Astfel, dacă în 1992, în judeţ au fost înregistraţi 547.950 de locuitori, în 2002, populaţia de pe meleagurile hunedorene a scăzut la 485.712 persoane, în 2006, ea a ajuns la 477.269 de persoane, pentru ca acum, la recensământul de la finele lui octombrie, să se înregistreze în judeţ doar 410.383 de locuitori. Deci, în cei aproape 20 de ani trecuţi din 1992, populaţia judeţului Hunedoara a scăzut cu peste 137.000 de persoane. Fireşte, având în vedere cum s-a desfăşurat recentul recensământ, mulţi oameni declarând că nu au fost vizitaţi de recenzori, putem să mai punem la socoteală, în plus, câteva mii de suflete la nivelul judeţului. Dar asta n-ar rezolva mare lucru.
Privind cifrele de la recensămintele trecute, se vede clar că localităţile urbane sunt cele care au pierdut cei mai mulţi locuitori. De exemplu, din cei 75.329 de locuitori pe care i-a pierdut judeţul din 2002 şi până acum, aproximativ 63.000 sunt din municipiile şi oraşele hunedorene. De relevat că Hunedoara a pierdut în ultimii 10 ani cei mai mulţi locuitori, populaţia municipiului scăzând de la 71.257 în 2002, la 57.524 de persoane. Municipiul de pe Cerna este urmat de Deva, care de la 69.257 în 2002, a ajuns la 57.567 de locuitori, Petroşani (45.195 locuitori în 2002 şi 35.239 acum), Lupeni, Vulcan, Petrila, Orăştie, Brad ş.a.m.d. Mai precizez doar că populaţia din cele şase localităţi urbane din Valea Jiului a scăzut cu 27.000 de persoane.
Şi acum, după ce am arătat cum stăm din punct de vedere demografic, să vedem ce înseamnă pentru judeţ şi pentru hunedoreni, în viitorul nu prea îndepărtat, această scădere a populaţiei. În primul rând – îmi spunea un parlamentar hunedorean şi un fost prefect – judeţul va fi retrogradat, trecând de la rangul întâi, la rangul doi. Iar acest lucru duce, printre altele, la scăderea salariilor funcţionarilor publici şi a tuturor celor care lucrează în firme şi instituţii de stat. Apoi, va scădea şi numărul senatorilor şi deputaţilor “alocaţi” judeţului, ceea ce, fie vorba între noi, n-ar fi un lucru foarte rău. Mai mult, potrivit unui proiect de lege repus pe tapet, municipiile care au sub 40.000 de locuitori vor fi retrogradate la categoria oraşe. Deci, s-ar putea ca vreo câteva din actualele municipii din judeţ – este vorba de Brad, Orăştie, Lupeni şi Vulcan, îndeosebi, dar şi Petroşaniul are probleme – să redevină oraşe, dacă legea va intra în vigoare. Cel mai rău este însă faptul că oraşele cu o populaţie aşa mică nu prea atrag investitorii, îndeosebi pe cei mari, ceea ce înseamnă perspective slabe de creştere a locurilor de muncă, de dezvoltare şi întărire economică a judeţului. Aşa stând lucrurile, mă întreb, şi vă întreb şi pe dumneavoastră, cei care citiţi aceste rânduri: oare, în aceste condiţii, nu se justifică regionalizarea?
STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…
Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…
View Comments
Doar cele prezentate de dvs. pina aici sunt deja argumente suficient de solide in favoarea regionalizarii. Dar asta este doar partea vazuta a "aisbergului". Partea nevazuta (si cea mai mare) este cea care se refera la nivelele urmatoare, si anume comunele. Acolo, durerea este si mai mare! Avem comune(cred eu, cam jumatate) cu populatia sub 1000 de locuitori.Sunt localitati care din venituri proprii nu-si asigura nici iluminatul public pentru primarie, ca sa nu mai zic de toti "domnii" care iau leafa de acolo(consilieri , functionari si alti muncitori incadrati la diferite servicii publice dupa modelele preluate de la marile municipii)
Dar ne laudam ca Romania este o tara bogata si banul public este sursa cea mai ieftina, care trebuie "sifonata".
Poate ne scrieti si despre ele....
fix... regionalizarea o sa ajute orasele mici.
Doar cele prezentate de dvs. pina aici sunt deja argumente suficient de solide in favoarea regionalizarii. Dar asta este doar partea vazuta a “aisbergului”. Partea nevazuta (si cea mai mare) este cea care se refera la nivelele urmatoare, si anume comunele. Acolo, durerea este si mai mare! Avem comune(cred eu, cam jumatate) cu populatia sub 1000 de locuitori.Sunt localitati care din venituri proprii nu-si asigura nici iluminatul public pentru primarie, ca sa nu mai zic de toti “domnii” care iau leafa de acolo(consilieri , functionari si alti muncitori incadrati la diferite servicii publice dupa modelele preluate de la marile municipii)Dar ne laudam ca Romania este o tara bogata si banul public este sursa cea mai ieftina, care trebuie “sifonata”.Poate ne scrieti si despre ele….
ce se intampla cu Geoagiu , trece la comuna???
Deva si Hunedoara se vor desfiinta si capitala judetului se va muta la Baru Mare care va fi un fel de Medjugorie romanesc adica pe intelesul profanului Maglavitul nostru oltenesc unde ne vom caciuli si ne vom prosterna pentru o sarmaua , coliva , o anafura si un pahar de vin si vom delira in extazul aterizarii ozn -urilor japonezo-americane burdusite de pastori pedofili si homo pe pamant .Raurile vor seca si se va bea numai tzuica ( cine are , desigur) de bucurie ca americanii au desfiintat W.S. -ul si F.M.I. -ul . Bani nu vor mai fi , U.E se va autodizolva si globalizarea mondiala va trece la faza a doua.Adica la societatea primitiva. Unii cu topoare de silex iar altii cu Atlantis sau cu Myr pe orbita spatiala de unde se vor holba la involutia ciclica a pamantenilor.
P.S. Ultima data se vor fura si cablurile de cupru de la Banita la Merisor sa-si lege momarlanii ruda la caruta rupta din cauza greutatii traverselor de cale ferata furate in epoca primitiva.Soarele se va raci brusc , se va stinge si Guru Bivolaru se va intarce in tara cu parapanta ,se va da obligatoriu dimineata legea terapiei cu urina( nu vor mai fi medicamente) si o sa se de-a drumul la noua religie locala MISA (avand motto-ul promotional - mi s-a facut de tine)bazata pe vechile scrieri Kamasutra. Si asa lumea noastra va merge tot inainte ca inainte era mai bine. ,, va urma,,