Categories: Comunitate

Ce cred primarii despre revenirea la douã tururi de scrutin

Senatul a adoptat tacit, la sfârşitul săptămânii trecute, un proiect de lege care modifică modalitatea de alegere a primarilor, de la unul la două tururi de scrutin. Senatul este prima cameră sesizată, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.
Primarul din Gurasada consideră că e mai bine
„Eu am prins ambele variante de când sunt primar. Problema legii nu se rezolvă schimbând-o şi lamentându-ne că nu e reprezentativă pentru voinţa electoratului, ci trebuie determinat tocmai electoratul să participe la vot. În cazul comunităţilor mai mici, contează omul şi mai puţin partidul din care face parte. La oraşe e altceva. Putem organiza alegeri şi din patru tururi, dar ce folos dacă nu se prezintă nici jumătate din populaţie la urne. În plus, dacă s-a schimbat iar legea, ar trebui corelată şi cu alegerile de la judeţ. Deşi poţi avea majoritatea în Consiliu, poţi sta în opoziţie din cauza a patru-cinci partide care îşi fac jocurile la comun, dându-şi mâna pe sub masă şi formând o majoritate. Ştiu că înaintea alegerilor din 5 iunie, s-a încercat dezbaterea la un mod mai amplu a carenţelor ce ţin de reprezentativitate şi s-a propus să se meargă pe alt sistem, însă se pare că a rămas aşa. Toată lumea cred că e de acord că trebuie să se revină asupra legii. Însă trebuie schimbată în întregime, incluzând şi alegerea preşedinţilor de la Consiliul Judeţean. Altfel, se repun pe tapet vechile discuţii. Să nu uităm de alegerile parlamentare bazate pe sistemul uninominal şi care s-au dovedit un eşec, corecte fiind cele desfăşurate pe sistemul de tip listă”, este de părere Silviu Nan (foto), primarul din Gurasada,  ajuns la al cincilea mandat în fruntea comunităţii de aici.
Primarul din Bulzeşti nu vede relevanţa schimbării
„Mereu ne rugăm de bieţii oameni să vină la vot. Când sunt alegeri parlamentare, europarlamentare sau prezidenţiale, trebuie să vină. Se mai organizează vreun referendum, iar trebuie să vină. Nu ştiu de ce ne încăpăţânăm să aducem la vot în 10 tururi, oamenii din cătune, bătrâni şi bolnavi. Cel puţin la nivelul comunelor cu o populaţie scăzută, localnicii îşi aleg din prima omul care doresc să-i reprezinte. Nu e necesar ca statul să mai cheltuiască aiurea pentru alte runde de vot.  Aceasta este părerea mea şi este una justificată în cazul nostru. Ca să vă faceţi o idee, în 5 iunie, prezenţa la nivel local a fost de 98 la sută, deci aproape că a atins pragul maxim. Cu drept de vot au fost peste 300 de oameni. Toată lumea a venit să-şi exprime părerea, alegându-şi primarul cu 70 la sută. Trebuie lucrat însă la partea de obligativitate a exercitării acestui drept constituţional. Numai aşa se va schimba ponderea la nivel naţional. Deocamdată, îmi văd de ale mele. Vreau să rezolv problema dispensarului uman şi a drumurilor. Astea ne omoară. Drumul judeţean Bulzeşti-Avram Iancu e impracticabil. Or, dacă nu ai căi de acces şi drumuri de legătură, te izolezi singur. Sunt la al doilea mandat şi cred că până acum am reuşit ca măcar o parte din drumuri să le rezolvăm. Urmează şi altele”, spune Mirel Suba (foto), primarul din Bulzeştii de Sus.
„Societatea nu e pregătită pentru un singur tur”
„În ţările civilizate, alegerile se organizează într-un singur tur. Dar acolo există un sistem bine implementat şi o ordine clară a lucrurilor. În schimb, în România există riscul însă ca la al doilea tur să se facă diverse înţelegeri mai puţin ortodoxe. Cred că un singur tur nu face altceva decât să consolideze şi mai bine poziţia celui ales cu un procentaj foarte mare. În SUA, de exemplu, primarul ales după un singur tur are dreptul prin lege, la majoritate în Consiliu. Asta, tocmai în ideea ca proiectele propuse şi promise comunităţii pentru materializare să poată fi duse la îndeplinire, fără ca opoziţia să le boicoteze doar de dragul de a se opune. Un alt aspect mai puţin bun al alegerilor din două tururi e legat de cheltuielile foarte mari pe care le implică pentru naţiune. Dar, pe de altă parte, cred că societatea românească nu este încă pregătită pentru un singur tur. Acest lucru e dovedit şi prin prezenţa la vot  înregistrată la nivel naţional, la localele din 5 iunie. Aşa că putem vorbi de aspecte atât pro, cât şi contra noilor modificări legislative”, susţine Dănuţ Buhăescu (foto), primarul oraşului Uricani, care a obţinut 80,02 la sută din sufragiile alegătorilor. Referitor la procentajul zdrobitor, acesta crede că îl obligă la mai mult în noul mandat, fiind cel mai mare scor pe care l-a obţinut vreun edil în istoria ultimilor 25 de ani în oraşul pe care îl conduce. (M. Şerban)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Pe-al nostru steag e scris Unire…

Ziua de 24 ianuarie, ziua Unirii Principatelor Române, a devenit una dintre cele mai dragi…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Cine și de ce-i în­tărâtă? Cârcotași avi­zați din sudul județului ne-au povestit că se pregătește…

3 zile ago

Bulina albă

Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani Pentru că a reușit să obțină finanțare pentru zeci…

3 zile ago

Bulina neagră

Cristian V., recidivist din municipiul Vulcan Pentru că a fost trimis în judecată după ce…

3 zile ago

În ce țară trăim! Primă de pensionare de 100.000 de euro la o instituție de stat

Prima de pensionare a unui director de la Romsilva este echivalentul a 100.000 de euro.…

3 zile ago