Ce mai înseamnă România – între Deva şi Bucureşti (III)
Asistăm, din păcate, la o dublă degradare – chiar dacă ea se manifestă cu viteze diferite şi poate fi înşelătoare. Una este la nivelul judeţului, dar în special, la nivelul Devei, care nu reuşeşte nicicum să treacă peste condiţia de municipiu mediu.
În urmă cu câteva zile, nişte cunoscuţi mi-au spus că vor să se mute din Deva la Sibiu, pentru că aici nu mai găsesc suficiente oportunităţi pentru afacerea lor – nu au de unde să-şi mai recruteze forţă de muncă, tinerii cu adevărat capabili pleacă în oraşe mai mari, oraşul mic şi controlul politic sufocând practic posibilităţile de afirmare din instituţiile şi aşa puţine. Ceea ce merge bine este datorat în bună măsură (încă) entuziaştilor. Lipsa unei universităţi de stat la Deva, oricât ar părea de nesemnificativă, este unul dintre motivele pentru care judeţul pierde forţă de muncă înalt calificată.
O statistică apărută ieri în „România liberă” arată judeţul Hunedoara pe locul 19 în ţară din punct de vedere al PIB – o poziţie la jumătatea clasamentului, dar destul de proastă pentru Transilvania, lider între provinciile ţării. Criza a lovit puternic într-un judeţ urbanizat, dar cu numeroase orăşele mici, unele mai degrabă cu mentalitate de sat, depopulate, îmbătrânite, practic, fără vreo perspectivă. Dacă revenim însă la Transilvania, atunci trebuie să adaug şi faptul că este provincia cu cea mai ridicată rată de creştere a şomajului, Hunedoara fiind şi aici, din păcate, între fruntaşi. Concedierile forţate de guvern în sistemul bugetar s-au suprapus peste rata înaltă a şomajului existentă anterior, ceea ce a produs un colaps. Pentru documentare, înainte să mă contraziceţi, accesaţi site-ul http://www.romanialibera.ro/baniafaceri/economie/ topul-celor-mai-bogate-judete-cine-a-scapat-de-criza-si-cum-221524.html, de unde puteţi obţine multe alte date interesante.
Dacă vom corobora acum toate astea cu sondajul referitor la direcţia în care se îndreaptă România, care arată o neîncredere majoră în guvern şi convingerea că ne îndreptăm într-o direcţie greşită, atunci, tabloul este complet. Obsesia lui Emil Boc, referitoare la ieşirea din criză, nu se dovedeşte decât o gogoaşă propagandistică, pentru că pe toate palierele administrative, de la oraş la municipiu, trecând prin judeţ, revenirea se va face extrem de greu, dacă nu cumva vom rămâne cantonaţi definitiv într-o zonă gri a Europei – spitale închise, medici care continuă să plece, educaţie la pământ, respectarea Constituţiei şi a legilor într-un mod foarte aproximativ.
Succesivele asumări de răspundere au avut un efect pervers – perceperea Parlamentului ca un accesoriu inutil al statului, ceea ce îl plasează pe ultimul loc ca încredere, cu doar cinci la sută! – ceea ce este foarte grav. Mass-media are 42 la sută, ceea ce spune multe!
Deci , se poate trage concluzia ca , Hunedoara este o pata gri pe harta Romaniei.
De aici si pina la pretentii”absurde” de: universitate de stat(poate de stat degeaba),crestere economica spectaculoasa,este distanta destul de ciudata!
Cum poti avea astfel de pretentii intr-o zona gri???
Unde populatia este in scadere si imbatrinita; resemnata si fara vointa de depasire.Unde mult clamatele zone urbane sunt constituite cu ajutorul a numeroase localitati rurale din imprejurimi si atunci se apropie 2-3 de 50.000 de suflete!Citi dintre ei au insa si chef de munca? Avem statistici dar nu le spune nimeni!
