Primarul comunei Şoimuş, Mihai Irimie (foto), a tras linia, acum, la un an de la câştigarea mandatului. Nu a stat degeaba, ba din contră. A avut mult de lucru, iar realizările sunt pe măsura muncii depuse în fruntea locuitorilor din comună.
– Domnule primar, a fost un an greu, mai ales că sunteţi nou pe post. Aş vrea să vă întreb întâi de toate, ce aţi făcut pentru şcolile comunei şi, implicit, pentru elevii de aici? Ştiu că susţineţi învăţământul şi vreţi ca fiecare copil al comunei să nu treacă prin viaţă fără să aibă posibilitatea de a studia.
– Am încercat să rezolv toate problemele legate de unităţile şcolare, pentru că sunt importante condiţiile în care învaţă copiii noştri. Aşadar, am renovat Şcoala din satul centru de comună, în proporţie de 80 la sută. Pentru cea de la Păuliş, am renovat sălile de clase, sala de sport, am introdus încălzire centrală şi am refăcut împrejmuirea clădirii. S-a lucrat şi la şcolile din Chişcădaga şi Bălata.
– Şi locuitorii comunei Şoimuş suferă, ca mulţi alţii, deoarece nu sunt locuri de muncă suficiente. Cum vă descurcaţi în legătură cu această problemă?
– De la început, imediat după câştigarea mandatului de primar, am ştiut că trebuie să aduc investiţii aici, deoarece sunt mulţi locuitori care nu unde să lucreze. Ca atare, am lucrat în acest sens. Astfel, am reuşit să aduc pe raza comunei firma Hidroconstrucţia, care a deschis la noi un punct de lucru. Vor realiza o fabrică de prefabricate din beton şi o staţie de producerea asfaltului şi o staţie de betoane. Potrivit protocolului pe care l-am încheiat cu această firmă, concesionându-le teren, una dintre condiţii este să angajeze pentru investiţiile de pe raza comunei, 40 de persoane din Şoimuş. Apoi, în satul Bălata, se va face o hală de depozitare produse congelate, un fel de centru logistic, care va deservi mai multe hypermarketuri din judeţul nostru. Şi aici, vor fi angajate 50 de persoane.
– Cum staţi la capitolul infrastructură?
– Într-un an de zile, am pietruit 10 kilometri şi s-au asfaltat cinci kilometri de drum. S-au realizat doi kilometri de rigole betonate. De asemenea, au fost finalizate şase poduri şi podeţe. Un proiect extrem de important este acela al canalizării. L-am terminat în satul Şoimuş. De aceea, îi rog chiar pe cetăţeni să-şi depună cererile pentru branşamente. Acesta este primul proiect de canalizare în comună. Am modificat vechiul proiect şi l-am scos la licitaţie, deoarece am reziliat contractul cu firma care a început lucrările. De fapt, s-au plătit 1,3 milioane de lei şi nu s-au executat lucrările. Curtea de Conturi, în urma unui control, a descoperit asta, iar acum, am acţionat în instanţă firma cu pricina, pentru recuperarea banilor. Investiţia de alimentare cu apă a şase sate ale comunei, Şoimuş, Bălata, Boholt, Bejan, Chişcădaga şi Păuliş, va fi realizată cu bani de la bugetul local. Sper ca lucrările să se termine până la începutul anului viitor pentru trei sate. Termenul de finalizare este de doi ani de la câştigarea licitaţiei.
– Cum v-aţi ocupat de pensionarii din comună? Dar de ansamblul de dansuri şi cântece din localitate, format din tineri talentaţi?
La Şoimuş, avem o asociaţie a pensionarilor, care numără peste 600 de membri. Le acord toată dragostea mea celor bătrâni, îi respect şi îi ajut cu tot ce au nevoie. În ceea ce-i priveşte pe cei din Ansamblul de Dansuri şi Cântece „Şoimuşiana”, vrem să refacem tradiţiile, astfel ca membrii acestuia să ducă numele comunei noastre în toată ţara şi chiar şi mai departe de graniţele ei.
