Ce faci dacă eşti implicat într-un accident cu o maşină cu numere de Bulgaria?
Atunci când eşti implicat într-un accident cu o maşină înmatriculată în Bulgaria, trebuie să te înarmezi cu multă răbdare. Asta, pentru că procedura de recuperare a daunelor durează mai mult decât în mod obişnuit, existând riscul să apară şi alte probleme.
Spre exemplu, poliţa de asigurare să fie expirată sau proprietarul pe numele căruia figurează maşina să fie de negăsit. Potrivit reprezentanţilor unei companii de asigurări din România, în cel mai fericit caz, recuperarea daunelor poate dura până în trei luni, dacă firma care a încheiat poliţa de asigurare are corespondent în România. În caz contrar, perioada de dobândire a despăgubirilor poate dura până la şase luni, în condiţiile în care, după legile româneşti, plata poliţei de asigurare trebuie să se facă în maximum 15 zile.
Totuşi, pentru a avea siguranţa că pagubele dintr-un astfel de accident vor fi recuperate la un moment dat, sunt câţiva paşi care trebuie urmaţi. „Proprietarul maşinii accidentate trebuie să obţină un exemplar după constatarea amiabilă de accident sau Procesul verbal de constatare a contravenţiei încheiat de Poliţia Rutieră. Să obţină o copie după poliţa RCA a autoturismului condus de şoferul vinovat şi a actelor maşinii şoferului. Trebuie să afle corespondentul din România al societăţii de asigurări străine care a emis poliţa RCA pentru autovehiculul condus de şoferul vinovat. Dacă asiguratorul din străinatate nu are un corespondent în România, dosarul de despăgubire va fi gestionat de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR)”, a informat Marius Barabaş, directorul Allianz Ţiriac Deva. Potrivit aceleiaşi surse, frecvenţa la nivel naţional a cererilor de despăgubire pe dosar RCA este de aproximativ 35 – 40 la sută din totalul accidentelor cu maşini înmatriculate în afara României. La noi în judeţ, numărul acestora este mai mic, în comparaţie cu judeţele din sudul României, unde un număr mare de maşini sunt înmatriculate în Bulgaria.