Europarlamentarul Iuliu Winkler (foto) susţine că actualizarea Strategiei industriale a UE vine în cel mai potrivit moment, deoarece toate statele membre se află în pragul demarării planurilor de redresare şi rezilienţă şi a programelor din noul buget multianual 2021-2027. Declaraţia sa vine pe fondul dezbaterii în Parlamentul European a acestei strategii revizuite ca urmare a lecţiilor învăţate în urma şocului produs de pandemia de Covid-19.
Doar dacă le utilizăm eficient
„Industria este un segment important al economiilor europene aflate în stadiul incipient al dublei tranziţii, verzi şi digitale. Provocările care stau în faţa companiilor, în mod special a IMM-urilor, vor putea fi depăşite doar prin utilizarea eficientă a fondurilor UE pe parcursul transformării în faţa căreia ne aflăm, care este o adevărată revoluţie industrială”, a afirmat Winkler.
Potrivit acestuia, nevoia unei strategii industriale actualizate este confirmată nu doar de companii şi reprezentanţii sectoarelor industriale, dar şi de către cetăţenii europeni. ”Ultimul Eurobarometru publicat la începutul lunii mai ne arată că pentru cetăţenii europeni cele mai importante caracteristici ale Uniunii sunt respectul pentru democraţie şi drepturile omului, identificat de 32% dintre respondenţi, şi puterea economică, industrială şi comercială a UE, importantă pentru 30% dintre aceştia. Acest lucru evidenţiază faptul că o mare majoritate a cetăţenilor identifică industria ca fiind un domeniu care asigură locuri de muncă şi prosperitate”, a precizat Winkler.
Conform acestuia, strategia industrială actualizată se axează pe trei domenii principale: pe consolidarea rezilienţei pieţei unice, pe reducerea dependenţelor strategice ale UE şi pe accelerarea dublei tranziţii.
„IMM-urile ocupă un loc important în Strategia industrială a UE. Cele 25 de milioane de IMM-uri din UE asigură circa 100 de milioane de locuri de muncă şi generează peste jumătate din PIB-ul european. Sprijinirea eficientă a IMM-urilor este esenţială pentru reuşita tranziţiei duble în UE. Ca atare măsurile dedicate sprijinirii acestora vor susţine nu numai bunăstarea socială, dar şi reducerea inegalităţilor. Strategia industrială revizuită vine şi cu instrumente pentru a reglementa plăţile întârziate, pentru a micşora riscul de insolvenţă. Demararea noului Program InvestEU va asigura instrumente specifice pentru finanţarea investiţiilor şi creşterea competitivităţii IMM-urilor. Sistemul bancar din România va trebui să fie foarte atent la Programul InvestEU, oferind IMM-urilor finanţare flexibilă şi transparentă”, a explicat europarlamentarul.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
Bine.Dar pentru tara asta sau orașul tău o sa faci ceva?