Comunitate

Ce riscă dascălii care nu declară meditațiile

Procedura pentru completarea de­clarațiilor de interese de către pro­fe­sori a fost publicată în Monitorul Ofi­cial. Documentul descrie etapele ce trebuie parcurse la nivelul unității de învățământ preuniversitar în vederea completării și publicării declarațiilor de interese de către personalul di­dactic. Prevederile hotărârii intră în vigoare de la 1 februarie.

Codul Penal
Până la sfârșitul fiecărui an, toți profesorii trebuie să completeze o declarație în care precizează că nu fac meditații cu elevii de la clasă, conform unui ordin publicat pe 19 ianuarie în Monitorul Oficial. Procedura intră în vigoare de la 1 februarie.
Declarația de interese trebuie să includă, potrivit modelului publicat în Monitorul Oficial, informații despre școlile și clasele la care predau dascălii care completează documentul, dar și să menționeze că nu desfășoară „acti­vi­tăți de pregătire suplimentară contra cost pentru elevii de la clasele la care predau“. Concret, în declarațiile de in­te­rese, profesorii vor trebui să declare ur­mătoarele: norma didactică; activi­tă­țile de predare; activitățile de pregătire cu elevii – meditații; activitățile didac­tice desfășurate în cadrul unor pro­iecte.
Sancțiunile pentru cei care declară că nu fac meditații cu elevii de la clasă, deși în realitate se întâmplă contrariul, sunt cele prevăzute în Codul Penal pentru fals în declarații, iar conform articolului nr. 326 din Codul Penal, acesta se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Nu e etic, dar se practică
Părinții susțin însă că totul nu este decât apă de ploaie și că ordinul res­pectiv nu va modifica nimic în sistemul meditațiilor. Unii părinți au curaj și spun că sunt profesori care nu predau cum trebuie la clasă, tocmai pentru a merge elevii la meditații la ei și că, probabil, de acum, dascălii respectivi vor declara că fac meditații fără bani.
Sunt și dascăli din județ care susțin că nu e etic ca profesorii să facă meditații cu elevii de la clasă.
Un studiu realizat de IRES și de So­cietatea Academică din România arată că unul din trei elevi face meditație cel puțin la o materie. Matematica este materia la care majoritatea copiilor fac meditații, potrivit aceluiași studiu.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Pe-al nostru steag e scris Unire…

Ziua de 24 ianuarie, ziua Unirii Principatelor Române, a devenit una dintre cele mai dragi…

2 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Cine și de ce-i în­tărâtă? Cârcotași avi­zați din sudul județului ne-au povestit că se pregătește…

2 zile ago

Bulina albă

Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani Pentru că a reușit să obțină finanțare pentru zeci…

2 zile ago

Bulina neagră

Cristian V., recidivist din municipiul Vulcan Pentru că a fost trimis în judecată după ce…

2 zile ago

În ce țară trăim! Primă de pensionare de 100.000 de euro la o instituție de stat

Prima de pensionare a unui director de la Romsilva este echivalentul a 100.000 de euro.…

2 zile ago

Se întâmplă și de-astea! Bătuți din cauza unui loc de parcare

Polițiștii i-au reținut pe doi frați din Hațeg, după ce ei i-au bătut pe alți…

2 zile ago