Actualitate

Ce se întâmplă cu autostrada Orăştie-Sibiu?

02 autostrada 1Oana Mihnea

Pe lotul trei al tronsonului de autostradă Orăştie-Sibiu, unde pământul a luat-o la vale şi a cauzat degradări semnificative ale căii de acces, au ajuns experţii tehnici din partea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), care au stabilit cauzele producerii dezastrului.
Nu e alunecare, ci tasare!
Conform unui comunicat emis de CNADNR, în zona km 59+900-km 59+950, expertiza tehnică preliminară a stabilit ca principal vinovat terenul de fundare. Adică, acesta este de natură argiloasă şi are consistenţă redusă, ceea ce înseamnă că nu are susţinere. De asemenea, apa circulă haotic în zonele adiacente şi în profunzime şi se estimează că vor exista în continuare tasări ale terenului. La km 60+600-km 60+700, unde este crăpătura, tot natura argiloasă a terenului este cauza, dar şi nerespectarea prin execuţie a soluţiei proiectate. Pe lângă acestea, în urma unei şedinţe de lucru la care au participat reprezentanţii beneficiarului, antreprenorului şi experţi tehnici ai companiei de drumuri s-a ajuns la concluzia că intervine şi funcţionarea defectuoasă a sistemelor de colectare şi evacuare a apelor pluviale, care se infiltrează în straturile de beton, plus compactarea redusă a straturilor structurilor rutiere. De fapt, problemele pe această porţiune de autostradă nu se datorează unor alunecări de teren, ci unei tasări structurale pricinuită de execuţia necorespunzătoare a lucrărilor. În prezent, pe o bandă la km 60+600 a fost instituită restricţia circulaţiei până la remediere.
Cine face, răspunde!
Antreprenorul s-a angajat că va demara lucrările de reparaţie în 17 august, însă a întârziat fără nici o justificare. Dacă nici de această dată nu va rezolva lucrurile, CNADNR va angaja şi plăti un alt constructor, urmând ca ulterior, costurile aferente lucrărilor să fie recuperate de la antreprenor. La viaductul Aciliu, constructorul a început lucrările de remediere din data de 15 iulie a.c., acestea constând în refacerea dispozitivelor antiseismice, rezolvarea scurgerii apelor, drenuri longitudinale sau remedierea sferturilor de con. Defectele de la viaductul Aciliu vor fi trecute printr-o expertiză tehnică, pentru a putea fi luate măsurile necesare în funcţie de rezultatele obţinute, CNADNR-ul demarând procedura de atribuire a unui contract de servicii, iar termenul de finalizare va fi 10 octombrie 2015. Mai mult decât atât, în conformitate cu prevederile contractului de proiectare şi execuţie încheiat între cele două părţi, constructorul are responsabilitatea de remediere a defectelor apărute atât în perioada de execuţie, cât şi în perioada de garanţie de patru ani. În caz contrar, acestea vor fi făcute pe riscul şi cheltuiala constructorului.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura