Ce cred primarii hunedoreni despre cea de-a 13-a pensie
Magdalena Şerban
Proiectul de lege ce prevede introducerea celei de-a 13-a pensii a intrat în dezbaterea comisiilor parlamentare. Potrivit documentului, aceasta se va acorda anual pentru cei cu pensie sub nivelul salariului mediu brut pe economie (2.563 lei în iulie, potrivit INS). Iniţiatorii propun acordarea unei sume în valoarea unei pensii integrale pentru persoanele cu pensia sub nivelul salariului minim brut pe economie (în prezent 1.050 de lei) şi cu o jumătate din pensia lunară pentru cei care se încadrează cu pensia între salariul minim brut şi mediu brut pe economie.
La Balşa, proiectul e binevenit
„Cred că aproape toţi pensionarii din comuna noastră se vor încadra în astfel de prevederi. Asta ar fi o mână de ajutor pentru ei. Deşi aici a fost zonă minieră pe vremuri, bărbaţii nu prea au mai apucat mult din pensie. Au rămas în urma lor nevestele, care beneficiază de pensie de urmaş. Aşa că, vă daţi seama de ce valori vorbim. Unii mai au pensie de veteran, dar sunt prea puţini. Alţii au lucrat la Drumuri, la pădure sau pe la Orăştie. În anii buni, zilnic plecau câte cinci autobuze de muncitori de la noi către Orăştie. Lucrau pe la Mecanica, 11 Iunie, Plafar, Chimica, Vidra sau mai erau tot felul de industrii locale, meşteşugăreşti. Oraşul era împânzit de fabrici pe atunci. Mai mergeau şi la Cugir, unde se produceau maşini de spălat sau pe la fabrica de armament tot de acolo. Acum e tare greu şi dacă vrei să iei o adeverinţă. Cine a muncit la Vidra, trebuie să se deplaseze până la Arad ca să-şi poată lua documentele justificative pentru anii de vechime. Vârstnicii trebuie ajutaţi, iar dacă se poate să li se ofere o astfel de pensie suplimentară, e foarte bine. Nu toţi au noroc de nepoţi sau nu toţi nepoţii au posibilităţi materiale astfel încât să vină de pe la oraşe sau de pe unde locuiesc ei acum, aşa cum ar fi nevoie şi de câte ori ar fi necesar”, spune primarul din Balşa, Simion Meteşan.
Nici pensionarii din Răchitova nu o duc prea bine
„Avem mulţi oameni cu pensii mici. Nici nu putem să-i ajutăm de la primărie, neexistând un cadru legal pentru acest lucru. Abia ne-am descurcat noi cu banii, anul acesta trebuind să acoperim cheltuielile neeligibile pentru trei mari proiecte de investiţii. Am tras de bugetul local cât am putut. Aşa că nu am prea dat nici ajutoare de urgenţă. Cazurile cu situaţii grave au mai primit sprijin, dar am fost foarte atenţi cum şi cui dăm. Satul Răchitova nu a fost cooperativizat, aşa că oamenii de aici nu au lucrat nici pe la CAP-uri, cum se întâmpla de obicei. Unii nu au nici măcar un minimum de pensie. Au noroc cu nepoţii şi copiii lor care îi ajută, dar banii ce intră lunar într-o gospodărie sunt destul de puţini. Bărbaţii au mai lucrat la mină, însă femeile fie au fost casnice, fie au muncit prin zonă, care pe unde a apucat. Agricultura şi animalele le erau principala ocupaţie. Sunt ferm convins că situaţia vârstnicilor cu probleme de ordin financiar e una general valabilă, fiecare comunitate cunoscându-şi foarte bine necazurile”, e de părere primarul din Răchitova, Eugen Băiconi.
La Bucureşci, traiul e de azi pe mâine
„O să fie foarte bine să se şi primească un ajutor de acest gen, nu doar să se propună. Însă, în România nimic nu e sigur. Zilele trecute se certau oamenii de la noi din cauză că bugetarii vor avea salarii majorate. Lumea nu mai ştie ce să facă din pricina lipsei banilor. La nivelul nostru, există câteva cazuri de persoane în vârstă, care se îngrijesc singure. Unii nu au copii, iar cei care au nu locuiesc aici, sunt stabiliţi prin oraşe. Iarna e greu pentru oricine, dar pentru bătrâni e şi mai dificil. Ajutăm şi noi, cum putem. Indicat e să mai ajute şi mai marii noştri, prin legi de sprijin. Ei au alte puteri. Din când în când, celor cu probleme sociale mari le mai fac câte un mic pachet din partea organizaţiei PNL. De la primărie nici nu poţi da mare lucru, ca să pici pe lege. Nu vedeţi ce se întâmplă? Te leagă pentru orice! Am stabilit să îi ajutăm cu contravaloarea a trei metri cubi de lemne pe cei cu neajunsuri mari. Cumva, cât de puţin, să contribuim şi noi, cât să-i scoatem din iarnă. Avem circa 30 de dosare sociale. Deja îi ştim pe cei cu probleme”, afirmă primarul din Bucureşci, Mircea Ghilean.