Comunitate

Ce spun primarii hunedoreni despre noua modificare a salariilor din sistemul bugetar

04-Tiberiu-Pascoi-Primar-comuna-Totesti-12_06_2009Magdalena Şerban

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunţat recent că numărul claselor de salarizare din sistemul bugetar va fi redus de la 111 la doar 5, noul proiect al Legii salarizării urmând să fie pus în aplicare din 2016. Potrivit acestuia, Guvernul propune o leafă în cuantum minim brut de 1.200 lei şi una cu un maxim brut de 22.000 lei. Unii dintre primarii hunedoreni salută iniţiativa legislativă, considerând că astfel, se va pune capăt anomaliilor salariale practicate de-a lungul anilor.

Studiile vor face diferenţa
„Prin creşterea repetată a salariului minim pe economie, fără o ierarhizare corespunzătoare, s-a ajuns ca o femeie de serviciu cu vechime, dar doar cu 8 clase, să ia o leafă cu mult mai mare decât un funcţionar public sau un inspector de specialitate cu studii superioare, însă, aflat la început de carieră. Din punctul meu de vedere, noua viziune de salarizare este una realistă. Nu doar experienţa, ci şi studiile trebuie să constituie unul dintre parametrii de calcul bugetar”, este de părere primarul comunei Toteşti, Tiberiu Pasconi. Acesta spune că nu a întâmpinat dificultăţi în ce priveşte plecarea personalului, momentan, administraţia locală numărând 17 angajaţi, cu şase mai puţin decât prevede organigrama. Descoperite sunt departamentele de Achiziţii Publice, Asistenţă Socială,

04-Ioan-Dumitru-Oprean-primar-Santamaria-Orlea-5Registru Agricol şi Urbanism.
La capitolul salariaţi, Sântămăria Orlea stă puţin mai bine, dar primarul de aici, Dumitru Oprean, susţine că o majorare salarială nu poate face minuni, cât timp nu implică şi alţi factori de responsabilitate. „Legat de noua lege, nu pot să spun că sunt prea optimist din punct de vedere al măririi eficienţei. Unui angajat îi poţi da bani mai mulţi, dar e bine ca şi el să se implice cât să justifice acest plus material. Consider că în sistem trebuie să vină oameni pregătiţi pe ramura pe care o practică, nu oricine. Iar rezultatele mai depind de bunăvoinţa fiecăruia şi de implicarea individuală. Acum suntem 23 în primărie, lipsindu-ne un om la Contabilitate şi unul la Resurse Umane. Chiar dacă ni se vor aproba cele două angajări, ne va fi greu cu acoperirea lor salarială şi cu spaţiu alocat unor noi  birouri”, afirmă acesta.
04-Horia-Jurca-primar-Blajeni„Problema salarizării, în condiţiile trecute şi actuale, este una foarte cunoscută în administraţia locală, deci, se impune o schimbare de direcţie, dar una cât mai realistă. De aici porneşte şi mult discutata lipsă de motivaţie care se regăseşte în rândul angajaţilor şi care este scoasă la rampă ori de câte ori se iveşte ocazia. Am avut un caz de plecare a unei angajate de la Asistenţa Socială, din pricina remuneraţiei mici (circa 800 de lei), din care era nevoită să dea pe navetă jumătate şi avea şi copii de crescut. Deci, nu poţi să ceri performanţă, dacă nu există motivaţie salarială şi nu poţi ţine în sistem un tânăr instruit, în astfel de condiţii”,  arată Horia Jurcă, primarul din Blăjeni.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura