Magdalena Şerban
De curând, au fost iniţiate două proiecte de lege prin care adulţii cu handicap grav, accentuat sau mediu vor avea indemnizaţii mai mari, iar aparţinătorii acestora vor fi scutiţi de plata impozitelor pe clădirile de domiciliu sau pe maşini.
Primarul din Râu de Mori: se face un pas înainte
„Actuala legislaţie exceptează doar unele categorii de plata impozitelor pe clădiri de domiciliu şi pe maşini, deci cred că proiectul vrea să înlăture discriminarea. Din câte cunosc, în România sunt în jur de 700.000 de persoane adulte cu handicap, potrivit unei statistici publicată de Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi. La nivel micro, mai exact la nivelul comunei noastre, avem 27 de asistenţi personali şi 16 persoane cu indemnizaţie. Lunar, sunt alocaţi 43.430 lei pentru asistenţii personali şi 15.297 lei pentru persoanele cu indemnizaţii. Comparativ cu 2015, avem o creştere de cinci dosare. Actualizarea sumelor în funcţie de evoluţiile salariale, precum şi a tarifelor la servicii sau a preţurilor la diverse produse de larg consum, mi se pare o metodă bună de adaptare la ceea ce se întâmplă în piaţă. Să nu uităm că sunt persoane cu nevoi speciale, care necesită îngrijiri suplimentare. Asta implică automat şi cheltuieli suplimentare”, este de părere Niculiţă Mang (foto), primarul comunei Râu de Mori.
„Există o fluctuaţie în ce priveşte numărul de dosare, ce se poate observa cel mult anual. La 31 martie anul curent, în evidenţă aveam 15 asistenţi personali şi 18 persoane cu indemnizaţie. La finele lui 2015 erau 17 asistenţi personali şi 19 persoane cu indemnizaţie, deci în 2016 s-a înregistrat o scădere. Triajul e făcut la modul cât mai serios posibil. Există zone în ţară unde s-au întâlnit multe cazuri de persoane ce beneficiau de astfel de drepturi băneşti, dar mergeau la munca câmpului sau, mai rău, prin străinătate. Nu se pune problema la noi în comună. De asemenea, nu avem întârzieri la plăţi. Din suma alocată, 25 la sută suportă bugetul local, dar şi în situaţiile în care cei 75 la sută de la stat nu au ajuns la timp, am pus de la noi şi am recuperat pe parcurs. Oamenii nu au avut de suferit din pricina aceasta. Ca un ajutor suplimentar, tot sub formă de măsură socială, anual, celor în cauză le punem la dispoziţie câte doi metri cubi de lemn pentru foc. Cât priveşte actualizarea propusă, o văd ca fiind una de bun augur. Nu e corect ca în timp ce lefurile şi preţurile cresc, valoarea indemnizaţiilor să rămână aceeaşi”, arată şi Emil Bîc (foto), primarul comunei Beriu.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…