Rezultatul cel mai bun ,ni-l spun, insa marii comercianti, care „au muscat”si care isi vad afacerile in scadere si care in parte au si inchis afacerea, de bine ce le-a mers!Deci nici macar vadul comercial, nu este ROZ!
Nu doar lipsa unei universitati de stat.Lipsa aeroportului sugruma si mai tare Deva si judetul Hunedoara.
„Obsesia lui Emil Boc, referitoare la ieşirea din criză, nu se dovedeşte decât o gogoaşă propagandistică”
Asa e cand in loc de o analiza economica pertinenta se pronunta un ziarist, sau filatelist, sau poet, sau artist, in orice caz nu un economist.
Definitia recesiunii sau a iesirii din recesiune se refera la existenta a doua trimestre consecutive de scadere si crestere. Tinand cont de faptul ca e aproape sigur ca analiza BNR din mai va spune ca trimestrul ianuarie-martie a fost unul de crestere, putem spune ca domnul Boc are dreptate iar domnul Gruian abereaza. Dar asa sunt unii romani, se pricep si la fotbal si la agricultura si la politica si la mai toate celelalte. Acesti romani se numesc ziaristi si din pacate sunt si vectori de opinie..
La fotbal chiar nu ma pricep… Iar majoritatea romanilor nu pot lua in seama o crestere de 0,1%, care incepe dupa o scadere de aproape 8%! Ma rog, ce sa mai bagam in seama, Boc tot iese din criza de doi ani, iar dupa Basescu, nici nu am intrat in criza! Felicitari pentru optimism si succes in afaceri, Mr. Onassis. Si apropo, dl. Boc e un economist…? Si nu e un vector de opinie cam mincinos? Putina consecventa, Gruian nu-i economist, dar parca nici Boc, despre care tot un ministru al dvs., Vladescu parca, spunea ca nu intelege ce se petrece.
Nu cred ca mai conteaza, dar zic si eu asa, ce-am auzit pe la altii (economisti): iesirea din recesiune e una iar iesirea din criza e alta. In citatul dat de d-l Onassis se vorbeste de criza, iar mai jos d-l Onassis face referire la recesiune. Ca un bun economist/
Si pana una alta, asa zic eu ca ar fi corect spus, in cazul ca datele relatate se vor adeveri: stoparea caderii. Cel putin din punct de vedere al unui om obisnuit, care nu este economist. Macar atat de-ar fi…
Imi permit sa va contrazic pentru ca fiind doctorand in economie se presupune ca stiu despre ce vorbesc.
@ Gruian – intr-adevar nici domnul Boc nu e economist dar cred ca are sfatuitori mai buni decat dvs. Asta e politica, si unii si altii sunt subiectivi cand vine vorba sa vorbeasca de acelasi pahar pe jumatate plin, pe jumatate gol.
@ Eugen Roman -intr-adevar intre matematica data de statistica si realitatea simtita de noi toti trebuie sa treaca o buna perioada de timp. Timpul in care se pot face nenumarate speculatii.
Sfatuitori buni, dle doctorand Onassis? – intre noi fie vorba, sper sa fiti mai bun decat sfatuitorul lui Boc Pogea, fost ministru de finante, atat de bun incat a introdus o lege – a impozitului forfetar, probabil o stiti – care a fost mai apoi anulata, iar efectele ei au fost dezastruoase, va spun asta in calitate de mic intreprinzator, care se lupta cu economia reala.
Alt sfatuitor bun este si dl. Cseke Attila, in alt domeniu. Relevant este insa ca dl. Boc are doar sfatuitori buni.
In alta ordine de idei, eu am macar meritul ca lansez dezbateri clarificatoare, pe cand idolul dvs. in ale economiei, Emil Boc, cu sau fara sfatuitori, ne pune in fata faptului implinit, eludand major mecanismul democratic al statului de drept.
Apropo, nu ati comentat afirmatia dlui Vladescu despre Boc. Ramaneti deci dator cu un @…