valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100 la sută din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50 la sută din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Deci nu se face altceva decât să se respecte legea. Nu avem cazuri de localnici care să fi lucrat pe la vechile CAP-uri sau IAS-uri şi să aibă pensii de câţiva zeci de lei, aşa cum am văzut că există prin alte zone. Ai noştri au peste 400 de lei pe lună, dar asta nu înseamnă că trăiesc în lux. În afară de Cucuiş şi Măgureni, satele noastre au fost cooperativizate. La ţară, avem noroc că putem cultiva legume şi fructe, mai ţinem un porc, o vacă sau o oaie, deci nu cumpărăm totul din piaţă, aşa cum e la oraş. Acolo, pensiile se împart pe căldura de la bloc şi pe verdeaţa din mâncare. Ce ar fi bine să se mai facă pe viitor ţine de îndreptarea atenţiei către măsuri de ordin social. În afară de asigurarea, prin Casa de Pensii şi pe baza talonului, a unui sejur la mare sau în staţiunile montane, această categorie nu prea are şi alte bucurii de la stat. S-ar putea aloca un fond special care prin intermediul administraţiilor locale să se poată fructifica. Pe vremuri, se făceau diverse întâlniri săptămânale cu rol de socializare, dar noi, ca autoritate locală, nu avem încadrări bugetare pentru a sprijini aşa ceva. Se pot înfiinţa cluburi ale pensionarilor, care să implice o serie de activităţi”, e de părere Emil Bîc (foto stânga), primarul comunei Beriu.
Sântămăria-Orlea: sunt necesare tichete valorice lunare
“Ca peste tot, şi la noi în comună sunt mulţi localnici aflaţi în pensie. Oamenii au lucrat pe la fabrica de bere de la Haţeg, pe la Călan, la CFR, abatoare sau brutării. Fiecare a muncit pe unde şi-a găsit loc. Mai sunt şi cei care în vremurile ceauşiste au tras din greu pe la CAP-uri. Indiferent unde au lucrat, tot nu au pensii adaptate preţurilor şi condiţiilor decente de trai. Sunt şi cazuri când au rămas singuri, murindu-le soţul/soţia şi sunt nevoiţi să se întreţină şi să se descurce după cum îi ţin puterile. Unii sunt adevăraţi eroi, deoarece dintr-o pensie foarte mică reuşesc să supravieţuiască iernilor, când e nevoie de lemn de foc şi trebuie cumpărat, adus şi depozitat. E posibil să nu poată nici să şi-l taie, aşa că mai plătesc şi pentru asta. Bătrâneţea e grea şi medicamentele sunt foarte scumpe. Deci nu cred că e suficientă doar majorarea punctului de pensie. În colaborare cu Casa Judeţeană de Pensii, administraţiile locale ar putea primi tichete valorice pe care să le distribuie lunar celor care au o pensie foarte mică. Guvernanţii pot stabili un plafon de încadrare, iar cei de la Casă pot oferi o situaţie clară. De sărbători, tichetele s-ar putea suplimenta valoric, sub formă de vouchere, sau să se găsească o cale ca aceşti oameni să poată primi mici daruri. Nu vreau să mă gândesc câţi dintre ei au uitat gustul portocalelor, de exemplu. Sunt şanse ca astfel de oameni să fie sprijiniţi mai mult. Trebuie doar implicare mai mare. Mă bucur să constat că uşor, uşor, se începe de undeva”, susţine Dumitru Oprean (foto dreapta), primarul din Sântămăria Orlea. (M. Şerban)
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…