Actualitate

Ce taxe plãtesc exploatatorii resurselor naturale

07 Cariera Certej (1)Titularii licenţelor sau permiselor pentru exploatarea resurselor naturale de pe teritoriul României sunt obligaţi la plata către bugetul de stat a unei taxe pentru activitatea de prospecţiune, explorare şi exploatare, precum şi a unei redevenţe miniere pentru activitatea de exploatare. Autoritatea care reglementează aplicarea acestor prevederi legale este Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), la care titularii licenţelor de exploatare trebuie să se pună la evidenţă.

Majorate conform inflaţiei
În luna mai 2015, guvernul a stabilit printr-o hotărâre, valorile taxelor miniere cuvenite statului român din activităţile de prospecţiune, explorare şi exploatare a resurselor minerale desfăşurate de titularii actelor de dare în administrare sau de concesiune, fiind vorba de o majorare în raport cu creşterea inflaţiei. Astfel, taxa anuală pentru activitatea de prospecţiune a fost majorată de la 320 de lei la 341 de lei pe kilometru pătrat. Pentru activitatea de explorare, guvernul a stabilit o taxă de 1.367 de lei pe kilometru pătrat, în trecut fiind de 1.280 de lei pe kilometru pătrat. Taxa anuală pentru exploatare a fost majorată de la 32.000 de lei la 34.180 de lei pe kilometru pătrat.

Redevenţa pentru metale nobile
Redevenţa minieră cuvenită bugetului de stat se stabileşte la încheierea licenţei ori la eliberarea permisului de exploatare, se arată pe site-ul ANRM. Nivelul actual al redevenţelor a fost stabilit de Guvern, prin Ordonanţa 102/2013, atunci când au fost majorate cu 25 la sută pentru toate licenţele şi permisele de la data intrării în vigoare, adică din 1 ianuarie. În respectiva Ordonanţă se mai face referire la o excepţie, respectiv redevenţele la metale nobile (aur, argint, platină), care au fost mărite cu 50 la sută. Astfel, pentru metale nobile, titularii licenţelor de exploatare au de achitat către stat 6 la sută din valoarea producţiei, redevenţele fiind mai mici, între 4 şi cinci la sută, pentru celelalte resurse minerale din subsolul României.

Nivelul taxelor miniere în alte state
Nivelul redevenţelor este foarte diferit de la o ţară la alta, iar criteriile de stabilire şi negociere se mişcă într-o plajă largă, scriu cei de la cursdeguvernare.ro. O pondere foarte mare în negocierea redevenţelor o au însă caracteristicile modului în care sunt exploatate resursele: accesul la acestea, tehnologiile folosite, contribuţia companiilor private care exploatează, partea din profit, atunci când este cazul, de care statul respectiv beneficiază etc. Redevenţele în cazul resurselor de aur în alte state se situează între 1 la sută şi 20 la sută. Astfel, în Brazilia, valoarea redevenţei pentru metalele nobile este de 1 la sută, iar în Australia de 2 la sută. În două state sud-americane, Chile şi Argentina, nivelul redevenţei este de 3 la sută. Indonezia şi China încasează o redevenţă de 3,75 la sută, respectiv 4 la sută din exploatarea resurselor de aur de pe teritoriul statelor lor. În Rusia, nivelul redevenţei este acelaşi ca şi în România, mai exact, de 6 la sută. Polonia a stabilit un nivel mai ridicat al acestei taxe, încasând 10 la sută de la titularii licenţelor de exploatare, iar în Canada, taxa are o valoare de 15 – 20 la sută.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura