Comunitate

Ce leagă municipiul Petroşani de Constantin Brâncuşi

04 Edward_Steichen_-_BrancusiMaximilian Gânju

Petroşaniul este strâns legat de opera marelui Constantin Brâncuşi (foto), aici fiind dospită celebra creaţie a artistului, Coloana Infinitului.
Programul naţional „140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi”, lansat la sediul Institutului Cultural Român (ICR), celebrează creaţia unuia din cei mai mari sculptori ai secolului XX. Artistul Constantin Brâncuşi (19 februarie 1876, Hobiţa, judeţul Gorj – 16 martie 1957, Paris, Franţa), prin cele 250 de opere create în cei 50 de ani de carieră, a adus contribuţii covârşitoare la înnoirea limbajului şi viziunii plastice în sculptura contemporană.
Începând din 2016, 19 februarie, ziua de naştere a lui Constantin Brâncuşi, devine sărbătoare naţională. Legea pentru declararea Zilei Brâncuşi ca sărbătoare naţională, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis în noiembrie 2015, reprezintă o reparaţie morală faţă de refuzul şi umilirea marelui sculptor de către statul român, au declarat iniţiatorii legii.
Coloana Infinitului, măreaţa operă a lui Constantin Brâncuşi, a fost turnată la Petroşani, într-o uzină care între timp a devenit istorie. Brâncuşi a locuit la Petroşani pentru o perioadă, timp în care s-a stabilit câte elemente să aibă, ce înălţime şi cum să fie realizată creaţia sa.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura