Ce se va întâmpla cu Asociaţia „Salvital”?
Natalia Bumbac
Consiliul local al municipiului Petroşani rămâne, deocamdată, membru în Asociaţia „Salvital” Hunedoara, cea prin care a fost înfiinţat SMURD la noi în judeţ. Proiectul iniţiat de edilul şef al urbei, Tiberiu Iacob-Ridzi, de retragere din asociaţia menţionată, a fost amânat în urma şedinţei de ieri.
În aşteptarea rectificării bugetare
Primarul Petroşaniului a propus retragerea din asociaţie din lipsă de bani. Din bugetul localităţii pleacă anual o sumă de circa 200.000 de lei, drept cotizaţie către „Salvital”. „Proiectul a fost amânat, nu s-a supus dezbaterii. S-au ascultat punctele de vedere ale consilierilor locali şi ale celor de la «Salvital». Au fost domnul Mărginean (n. r. preşedintele Salvital) şi nouă paramedici. Deocamdată rămânem membri şi vom vedea ce se va întâmpla la rectificarea bugetară din iunie. Amânarea a fost votată în unanimitate de consilierii locali. Argumentele celor de la «Salvital» au fost că există în intenţia Guvernului ca aceşti paramedici să fie preluaţi în structurile Ministerului Afacerilor de Interne (MAI), la fel cum sunt în toate judeţele, cu excepţia noastră şi a altor patru judeţe din ţară”, a declarat Tiberiu Iacob-Ridzi.
Comuna Ilia s-a retras
Dacă la Petroşani, decizia de retragere a fost amânată, la Ilia a fost deja luată. La şedinţa din 30 ianuarie, consilierii locali ai comunei au votat pentru retragere. „Primăria Ilia contribuia cu 22.000 de lei pe an la «Salvital». Cinci lei pentru fiecare locuitor, plus cotizaţia anuală de 4.000 de lei. În acest an, la cum arată bugetul nostru, după ce ne-au fost luaţi bani, nu ne mai permitem această contribuţie. Bugetul Primăriei Ilia pentru 2018 este mai mic cu două milioane de lei faţă de 2017. Oricum, activitatea paramedicilor nu va fi afectată, la noi în comună avem o subunitate ISU”, a declarat Marius Omotă, primarul comunei Ilia.
Planuri de plecare la Deva şi Şoimuş
Şi la Şoimuş există planuri de retragere din „Salvital”, care, cel mai probabil, se vor materializa la şedinţa de consiliu local din luna februarie. Primarul comunei, Mihai Irimie, vrea acest lucru tot din lipsă de bani la buget, cotizaţia pe care o achită anual către Asociaţie fiind de circa 20.000 de lei.
O decizie similară se doreşte şi la Deva. „Am în plan să ieşim din «Salvital». Mi se pare corect ca, aşa cum se întâmplă în întreaga ţară, cu excepţia judeţului nostru şi a altor patru judeţe, paramedicii SMURD să fie remuneraţi din fondurile MAI. Am avea de câştigat cu toţii. Nouă, ca administraţie locală, ni s-ar degreva bugetul de plata cotizaţiei de 348.000 de lei pe an. Paramedicii SMURD, angajaţi ai «Salvital», vor avea salarii mai mari, la fel ca şi colegii lor angajaţi ai MAI, respectiv ISU Hunedoara. Nu este corect ca aceiaşi paramedici, care muncesc la fel, să aibă salarii diferite. Voi pune pe ordinea de zi un proiect de hotărâre pentru retragerea din Asociaţie când vom fi bine documentaţi. Decizia de retragere este una clară şi o vom lua fără a perturba activitatea paramedicilor”, a precizat primarul Devei.
Pus în faţa faptului împlinit, Mircea Bobora, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, cel mai important cotizant la „Salvital”, spune că este în căutarea de soluţii pentru a nu-i lăsa de izbelişte pe paramedicii angajaţi ai Asociaţiei. „Consiliul Judeţean dă 1,5 milioane de lei pe an la Salvital. Până vineri, 2 februarie, voi avea o soluţie în ceea ce priveşte Salvitalul, după ce mai multe primării au anunţat că se retrag. Pot renunţa la Salvital, dar fără să-i las în voia sorţii pe angajaţii de aici. Prin retragerea unor primării, va trebui ca noi să venim cu bani mai mulţi. Trebuie să discut cu mai multă lume, apoi voi lua o decizie”, a declarat Mircea Bobora, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara pentru MESAGERUL HUNEDOREAN.
Banii, dar şi culoarea politică
Un motiv comun invocat de aleşii locali care au decis să se retragă din „Salvital” este lipsa banilor, însă, şi culoarea politică pare a fi la mijloc. Aleşii care au anunţat retragerea sunt membri ai PNL, iar preşedintele Asociaţiei către care cotizează, Petru Mărginean, este de la PSD. Ceea ce se pare că ar fi fost un motiv în plus pentru ca localităţile conduse de primari liberali să se retragă din „Salvital”, dar şi pentru că fondurile bugetare le-au fost reduse în urma „Revoluţiei fiscale” dictate de un Guvern al social-democraţilor.
La „Salvital” sunt angajaţi 83 de paramedici SMURD, care activează sub coordonarea ISU Hunedoara. Asociaţia a fost creată în 2005 la iniţiativa a 11 autorităţi publice locale şi judeţene, având ca scop înfiinţarea unei structuri de salvare şi prim ajutor de tip SMURD, fiind a doua din ţară după cea de la Târgu Mureş. În prezent, peste 60 de localităţi din judeţ sunt membre ale „Salvital”. Între timp, unităţi SMURD au fost înfiinţate în toate judeţele din ţară ca structuri care funcţionează în cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă şi sunt finanţate de la MAI.
ma sinteti nebuni il lasati pe P.M. fara servici
Căpușele trebuie distruse.