Ce vor oamenii lui George Simion pentru mineritul din Valea Jiului

Adriana Năstase

Filialele partidului AUR din Valea Jiului au avut o acțiune de conștientizare cu privire la importanța relansării mineritului în Valea Jiului.Acțiunea, susțin membrii acestei formațiuni politice, a constat într-un mesaj afișat în fața celor patru mine încă func­țio­nale din Valea Jiului (Lupeni, Vulcan, Live­zeni și Lonea) precum și într-o scrisoare deschisă către guvernul României.

Iată scrisoarea semnată de filialele AUR din Valea Jiului:
«Scrisoare deschisă către Guvernul României,
Pentru Valea Jiului și alte zone similare din România, în care locurile de muncă lipsesc cu desăvârşire și în plus nu s-a făcut mai nimic pentru dezvoltarea altor sectoare (infra­structură, turism, educație, atragerea investitorilor, etc.), mineritul a reprezentat factorul principal în economia locală. În ultimele decenii, cetățenii Văii Jiului au fost nevoiți să se orienteze către marile orașe ale României sau către străinătate, de unde și declinul demografic al acestei zone metro­po­litane, Valea Jiului, formată din șase orașe: Petroșani, Petrila, Aninoasa, Vulcan, Lupeni și Uricani.
Desigur, nu este nimeni împotriva tran­ziției verzi din strategia Uniunii Europene, concretizată în Pactul Ecologic European (Europeean Green Deal), publicat de Comisia Europeană în 2019, dar noi nu am văzut nicio schimbare în Valea Jiului în ceea ce privește energia, industria, transportul, agricultura sau digitalizarea, domenii menționate în Europeean Green Deal. Ne îndoim că se va schimba ceva în viitorul apropiat, din acest punct de vedere. Ideea actualei dezvoltări durabile a Văii Jiului, publicată pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor nu este compatibilă cu ceea ce se întâmplă de mulți ani, în Valea Jiului. În primul rând, nu este corespunzătoare cu modul de lucru al administrațiilor Văii Jiului, ce par a nu func­ționa pentru dezvoltarea zonei, ci dimpo­trivă, s-au cocoțat pe grumazul cetățenilor, scăldându-se în mediocritate.
Conform Strategiei Energetice a României 2019-2030, cu perspectiva anului 2050 (ver­siunea preliminară), publicată pe site-ul Minis­te­rului Energiei, se specifică faptul că „ne­ce­sarul de huilă pentru producerea ener­giei electrice și termice va fi asigurat din producția minelor Vulcan și Livezeni com­pletat cu ne­ce­sarul din import, până la re­con­figurarea ca­pa­ci­tăților termoenergetice nerentabile de pe huilă pe altă resursă ener­getică primară mai eficientă”. Termocen­tra­lele Paroșeni și Mintia sunt singurele ter­mo­centrale alimentate cu huilă locală, având o putere instalată totală de 1.200 MW, care teoretic ar putea asigura aproximativ 16% din consumul primar de energie electrică la nivel național. Cu toate acestea, ambele centrale acoperă împreună doar 2% din necesarul național, având în vedere oprirea lor periodică, determinată de lipsa de com­bus­tibil (Paroșeni, Mintia) sau de defectarea instalațiilor (Mintia).
Așadar, stimați guvernanți, până ajungem să trecem la surse regenerabile, având în ve­dere contextul politico-militar actual, puteți face ceva concret pentru țara noastră! Investiți, retehnologizați, modernizați minele și termocentralele din Valea Jiului, județul Hunedoara și în întreaga Românie!
România are nevoie de independență ener­getică, iar decizia este în mâinile voastre!
RELANSAȚI MINERITUL ÎN VALEA JIULUI!”

Alianța pentru Unirea Românilor – Valea Jiului
Filialele: AUR Petroșani, AUR Petrila,
AUR Aninoasa, AUR Lupeni, AUR Vulcan, AUR Uricani.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

ANUNŢ

3 zile ago

COMUNICAT al Asociației Județene a Răniților Revoluției și Urmașilor Eroilor Martiri Hunedoara-Deva

STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…

4 zile ago

Bandă de hoți din Ilia, furturi pe bandă rulantă

Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…

6 zile ago