– Sunt multe biserici pe teritoriul comunei. Aţi putut să le ajutaţi cu bani pe toate?
– Am încercat şi sper că am reuşit să îi mulţumesc pe toţi. De aceea, am dat bani la lăcaşurile de cult din Boholt, Şoimuş, Bălata, Bejan, Căinel, Fornădie, Sulighete. Am şi construit case mortuare, unde au cerut oamenii.
– A trecut, iată, un an din acest mandat. V-aţi făcut rodajul, ca să spun aşa. Ce aveţi de gând să mai faceţi pentru cetăţenii care v-au acordat încrederea şi v-au ales la cârma comunei?
– Am în plan să asfaltez străzile din satele Sulighete, Fornădie, Căinel, să introduc apa în toate localităţile comunei. Vrem să construim o sală de sport. Să modernizăm centrul comunei, cu alei pavate, pistă de bicicletă. Pentru copii doresc să realizăm parcuri şi locuri de joacă. Un proiect care va aduce o economie substanţială la bugetul local este cel de asigurare a iluminatului public cu lămpi cu energie solară. În cinci ani, vom recupera banii pentru această investiţie.
Frumoasă foc, dar cam tută! Gurile rele din sudul județului nostru spun că un ales…
Peste 100.000 de români s-au adunat, ieri, în Piața Universității. Oamenii au scandat „Libertate” și…
Alexia Crina în vârstă de 15 ani, sportivă la Clubul Kempo Lupeni Pentru că a…
Adrian T., din municipiul Vulcan, recidivist Pentru că riscă să ajungă iarăși în pușcărie pentru…
Un incendiu s-a pornit la o gospodărie din satul Bucium din comuna Sântămăria Orlea, mai…
Tribunalul Hunedoara l-a condamnat pe tatăl agresor la o pedeapsă de 7 ani închisoare cu…
View Comments
Un primar tanar in fruntea comunei nu inseamna ca trebuie sa-si bata joc de semenii sai , o spun asta pentru ca in campania electorala ne dadea garantii ca ajuta crescatorii de animale din comuna, dar sa vedeti cum a ajutat pe cei din Cainelul de Jos si din Bejan. Mai sunt vreo 5-6 familii care mai cresc vite din catunul ,,Stoesti-Carari-Bejan " , iar domnul primar fara nici un pic de respect fata de acesti oameni care i-au acordat si votul pentru a obtine fotoliul de primar a concesionat pasunea unui apropiat din Balata , in numele domnului Iovan pentru turmele sale de oi . Cred ca putea sa lase o parte din pasune si pentru localnici . Noi credem ca domnul primar primeste bani de la acest individpentru a putea face in continuare chefuri cu apropiatii lui
Da ajuta cu bani bisericile le da cu o mana si le cere inapoi cu doua ca, are nevoie de bani pentru a intretine firmele sale si ale asociatului sau Draia , precum si ale consilierilor din partea ,, PRM " si am uitat pe cea a finilor Rovinar din Paulis
Un primar tanar in fruntea comunei nu inseamna ca trebuie sa-si bata joc de semenii sai , o spun asta pentru ca in campania electorala ne dadea garantii ca ajuta crescatorii de animale din comuna, dar sa vedeti cum a ajutat pe cei din Cainelul de Jos si din Bejan. Mai sunt vreo 5-6 familii care mai cresc vite din catunul ,,Stoesti-Carari-Bejan ” , iar domnul primar fara nici un pic de respect fata de acesti oameni care i-au acordat si votul pentru a obtine fotoliul de primar a concesionat pasunea unui apropiat din Balata , in numele domnului Iovan pentru turmele sale de oi . Cred ca putea sa lase o parte din pasune si pentru localnici . Noi credem ca domnul primar primeste bani de la acest individpentru a putea face in continuare chefuri cu apropiatii lui