Există o ştiinţă a evitării conflictului şi rezolvării (cât de cât) consensuale a diferendelor. Dacă însă personalităţile sunt agresive, extrăgându-şi energia din conflict, ne-am ars! Deşi risc să fiu subiectiv, deşi aş fi dorit să evit o opinie despre divergenţele liberalo – liberale (cu toate că una dintre părţile implicate este bănuită de duplicitate politică), emisiunea de joia trecută, difuzată de Antena 1 Deva, avându-l ca moderator pe Alin Bena şi invitat pe primarul Devei, Mircia Muntean, a fost o dovadă a degradării progresive a discursului politic românesc, inclusiv pe meleaguri ardeleneşti, pe care le credeam, nu-i aşa, mai protejate de excese lingvistice şi gestică exagerată. Dar o emisiune de televiziune este, la urma urmei, o problemă personală a celui ce decide să se manifeste într-un fel sau altul, în funcţie de personalitate sau porniri de moment. Ceea ce eu apreciez ca fiind mai grav este decizia intempestivă şi superficial motivată de a i se acorda lui Marius Oprea titlul de cetăţean de onoare al Devei. Nu am absolut nimic cu istoricul Oprea, înainte de a scrie editorialul m-am documentat asupra biografiei sale, cred că sunt multe aspecte în ea care merită apreciate, nu pot să spun mai mult, pentru că nu-l cunosc personal. Însă, impresia pe care mi-a lăsat-o votul din consiliul local este una de improvizaţie, care completează cu accente locale derapajul României spre deriziune şi superficial. Legătura cu comunitatea se rupe, dacă oamenii nu se regăsesc, cel puţin parţial, în ceea ce decid aleşii lor. Există numeroşi deveni, ce-i drept mai puţin cunoscuţi, dar cu merite categoric foarte mari, ar trebui să intre în lista cetăţenilor de onoare. Iar un asemenea titlu ar trebui să se acorde cu vot dacă nu unanim, atunci cât mai aproape de unanimitate – se produce o fractură logică, dacă facem cetăţeni de onoare pe criterii partinice. Totul a fost un act unilateral de voinţă, cu un scop foarte uşor de ghicit pentru oricine – obţinerea de puncte în bătălia politică, folosind pentru asta consilierii aleşi de cetăţeni. Dacă Marius Oprea, totuşi un intelectual, acceptă să fie cetăţean de onoare al unei jumătăţi de consiliu, este problema domniei-sale. Dar acest mod de a pune problema este tributul nostru local la parlamentarismul şchiop şi puzderia de asumări de răspunderi – ceea ce a dus la eludarea adevăratului mecanism democratic, care funcţionează pentru cetăţean. (va urma)
In prezent, la un cazino online mai poti juca si alte jocuri de noroc, nu…
STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…
Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…
View Comments
Eu cred ca dl OPREA,a cazut ca -musca-n lapte - de data asta, de fapt am comentat articolul special ,de ieri , dedicat evenimentului.
Mai, jegoasa mi se pare lupta crincena care a inceput eliminarea viceprimarilor din intreg judetul, dupa ce pentru inscaunarea lor au fost folosite aceleasi demersuri josnice si subterane, care nu au nimic in comun cu optiunile alegatorilor.
Dar, cei care sunt cunoscatori , in ale politicii, ne vor spune ca asta este politica, e cea mai fardata si cea mai frumoasa CODOASA de pa strada!
Trebuie s-o traim si pe aceasta , intram in epoca ROZ din traiul mioritic!
Va raspund - se shimba viceprimarii pentru ca asa se duce lupta politica. La fel au fost pusi, printr-o majoritate. Acum, daca majoritatea se schimba, nu mai vor sa plece.
Inlaturarea se face prin formarea unei noi majoritati, deci democratic. Doar Basescu, in istoria recenta a Romaniei, nu a respectat o noua majoritate. Mai grava mi se pare mentinerea unor majoritati fortate, prin concesii josnice si formarea unor partide-parazit. La fel, schimbarile de directori, politizarea excesiva si minciunile in serie despre criza, iesire, ce vor "romanii", etc.
Multumesc de ajutor!
In filmele western era un afis "Nu trageti in pianist !"
Sunt de acord cu ceea ce ati scris, cu o singura adaugire si anume ca de 20 de ani suntem condusi cu aceleasi legi si cu aceeasi nesimtire , de catre vremelnicii ocupanti ai posturilor "CHEIE"La fel, schimbarile de directori, politizarea excesiva "
Nu sunt de acord insa cu :" ce vor “romanii”, ???? ziceti dvs???
Chiar ce vor ? Dvs. V-ati expus parerea si eu pe ei ii intreb?
Bine daca insistati , de unde stiti ? ce informatii aveti?
Pe plaiuri dimbovitene se practica diverse "mame Omida" , raze violete???
Eu va contrazic ! si va afirm ca avem o singura optiune a "romanilor" cea din 2008 si urmatoarea va fi in 2012! Cum alegeri anticipate nu au fost , restul nu sunt decit manipulari sau literatura.
Si iarasi va amintesc de legea presei !!!!
Iarasi Gruian si Molot. Combinatia perfecta dintre politica si presa. De ce e de infierat faptul ca dl Oprea a obtinut doar X voturi? Avea nevoie de o majoritate si nu de o unanimitate..