Fara bascalie

Ce oferă Uniunea Social-Liberală, ce aşteaptă electoratul? (II)

O să încep printr-o comparaţie. 
În 1991, pe 17 ianuarie, a început operaţiunea „Furtună în Deşert”-eliberarea Kuweitului de către coaliţia internaţională. Pe 28 februarie, războiul din Golf s-a încheiat, trupele irakiene au fost înfrânte. Mai mult-capitularea a fost semnată de Irak la doar patru zile după începutul invaziei terestre (24 februarie). Deşi se aşteptau la o rezistenţă înverşunată, militarii coaliţiei au constatat că soldaţii irakieni erau total demoralizaţi.
Ceea ce vreau să spun este că în acest moment, deşi resurse potenţiale există, România este o ţară demoralizată. Nu găseşte liantul care s-o facă să privească viitorul cu încredere. Măsurile categoric dure, pe de o parte, dar şi comunicarea dezastruoasă şi haosul creat prin improvizaţie, pe de altă parte, au adus guvernul Boc şi pe preşedintele Băsescu la cote de impopularitate încă neatinse de vreun guvern postdecembrist. Mesajele contradictorii că ba nu intrăm în criză, ba intrăm dar nu grav, apoi re-ce-si-u-ne, apoi ieşirea din criză (de vreo cinci ori…) au produs multă derută. Nici măcar în anul 2009, când lumea traversa cea mai grea perioadă economică după 1933, România şi puterea nu au transmis mesaje corecte-pentru că urmau alegerile prezidenţiale, câştigate cu mesaje anti-parlamentare, care au ilustrat perfect conceptul „ţara arde şi baba se piaptănă”. Imediat după prezidenţiale, „ciuruiţii” şi „ciuruitorii” s-au văzut cu salarii şi pensii tăiate, cu scumpiri în lanţ, care au transformat tăierea salarială de 25%, într-o pierdere efectivă de 40%.
Spre deosebire de 1996 sau 2004, oamenii nu-şi mai fac iluzii. Nimeni nu se aşteaptă ca schimbarea de putere politică să aducă la loc salariile, să producă măriri de pensii sau să ieftinească alimentele, utilităţile şi carburanţii. Ceea ce aşteaptă oamenii este un orizont mai clar, nu în termeni ideologici sau idealişti, ci în termeni de transparenţă decizională, de refuncţionalizare a instituţiilor, de disipare normală a puterii, concentrată acum foarte mult în mâinile unui singur om. Se poate aprecia că la această oră, ţara se confruntă cu un adevărat exod de creiere şi de forţă de muncă. Rog să fiu contrazis cu argumente.
Popor orgolios, românii ar dori, categoric, să nu mai fie trataţi drept rudă săracă a Europei, iar liderii lor să nu mai fie expediaţi sub fraze semi-politicoase, ocoliţi de diplomaţia mondială şi europeană, lăsaţi să dospească într-o atmosferă de eternă băşcălie, aşa, ca la porţile Orientului.
Următoarele luni vor fi decisive în această bătălie politică dintre USL şi PDL. Uniunea Social-Liberală poate merge, simplu, pe prezentarea corectă a problemelor şi pe soluţii realiste şi rezonabile. Cum spuneam, poate pentru prima dată după 1990, nu mai este nevoie de exagerări, dar nici de populism, care ne poate fi fatal în ceea ce priveşte echilibrul democratic. Preşedintele Băsescu tocmai a anunţat că nu mai avem nevoie de bani de la FMI şi că ne pregătim de relansare economică. Este prima reacţie la constituirea noii uniuni politice. România iese din nou-pentru a câta oară?-din criză. Indiciile arată însă că mesajele electorale ale puterii vor fi din nou colaterale-atacul la parlament şi la alte instituţii va continua.

2 comentarii la „Ce oferă Uniunea Social-Liberală, ce aşteaptă electoratul? (II)

  • Am foarte putin timp si voi fi f,f, scurt azi.
    1.”Popor orgolios, românii ar dori, categoric, să nu mai fie trataţi drept rudă săracă a Europei, „- eu mai adaug ca si GINGAS pe deasupra ! De ce ? Pentru ca de la anii 1900 stim bine f. multi dintre noi (care am mai citit cite ceva), ca Romania a fost una dintre tarile cele mai sarace din Europa si din pacate nu am reusit decit sa ne mentinem pe acele locuri de la coada Europei ,in ambele sisteme si capitalist si socialist.
    Vrajeli multe ne-au vindut si lectiile din „iepoca de aur”.
    Deja am uitat cum am intrat in UE, printre codasi cu umilinte si promisiuni ca ne vom face temele, acum deja ne dam mari !!!
    2.Eu unul nu vad altceva decit populism in promisiunile USL, altceva decit ca na dau inapoi drepturile pierdute, ca vor aresta si judeca hotii din PDL, si vor repune in functii hotii lor pentru ca au furat mai putin. Totusi cum va arata statul roman modern si „nu reformat”, cu mai multi bugetari corupti??? Totusi cine va produce ceva, ca actualul sistem privat, nu mai poate intretine acum, atitia FLAMINZI si la propriu si la figurat !!!
    Pe miine!

  • Printre altele, romanii inca nu stiu ce sa faca cu drepturile lor, inclusiv cel de a vota.
    In timpul scurs de la revolutie am ajuns doar in situatia de a vota pe celalalt ca-i mai putin rau.
    Si de obicei, cel mai putin rau, s-a facut si mai rau decat cel dinainte.
    Noua uniune ofera ceva ce actuala putere nu este in stare sa ofere: o noua speranta.
    Ca aceasta va fi spulberata ca si cele de pana acum, timpul de va lamuri.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura