Politica si administratie

Ce înseamnă impozitul pe venitul global pe gospodărie şi cum se calculează el

Introducerea impozitului pe venitul global pe gospodărie (IVG) a ridicat numeroase semne de întrebare, dar mai ales interpretări eronate ale acestei măsuri. Câteva precizări sunt necesare.
Prin această măsură vor fi aduşi mai mulţi români în clasa de mijloc, pentru că scad impozitele pentru cei cu salarii mai mici. Se elimină ghişeele şi birocraţia. Vor fi stimulate serviciile din sectorul privat. Statul va obţine venituri consistente din eliminarea economiei negre, iar cu aceşti bani vor putea fi susţinute în continuare creşterile de salarii, reducerile de taxe şi crearea de locuri de muncă. Vor creşte colectările la bugetul de stat. Se estimează un surplus de 2% din PIB, respectiv 16 miliarde lei.
Aşadar, ce este IVG?
Este o declaraţie de venit global ce se va completa în numele membrilor unei gospodării. Gospodăria se referă la cei care „locuiesc şi se gospodăresc împreună”. IVG nu este un impozit/taxă nouă, ci un mod de calcul nou. Declaraţia va fi completată de un consultant fiscal la care este arondată gospodăria.
De ce este nevoie de introducerea IVG?
În funcţie de nivelul veniturilor unei gospodării, Guvernul va acorda diverse deduceri fiscale din baza de impozitare. Altfel spus, din suma supusă impozitării se vor scădea cheltuieli deductibile, pentru creşterea copiilor, abonamentele medicale din privat, cheltuieli pentru studiile copiilor, cheltuieli pentru renovarea locuinţei etc. Este nevoie ca deducerile fiscale să se adreseze în special persoanelor cu venituri mici reale. Într-o familie în care unul dintre soţi are salariul minim pe economie, iar celălalt are un salariu de peste 10.000 lei, nu se justifică acelaşi nivel de deduceri ca în cazul unei familii în care ambii soţi au salariul minim pe economie.
Cum se vor impozita veniturile în noul model?
Impozit 0% pentru toate veniturile lunare mai mici de 2.000 lei  pentru salariaţi, pensionari sau cei cu activităţi independente.
Impozit 10% pentru diferenţa care depăşeşte 2.000 lei/lună, pentru salariaţi, pensionari sau cei cu activităţi independente.
Ce deduceri şi alocări se vor acorda în baza IVG?
Alocări vor fi acordate familiilor cu copii, astfel, familiile vor fi încurajate să aibă cât mai mulţi copii. Dar aceste alocări se vor acorda doar în cazul în care numărul total al absenţelor copiilor de la şcoală nu depăşeşte 10% din totalul orelor de curs – se stimulează prezenţa la şcoală a copiilor – scade analfabetismul: 1.600 lei/anual pentru fiecare copil din familiile cu venituri sub 5.000 lei/lună; 1.200 lei/anual pentru fiecare copil din familiile cu venituri între 5.000 lei  şi 10.000 lei/lună.
Alte cheltuieli deductibile vor fi: abonamentele medicale din sistemul privat  – este încurajat sistemul privat de sănătate; taxele de şcolarizare pentru copii – este încurajat sistemul privat de educaţie – grădiniţe, şcoli, licee, universităţi; cheltuieli pentru renovare, reabilitare termică, construcţie locuinţe – se încurajează fiscalizarea pieţei construcţiilor; asigurările de bunuri sau de viaţă; cheltuielile cu hrana şi cu îmbrăcămintea. De exemplu, o familie cu doi copii va beneficia în cursul unui an de deduceri şi reduceri în valoare de circa 60.000 lei.
Când se plăteşte IVG?
Impozitul pe venitul global calculat pe gospodărie se va plăti o singură dată pe an, pe baza declaraţiei fiscale depusă în luna mai a anului următor. Contribuabilii vor putea opta şi pentru plata anticipată – de exemplu, în fiecare lună, cum este în prezent.
Ce beneficii au cetăţenii?
Oamenii vor obţine o creştere a veniturilor şi o reducere a taxelor. Vor putea deduce aproape orice cheltuieli aferente persoanelor fizice, dacă acestea sunt realizate pe teritoriul României. Nu se vor mai confrunta cu birocraţia, pentru că vor putea solicita consultanţilor fiscali să le facă toate plăţile către stat şi să le depună documentele necesare către autorităţile fiscale. Vor primi informaţii de la consultanţii fiscali pentru a-şi proteja şi plasa mai bine economiile.
Introducerea impozitului pe venitul global pe gospodărie este parte a programului coerent pe care PSD îl are, cu măsuri concrete, care se simt deja în economia României.

Natalia – Elena Intotero, deputat PSD de Hunedoara

3 comentarii la „Ce înseamnă impozitul pe venitul global pe gospodărie şi cum se calculează el

  • Am impresia ca ne considerati retardati.Pensionarii cu pensii pana la 2000 lei/luna au fost deja scutiti de impozit, calculat per individ, astfel ca o familie de pensionari cu venit din pensii de maximum 4000 lei/luna nu sunt impozitati in 2017. Cum puteti sa spuneti ca prin impozitarea pe gospodarie veniturile lor sunt mai mari, din moment ce deducerea o faceti la gramada, numai 2000 lei pe familie. Ori nu calculati bine, ori toata aceasta poveste cu scutirea de impozit a fost doar o teapa electorala, considerandu-ne in continuare „prosti”. Eu va propun sa va mai ganditi, sa nu ne subestimati ca va iesi urat de tot si ar fi pacat pentru ca in PSD mai sunt si oameni de bun simt. Nu vreau sa ma gandesc ce se mai poate intampla in tara asta si atunci sunteti singurii raspunzatori de nenorocirea ce se va abate asupra acestui neam necajit.

  • D-na asta stie pe ce lume traieste?
    Sau are macar minime notiuni de aritmetica? Nu mai vorbim de economie.

    „…o familie cu doi copii va beneficia în cursul unui an de deduceri şi reduceri în valoare de circa 60.000 lei”

    Asta inseamna o medie de 5.000 lei/luna. Cati oameni au aceste venituri?
    Oamenii raman cu mai multi bani, dar statul colecteaza mai mult cu 2%. Serios? Aritmetica spune altceva.

    Sunteti la guvernare de jumatate de an si exceptand OUG 13 si alte balarii de scapat penali si dat drumul la furat, ce ati facut concret pentru tara asta si cetatenii ei?

    Gargara!

  • Papadie, nici macar ministrul vostru stralucit nu stie ce vrea, nici de ce vrea. De ce te crezi matale obligata sa explici „fonciirea” asta ?!?
    Asta-i masura PSD ?!? Cand ati zis de ea in campanie ?!? Dar de eliberarea hotilor ?!?
    Nici nu ati inceput bine, si sunteti praf.
    Populismul ieftin scoate gunoaie pe sticla si-n media.
    Meri’ (marsh 1), ca esti varza.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura