Eveniment

Ce se întâmplă cu adăposturile de protecţie civilă?

Cristina Ghenea

Cum mai nou, se vorbeşte de tot soiul de dezastre naturale sau provocate de o eventuală conflagraţie mondială, ne-am propus să aflăm care este situaţia adăposturilor subterane de protecţie civilă din judeţ. Prima constatare a fost că, din cauza stării avansate de degradare în care au ajuns, o parte dintre acestea nu mai sunt operative. În caz de nevoie, însă, hunedorenii se pot baza pe cele 30 de adăposturi rămase funcţionale.

17 au fost şterse de pe listă
De adăposturile de protecţie civilă se ocupă Serviciul de Protecţie Civilă din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Iancu de Hunedoara“ (ISU) Hunedoara – cel care se îngrijeşte şi de securitatea populaţiei în caz de război sau catastrofe naturale. Potrivit şefului acestui serviciu, căpitanul Cătălin Eftimie, în judeţul nostru, au mai rămas doar 30 de adăposturi din totalul de 47 existente în trecut, în care ar putea intra circa 3.500 de persoane. Cauza principală pentru desfiinţarea restului de „buncăre” este degradarea. Astfel, în prezent, localităţile hunedorene cu cele mai multe adăposturi sunt Bradul, cu opt, Hunedoara, cu şapte şi Deva cu patru. Pe lângă acestea, mai sunt şi adăposturile aflate în administrarea privată a unor firme.

Folosite pe post de cămări
Nu este o noutate faptul că multe dintre adăposturile de sub blocuri au devenit adevărate magazii. Majoritatea hunedorenilor le folosesc de ani buni pe post de cămară, în general, pentru depozitarea proviziilor alimentare, dar şi a altor bunuri. Şeful Serviciului de Protecţie Civilă spune că legea le permite locatarilor să folosească adăposturile şi cu alte scopuri, însă doar cu obligaţia ca în termen de 24 de ore, în caz de nevoie, să elibereze spaţiul. Pe de altă parte, în caz de urgenţă majoră, sutele de subsoluri ale blocurilor, precum şi beciurile caselor au putea fi folosite pentru protecţia cetăţenilor. Potrivit căpitanului Cătălin Eftimie, la nivelul întregului judeţ, acestea ar mai putea asigura adăpostirea a aproximativ 60.000 de persoane.

La Deva, în stare bună
În municipiul Deva, din cele patru adăposturi de protecţie civilă, trei se găsesc pe strada Mihai Eminescu – la blocurile 48, respectiv T1 scara A şi B – iar unul pe Aleea Moţilor, sub blocul ANL. Toate se află într-o stare bună. Unul dintre cele de pe Mihai Eminescu, format din patru încăperi, are o suprafaţă de 60 de metri pătraţi. Uşa de acces este metalică şi etanşă, şi este asemănătoare cu cea a unui seif. Adăpostul este dotat cu instalaţie de filtroventilaţie, care poate capta aerul din două părţi. Mai este echipat şi cu măşti contra gazelor, bănci şi cizme din cauciuc. De asemenea, pe peretele uneia dintre cele patru încăperi se poate citi regulamentul pe care cetăţenii trebuie să-l respecte în cazul adăpostirii.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura