Adriana Năstase
Faţă de anul 1990, judeţul nostru are cu aproape 13.000 de hectare de pădure mai mult. După Revoluţie, multe dintre ele au fost retrocedate, astfel că statul nu mai deţine terenuri ca pe vremuri.
Care este situaţia cu împădurirea în judeţ aflăm de la Radu Crișan (foto), directorul Direcţiei Silvice Hunedoara.
Ce suprafaţă de pădure există în judeţul nostru, administrată de Direcţia Silvică?
Judeţul Hunedoara, cu 318 000 ha, este situat pe al treilea loc în ţară ca suprafaţă a fondului forestier, după judeţele Suceava şi Caraş-Severin. Pădurile judeţului sunt constituite în principal din foioase (74 la sută), între care specia predominantă este fagul. Direcţia Silvică Hunedoara administrează o suprafaţă totală de fond forestier de 202 038 ha.
Ce servicii de împădurire a scos pentru anul 2022 Direcţia Silvică la licitaţie publică?
Pentru anul în curs, Direcţia Silvică Hunedoara a scos la licitaţie publică executarea de împăduriri pe 64 ha, pe raza celor 11 ocoale silvice din subordine. De asemenea, pachetul de servicii mai include realizarea a 26 ha de completări curente, precum și refacerea unei plantaţii afectate de incendiu, în suprafaţă de aproape 2 ha. Pentru asigurarea unei dezvoltări normale a plantaţiilor realizate în anii anteriori, au mai fost prevăzute întreţineri (reviziuri, descopleșiri) în suprafaţă estimată de 699 ha și 102 ha de lucrări de ajutorare a regenerării naturale, cu precizarea faptului că oportunitatea executării acestor lucrări va fi stabilită în funcţie de evoluţia vegetaţiei forestiere și a condiţiilor climatice.
Cu cât a crescut sau a scăzut suprafaţa împădurită în judeţ în ultimii 10 ani?
Conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, se poate observa o creştere a suprafaţei de fond forestier a judeţului Hunedoara în ultimii 10 ani cu 4.500 de ha, iar dacă ne raportăm la anul 1990, în ultimii 30 de ani, suprafaţa împădurită a judeţului a crescut cu 12.900 ha.
Cât la sută din pădurile hunedorene sunt administrate de stat şi cât de privaţi?
Direcţia Silvică Hunedoara administrează 64 la sută din fondul forestier al judeţului Hunedoara (55.511 ha fond forestier privat şi fond forestier al U.A.T-urilor şi 146.527 ha păduri proprietate publică a statului). Restul suprafeţei (36 la sută), respectiv 115.962 ha, este administrat de către alte ocoale silvice autorizate, denumite ocoale silvice de regim, înfiinţate de primării sau de persoane fizice/juridice sau de asocieri ale acestora.
Senatorul „resturilor” PNL, Călin Marian, își arogă merite nejustificate într-o investiție privată, iar primăria VEȚEL…
In prezent, la un cazino online mai poti juca si alte jocuri de noroc, nu…
STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…
View Comments
Nu aveti nici un merit in cresterea suprafetelor de padure. Acesrea provin din terenurile abandonate la sate care nu se mai muncesc de mult timp si s au impadurit