Ce este şi ce face Serviciul de Probaţiune?
Cei mai mulţi sunt consideraţi nişte paria ai societăţii. Majoritatea nu mai pot reveni la viaţa normală pe care o aveau înainte de a fi pedepsiţi cu închisoarea. Salvarea celor care sunt condamnaţi cu suspendare vine, însă, şi de la cei care lucrează în Serviciul Probaţiune.
Am constatat că puţini oameni ştiu despre acest serviciu şi cu ce se ocupă cei de aici, deşi în judeţ el funcţionează deja de 11 ani. De aceea, ne-am adresat doamnei Gabriela Ignat (foto), şefa Serviciului Probaţiune Hunedoara, pentru a desluşi pentru cititorii noştri, ce înseamnă activitatea respectivă.
Doamnă Gabriela Ignat, de 11 ani, conduceţi acest serviciu, unul despre care cred că ştiu mai multe cei certaţi cu legea, decât ceilalţi cetăţeni. Ce atribuţii are Probaţiunea, cine sunt „clienţii” dumneavoastră?
Pentru început, trebuie să precizez că Serviciul de Probaţiune Hunedoara este subordonat Direcţiei Probaţiune din cadrul Ministerului Justiţiei şi funcţionează în incinta Tribunalului Hunedoara. În ce priveşte cei pe care-i luăm în evidenţă şi cu care lucrăm, aceştia sunt indivizi care au primit pedepse cu închisoare cu suspendare. De fapt, ei sunt cei mai numeroşi.
Şi ce obligaţii au condamnaţii cu suspendare după ce îi luaţi în evidenţă?
În principal, aceştia trebuie să respecte patru măsuri pe care legislaţia le prevede: să se prezinte la noi ori de câte ori sunt chemaţi, să anunţe în prealabil schimbarea locuinţei şi orice deplasare care durează mai mult de opt zile, să anunţe schimbarea locului de muncă şi să ne informeze care sunt mijloacele lor de existenţă. În cazul în care ei nu respectă măsurile amintite, sesizăm instanţa care poate revoca măsura suspendării, iar persoanele care se găsesc în această postură vor fi nevoite să se ducă la închisoare.
Deci, dumneavoastră, cei de la Probaţiune, sunteţi cei care-i supravegheaţi şi-i ajutaţi pe indivizii aflaţi sub anatema unei condamnări la închisoare, dar cu suspendare, să nu încalce condiţiile suspendării impuse de judecător, să nu calce din nou strâmb. Şi, de ce nu, se poate spune că, prin activitatea dumneavoastră, aveţi într-un anumit fel şi posibilitatea de a-i aduce pe drumul cel bun pe infractorii cărora instanţa de judecată le-a acordat şansa de a-şi efectua pedeapsa în libertate…
Se poate spune şi asta. Ajungem să îi cunoaştem foarte bine pe cei pentru care lucrăm. Îi vizităm acasă, la şcoală, la serviciu, ajungem să le cunoaştem familiile. Colaborăm foarte bine cu dascălii, cu primăriile. Pe teren, pentru că munca noastră se desfăşoară în mare parte în teritoriu, ne deplasăm împreună cu reprezentanţii Poliţiei. Scopul activităţii noastre este să ducem la bun sfârşit supravegherea pe perioada executării pedepsei cu suspendare, să-i ajutăm pe cei în cauză să treacă cu bine peste ea. Consider că un principal factor care-i ajută să revină la viaţa normală şi să nu mai săvârşească infracţiuni este familia.
Există în opinia publică ideea că majoritatea celor care comit infracţiuni fac parte din categoria celor fără şcoală sau cu studii limitate şi care provin din familii dezorganizate sau din medii suburbane. Din experienţa dumneavoastră, ce ne puteţi spune? Este adevărat acest lucru?
Nu neapărat. Unii dintre cei care ajung în supravegherea noastră au studii superioare, dar au comis infracţiuni aşa-numite ale „gulerelor albe”, înşelăciuni, delapidări. Există tentaţia banului, iar când aceasta îi cucereşte pe oameni, ei încalcă legea.Unele persoane au probleme psihice. Cu acestea lucrăm foarte greu. În prezent, avem un caz al unui tânăr care este internat la Spitalul din Zam, deoarece i-a dat în cap, în repetate rânduri, tatălui său. Fireşte că-i întrebăm de ce au comis faptele rele, infracţiunile respective. Dar fiecare are un răspuns, care diferă de la caz la caz. În situaţia celor cu probleme psihice, majoritatea nici nu percep că au comis o faptă gravă.
Am înţeles că activitatea serviciului pe care-l conduceţi are legătură şi cu cei aflaţi după gratii.
E adevărat, avem programe pe care le aplicăm celor care se află în închisoare. Unul dintre ele este cel denumit „Stop! Gândeşte-te şi schimbă”, care funcţionează deja de trei ani, iar un alt program care se referă la scăderea riscului de recidivă îl aplicăm de doi ani. Noi facem parte şi din comisiile de liberare condiţionată.
Câte sesizări s-au înregistrat anul trecut în legătură cu cei care încalcă măsurile impuse?
Anul trecut, am avut 15 sesizări, iar în acest an, până în prezent, avem deja 11 asemenea acte. Până la sfârşitul lunii iunie 2012, aveam înregistraţi 235 de cetăţeni adulţi în supraveghere, dintre care majoritatea sunt bărbaţi. Mai sunt şi 29 de minori în evidenţele noastre. Dintre aceştia, 248 sunt şcolarizaţi, 16 nu au nici un fel de studii, nu ştiu nici să scrie, nici să citească. Din mediul urban sunt 235, iar 29 de la ţară.
În final, aş vrea să vă întreb de ce aţi ales să lucraţi în acest domeniu? Şi dacă, de când lucraţi la Probaţiune, aţi fost vreodată ameninţată, dumneavoastră sau vreun coleg, de vreunul dintre cei pe care i-aţi avut sub supraveghere.
A fost o provocare pentru mine să lucrez în acest domeniu. Şi cred că şi pentru colegii mei. În ce priveşte a doua întrebare, până acum, nici unul dintre noi nu am fost vreodată ameninţaţi.
este o minciuna ,nu asigura nici o sansa celor care au nevoie de ajutor .
am suspendare 4 ani cu suproveghere si miau cerut sa lucrez cu forme legale mentionez ca eu lucrez in constructii particular.ce se intamla daca nu ma angajez cu carte de munca??/as putea sa-mi fac un pfa???
Sunt, in general, niste femei frustrate care repeta aceleasi intrebari la nesfarsit. Dar confirm faptul ca nu te ajuta cu nimic.
va spun eu ce nu face serviciul de probatiune nu se intereseaza de nici o persoana vorbesc de sus si nu ii ajuta cu nimic decat ii indruma la alte infractiuni ca au nevoie de iei ca sa nu isi piarda salarile care le iau stand doar la cafea si prin birouri de 6/7 luni le explic o mare problema si iei ma obliga la alta