O iniţiativă de modificare a Legii Educaţiei, depusă de senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu, prevede ca directorii şi directorii adjuncţi ai şcolilor să fie numiţi în funcţie în urma alegerii de către Corpul profesoral al unităţii de învăţământ, cu un mandat de patru ani. Primarii hunedoreni se arată pro şi contra unor astfel de reglementări, spunând că se încalcă unele principii de bază în ce priveşte asigurarea unei bune colaborări cu reprezentanţii unităţii administrativ-teritoriale.
Primarul din Pui mizează pe munca în echipă
„Vorbesc în plină ştiinţă de cauză, în comuna noastră funcţionând două şcoli generale şi 12 primare. Nu sunt de acord cu ce se vrea a se face pe viitor. Cu tot respectul faţă de dascăli, nu cred că este tocmai în regulă să stabilească pe funcţie un om care în primul rând trebuie să fie un bun manager, un bun administrator de instituţie. Aici nu discutăm de ştiinţă şi cunoştinţe teoretice, ci de faptul că trebuie să gestioneze foarte bine o unitate de învăţământ, la modul practic. Dacă ei între ei se vor alege unii pe alţii, probabil că va fi mai rău decât acum. Nu comentez latura profesională a acestora, ci mă refer strict la problema cu pricina: alegerea conducerii. Am zis-o şi o repet: de ce nu se vrea ca directorul de şcoală să fie ales de către primar. Toţi cei care sunt în funcţii publice să fie aleşi la pachet cu primarul, astfel încât comunitate
Cel din Sarmizegetusa are altă opinie
În schimb, primarul din Sarmizegetusa este de altă părere. „Cu cât implicăm mai puţin partea politică, cu atât e mai bine. Cât timp cadrele didactice vor lucra cu acel director ales, sunt sigur că vor face tot posibilul să emită cea mai bună opţiune managerială, la momentul cu pricina”, a precizat Mihai Cornel Todoni , primarul din Sarmizegetusa. Acesta a făcut referire şi la anii 90, când alături de directorii de spitale, teatre etc, conducătorii instituţiilor de învăţământ erau aleşi prin vot deschis, de colegii din instituţie. Aceeaşi procedură se aplica la vremea respectivă şi în cazul inspectorilor şcolari generali.
„Fiind votat contractul de management, voi fi obligat să-l semnez, or, poate directorul ales să nu fie cea mai inspirată persoană pentru a conduce o şcoală. Mai există şi alt aspect ce ţine de faptul că profesorii pot fi tentaţi să aleagă un cadru didactic maleabil şi nu foarte exigent, astfel încât să se asigure că nu le va face probleme. Aşa, pot trage mâţa de coadă, cum s-ar spune pe româneşte. Ştiţi cum e, omul devine subiectiv. Cât timp primăria sau consiliul local nu sunt implicate în alegerea directorului, şansele unei colaborări locale reuşite sunt discutabile. Avem liceu pe raza comunei, plus şcoală generală şi primară. Greu va fi cu un om de conducere impus de grupuri-grupuleţe. Noi, administraţia publică, vom rămâne doar o sursă de sprijin”, susţine Ioan Bulbucan, primarul din Ghelari.
S-a îmbătat criță și a făcut praf un bolid cumpărat din banii publici. Cârcotașii dintr-o…
Şoseaua care face legătura între municipiul Hunedoara şi localitatea Sântuhalm, de lângă municipiul Deva, una…
Cristian Merișanu, primar municipiul Vulcan Pentru că alături de promotorii locali în turism organizează și…
Andreea P., din Petrila Pentru că a fost acuzată de delapidare și riscă închisoarea, după…
Un nou studiu publicat de revista Nature dezvăluie informații despre modul în care nanoparticulele lipidice…
Anul trecut, a fost observată o creștere semnificativă a numărului de pacienți care au reclamat…