Ce noutăți au adus sârbii la Campionatele Mondiale de Atletism în Sală
Am avut din nou șansa să prind acreditarea la o ediție a Campionatelor Mondiale de atletism în sală, de această dată la Belgrad, unde am mai fost cu alte ocazii . Vechea sală polivalentă Stark Arena este o gazdă bună pentru astfel de evenimente sportive și aici se organizează tot felul de manifestări fie ele sportive sau de alt gen. Pe afișele din foaierul sălii sunt fotografii cu artiștii care au susținut concerte în Stark Arena.
Senzori de avertizare
De această dată, organizatorii s-au întrecut pe sine și au reușit să ofere tuturor celor care au participat la aceste întreceri o competiție reușită dar și un adevărat spectacol și lumini și sunet. Prezentarea sportivilor la intrarea pe probe a fost spectaculoasă, cu o baie de lumini iar pista de alergare a avut culoare fosforescentă care a marcat mai bine traseul de alergare.
Interesant a fost sistemul de măsurare la săriturile în lungime și la triplusalt. O nouă invenție a specialiștilor a făcut ca atingerea pragului de bătaie să fie supravegheată cu senzori care avertizează imediat dacă acesta a fost iar sportivul este atenționat de o culoare roșie că are o săritură anulată. Astfel nu mai este nevoie de asistența din partea unui arbitru oficial ca să ridice un steag roșu pentru a anunța anularea săriturii. De asemenea, locul unde a aterizat sportivul nu mai este marcat de un oficial cu element laser, acum totul fiind semnalizat cu senzorii existenți pe exteriorul gropii de sărituri și imediat după ce sportivul s-a retras vine și performanța înregistrată, care este afișată și indicată pe panoul de lângă groapa de sărituri. Au rămas doar cei doi arbitrii care trebuie să netezească nisipul din groapă cu T-ul tradițional dar sunt studii care vor duce cu siguranță la o altă metodă de îndreptare a nisipului din groapă, după fiecare săritură.
Supravegheat electronic
Senzori sunt și la inelul de la proba de aruncarea greutății, sportivii și arbitrii fiind avertizați dacă au călcat în exteriorul cercului sau dacă obiectul de aruncare (bila respectivă) a depășit spațiul oficial de aruncare. A fost și cazul unui aruncător din Italia care a avut o încercare anulată, deoarece bila respectivă a lovit indicatorul care arătă dimensiune de 20 m.
Ca să nu mai vorbim aici de montajul senzorial de la alergări, totul , începând de la start și până la sosire fiind supravegheat electronic. Cele mai multe situații inedite au fost la startul de la probele de 60 m unde au fost eliminări rapide la plecare sportivilor înainte de sunetul tradițional al pistolului.
Mai multă libertate
Mai mult, tuturor jurnaliștilor acreditați la această competiție, le-au fost puse la dispoziție în sistem digital, baza de date cu performanțele înregistrate în anii precedenți. De această dată, fiecare jurnalist a avut la pupitru său monitoarele cu imaginile live de la fiecare probă și de asemenea au putut fi comparate performanțele cu cele din baza de date ale federației internaționale. De apreciat acest lucru și de luat aminte, comparativ cu alte federații internaționale. Mai menționez aici și faptul că este pentru prima dată când accesul jurnaliștilor la zona mixtă (pentru inverviuri cu sportivii participanți) a fost deschis, liber, fiind acceptată varianta fiecare cu fiecare, adică orice jurnalist acreditat a putut intervieva pe orice sportiv prezent în competiție, fără a fi limitată această posibilitate, așa cum a fost până acum.
Ca să închei, mai spun că și festivitățile de premiere au un alt protocol. Nu se mai ridică pe catarge steagurile naționale ale sportivilor de pe podiumul de pe premiere, ci acestea sunt transmise digitat pe panourile electronice din sală și unde pot fi privite din toate unghiurile de către spectatorii din tribune.
Mai multe despre competiția de la Belgrad și alte performanțe în numărul nostru viitor.
De la Belgrad, Nicolae Gavrea