CE SUNT ENZIMELE? (1)

Simona Timofte

Sunt puţine persoane care ştiu ce înseamnă enzime. Citim etichetele în supermarket-uri pe care scrie că există un anumit conţinut în enzime (la lapte în special), dar nu ştim la ce sunt bune şi „cu ce se mănâncă“.
Enzimele sunt fermenţi de natură proteică. Ce fac ele? Împreună cu vitaminele şi hormonii fac parte din grupa biocatalizatorilor, adică intervin şi ajută la producerea TUTUROR transformărilor biochimice care au loc în regnul vegetal şi animal (formarea şi degradarea substanţelor din plante şi animale). Pentru a putea fi puse la treabă, ele au nevoie de vitamine şi de săruri minerale. Sunt două tipuri de enzime: endogene – secretate de glandele digestive cu rol de a regla digestia şi exogene – enzimele procurate din alimentele care le conţin. Acestea se găsesc în cantităţi foarte mici în organism, dar au o importanţă foarte mare, pentru că fără ele nu se poate produce înmulţirea celulelor dar nici dezvoltarea plantelor şi animalelor. Enzimele sunt active biologic la temperatura internă a corpului (37 grade C) şi sunt distruse la 43-53 grade C. Conţinutul cel mai mare în enzime îl au legumele şi fructele, pe care dacă nu ştim să le gătim prin preparare termică, distrugem vitaminele, mineralele, iar enzimele vor fi inactive. Astfel, la fel ca alte toxine, vor suprasolicita ficatul, rinichii, posibilitatea de eliminare a lor va fi greoaie, depunându-se în zonele mai slăbite ale organismului şi, în timp, ducând la apariţia unor boli. Deci, legumele şi fructele se consumă în special crude, tocmai pentru a beneficia de aceste substanţe vitale. Singurele alimente de origine animală care conţin enzime sunt gălbenuşul de ou şi laptele de vacă băut crud, nepasteurizat sau sterilizat. Cele mai bogate alimente în enzime sunt germenii de grâu – un adevarat panaceu pentru sănătate.

(Informaţii suplimentare şi programări la tel. 0741-087.588 sau la Cabinet nutriţie Simona Timofte, Deva, Piaţa Victoriei, clădirea IPH, camera 8, parter)

Mesagerul Hunedorean

Share
Published by
Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj din zonă, angajat la stat, evident, unde se pare…

2 zile ago

O poveste de 20 de ani, o poveste care merge mai departe. Un proiect de suflet

Petru Mărginean a deținut mai multe funcții în administrația județului. A fost și primar al…

2 zile ago

Bulina albă

Emil Rîșteiu, primarul orașului Simeria Pentru că, deși a preluat o primărie cu probleme, a…

2 zile ago

Bulina neagră

S.M., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată după ce s-a bătut…

2 zile ago

Măsurători cadastrale de toată jena în comuna Lăpugiu de Jos

Mai mulți cetățeni din comuna Lăpugiu de Jos au reclamat la pre­fec­tură că lucrările de…

2 zile ago

Raport aflat pe masa Guvernului: Dezastru în România, în caz de război. Populația nu poate fi protejată

Curtea de Conturi a elaborat un ra­port și recomandă autorităților ela­bo­rarea unei ”Concepții naționale pentru…

2 zile ago