Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Orăștie deține o impresionantă colecție de straie populare, îndeosebi din zona Munților Orăștiei, dar și din alte ținuturi ale Hunedoarei, scriu cei de la GO HUNEDOARA.
În categoria Tezaur
Multe din cele aproape 1.200 de piese fiind evaluate și clasate în categoria Tezaur. Din zestrea muzeului orăștian, care de curând a împlinit 70 de ani, mai fac parte și câteva zeci de icoane pictate pe sticlă, lemn, ori litografiate. Nelipsite sunt și instrumentarele folosite la prelucrarea pieilor și blănurilor, Orăștia fiind recunoscută pentru practicarea acestui meșteșug încă din Evul Mediu. Colecția de textile cuprinde 1.191 de piese provenind din zona Orăștiei, Țara Zărandului, Ținutul Momârlanilor, partea de sud a Munților Apuseni, Mărginimea Sibiului, Țara Hațegului și Ținutul Pădurenilor. Între aceste piese se detașează un număr de 47 obiecte evaluate și clasate în categoria Tezaur și 51 obiecte în categoria Fond.
„În expozițiile muzeului aceste piese deosebite au fost în permanență valorificate sub formă de costume complete. Între acestea se detașează prin raritate și valoare vechiul port popular de femeie măritată de la Orăștie cu cămașă lungă, cătrință colorată, pieptar înfundat cu broderii fitomorfe și rozetă pectorală cu motive geometrice. Acoperemântul de cap specific este compus din curmi și ștergură de cap. Din portul pădurenesc este reprezentativ costumul bărbătesc cu cămașa brodată și echipat cu opinci cu gurgui și toloboni, cingătoare, tașcă de piele și nelipsitul căuc pădurenesc”, a declarat, pentru GO Hunedoara, muzeograful Daniela Șendroiu, de la Muzeul de Etnografie și Artă Populară Orăștie.
STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…
Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…